Cele mai simple moduri de a economisi banii

Și-am ajuns și la masterat cu un job stabil, deși încă din anul 1 am muncit ca freelancer, iar printre discuțiile cu apropiații pe care le am acum și le aveam și-n anii studenției, se află și problema economisirii banilor. Nu de alta, dar în ce constă frumusețea vieții, dacă nu reușești să te bucuri cumva de câștigul tău? Și acum nu mă refer să cheltui bani pe haine care și așa la anul se demodează sau pe mărunțișuri pe care le cumpăr și nici nu le folosesc… mă refer la investiția într-o experiență, pe care nu aș numi-o cheltuială, ci investiție; cum ar fi o vacanță într-un loc în care visez de ani buni să ajung.

Dar cum să economisești banii când simți că nu-ți ajung nici să trăiești o lună? Cum să economisești când ești student și părinții nu sunt dispuși mereu să-ți trimită bani? Cum să economisești chiar și atunci când ai un job? Indiferent de vârstă, statut, ocupație, este important să fim educați financiar. Nu zic acum să fim experți în contabilitate (un vis urât pentru cei care n-au iubit vreodată matematica), ci să urmărim câteva reguli simple de economisire. Astăzi îți propun 5 moduri simple la care probabil nu te-ai gândit, dar care te vor ajuta să strângi bani pentru vacanță, laptop, poate o mașină sau ce mai ai tu notat în wishlist.

Trebuie să ai un buget scris

Cel mai simplu mod prin care poți economisi este să știi pe ce ți se duc banii. De asemenea, poți reduce costurile foarte mult, dacă urmărești un buget bine construit. Poți folosi un Excel în care să scrii suma totală pe care o ai într-o lună, apoi cheltuielile obligatorii precum facturi, chirie, dar și cheltuielile secundare. Când vei trage linie vei ști unde se duc cei mai mulți bani, câți îți mai rămân și câți poți pune deoparte.

Învață să faci față stresului fără a cheltui bani

Sunt sigură că toți ați auzit despre terapia prin shopping.. Ei bine, aceste “terapii” pot fi destul de periculoase pentru buzunarele noastre. Deși cumpărarea lucrurilor poate fi o modalitate foarte ușoară de a scăpa de stres, nu e cea mai bună pentru starea noastră mentală. De aceea, este recomandat să găsești o modalitate sănătoasă și durabilă de a face față stresului, în urma căreia îți vor mulțumi atât portofelul, cât și mintea. De exemplu, o escapadă în natură sau o oră de citit pot face minuni.

Încearcă să scrii un meniu săptămânal pentru a salva bani frumoși într-un an

Probabil nu sunt singura care își cumpără mâncare fix atunci când îi este foame, fără a se gândi la câți bani se adună săptămânal sau lunar pe alimente. Mai ales cu acele magazine la orice colț al blocului (știu că știi despre ce vorbesc), e foarte greu să mai ții cont de un meniu. Ei bine, dacă îți faci cumpărături mai consistente din hipermarketuri, bazandu-te pe o listă de cumpărături ce are la baza un meniu săptămânal, acele achiziții bazate pe impuls se vor reduce; deci nu vei mai risipi atâția bani și în plus ai șanse mai mari să mănânci mai echilibrat și mai sănătos. În timp vei vedea beneficiile din toate punctele de vedere: bani, timp, sănătate.

Fă-ți de acasă propriul “takeaway”

Magazinele cu mâncare de tip “takeaway” sunt cele mai exploatate dacă aș putea spune așa, de persoanele care muncesc, iar în pauza de masă n-au încotro… dacă le e foame, takeaway-ul este soluția. Cei mai ferciți sunt ei că le intră bani frumoși, dar noi? Dacă tragem linie la sfârștitul lunii și am vedea câți bani se duc pe mâncare cumpărată în oraș, am plânge! Tocmai de aceea, îți recomand să încerci să îți faci de acasă propriul takeaway, practic să gătești ceva rapid, pui în caserolă și iei cu tine la muncă. O salată, paste sau preperate pe jumătate înghețate și apoi puse la microunde sunt cea mai bună soluție, dacă dispui de o bucătărie la birou.

Spune “NU” și nu te simți presat că toți ceilalți fac un lucru, iar tu nu

Probabil ți s-a întâmplat să fii cu grupul de prieteni și să te simți într-un fel obligat să cumperi ceva doar pentru că și ceilalți o fac. Nu te simți presat de prieteni sau colegi să cheltui, chiar dacă ai bani, și cu atât mai mult atunci când nu ai prea mult. E ok să spui nu! Poate la început te vei simți rușinat, dar tu vei avea de câștigat atunci când vei analiza bugetul la sfârșitul lunii. Încearcă să gândești logic și practic atunci când ești înconjurat de prieteni și să iei decizii financiare pe cont propriu, nu influențat de ceilalți. 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

9.3

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere