Cele mai frumoase 10 biblioteci din Europa

 

Recunosc că acest top 10 este unul subiectiv, însă sunt sigură că ceea ce îți voi prezenta astăzi te va fascina și nu doar atât… Cel mai probabil, după ce vei vedea măreția acestor biblioteci te vei hotărî asupra următoarei destinații de vacanță. Tocmai de aceea, astăzi am ales să îți prezint doar câteva dintre bibliotecile din Europa, deoarece sunt mai aproape de noi și cu puțină voință am putea să le vedem și live, nu doar prin intermediul mediului virtual. Cum ar fi să ne alegem vacanța în funcție de biblioteci? Sună puțin ciudat, nu-i așa? Ai să vezi, că din contră, acesta ar putea fi factorul principal în decizia ta.

Nu știu câți dintre turiștii de astăzi mai vizitează biblioteci în detrimentrul altor obiective turistice, însă pe viitor merită să încadrezi această secțiune în jurnalul  tău de călătorii. Pe lângă faptul că vei avea parte de o experiență inedită, pentru o oră sau două te vei transpune într-o poveste medievală de neuitat. Pun pariu că vei uita pentru ceva timp de social media, tehnologie și altele. Pur și simplu te vei scufunda într-un alt film.

Iubitori de artă și literatură, atenție, urmează o serie de fotografii cu puternic impact emoțional (și vizual)!

1. Biblioteca Națională Clementium din Praga, Republica Cehă

Biblioteca Națională Clementium, construită în secolul al XVII-lea este considerată ca fiind una dintre  cele mai frumoase clădiri cu arhitectură barocă din lume. Pe vremuri, aceasta era cel de-al treilea colegiu iezuit din lume, iar astăzi găzduiește circa 20 000 de cărți, fiind și mai mult cunoscută pentru arhitectura copleșitoare.

Află mai multe aici (http://www.en.nkp.cz/)

Foto: bookwilde.org

2. Biblioteca Colegiului Trinity din Dublin, Irlanda

,,Camera Lungă” a Bibliotecii Colegiului Trinity din Dublin are nu mai puțin de 300 de ani și peste 200 000 de titluri. Surprinzător, nu-i așa? Aici puteți găsi Cartea lui Kells, care a fost scrisă de către călugări în urmă cu peste 1200 de ani și este astăzi una dintre cele mai renumite și valoroase manuscrise din lume. 

Află mai multe aici (https://www.tcd.ie/library/)

3. Biblioteca din Admont, Austria

Dacă ați auzit de mănăstirea catolică Admont Abbey din orășelul austriac Admont, cel mai probabil știți și despre celebra bibliotecă. Considerată de mulți a opta minune a lumii, aceasta găzduiește 70 000 de cărți și este una dintre cele mai importante proprietăți culturale a Austriei datorită frumoasei arhitecturi ce aparține stilului baroc târziu.

Află mai multe aici (http://www.stiftadmont.at/en/library/)

Foto: Benediktinerstift Admont

4. Biblioteca Națională a Franței (Paris)

Impresionanta bibliotecă din Paris își găsește originile în biblioteca fondată la Luvru de către Charles al V-lea în secolul al XIV-lea. Cu toate acestea, astăzi clădirea se bucură de un design futurist și un mobilier modern. Lucrul interesant este că această bibliotecă poate găzdui 1 600 de cititori în același timp și totodată are grijă de colecțiile de lux și copiile publicate în Franța care prin lege trebuie să fie aici.

Află mai multe aici (http://www.bnf.fr/fr/acc/x.accueil.html)

Foto: Franck Bohbot

5. Biblioteca Palatului din Mafra, Portugalia

Această bijuterie culturală și arhitectonică a Portugaliei (Palatul din Matra)  a fost deschisă ca muzeu în anul 1911, însă cu mult mai grandioasă este biblioteca din interiorul palatului construită în stil rococo. Aici poți găsi o colecție impresionantă de aproximativ 36 000 de volume, cele mai valoroase dintre ele datând chiar dinainte de anul 1500, de exemplu Cronica de la Nürnberg.

Află mai multe aici (http://www.palaciomafra.gov.pt/)

Foto: Wikipedia

6. Biblioteca Mănăstirii Strahov din Praga, Cehia

Praga este una dintre cele mai frumoase capitale europene, iar dacă demult visezi să o vizitezi, iată încă un motiv în plus. Această biblioteca în stil baroc are peste 800 de ani și conține undeva la 130 000 de volume. Vei rămâne super impresionat de Sala de Filosofie cu tavanul pictat pe tema ,,Dezvoltarea spirituală a omenirii’’, dar și de Sala de Teologie care are pereții căptușiți cu rafturi cioplite.

Află mai multe aici: (https://www.strahovskyklaster.cz/en/strahov-library)

Foto: Alexandr Ukolov

7. Biblioteca Mănăstirii din St. Gallen, Elveția

Biblioteca din St. Gallen este una dintre cele mai valoroase biblioteci din întreaga lume, înscrisă în patriomoniul cultural mondial, UNESCO. Ridicată în perioada 1755-1766, aceasta păstrează scrieri din perioada medievală și manuscrise care datează încă din secolul al XI-lea.

Află mai multe aici (http://www.atlasobscura.com/places/abbey-library-of-saint-gall-2)

Foto: Wikipedia

8. Biblioteca Institului Ortopedic Rizzoli din Bologna, Italia.

Dacă ești student la medicină sau lucrezi în domeniul sănătății, cu prima ocazie în care ajungi în nordul Italiei, vizitează Biblioteca Institutului Ortopedic Rizzoli, inaugurate ca spital specializat în anul 1896. Clădirea este parțial “găzduită” de Mănăstirea San Michele din Bosco care conține fresce și lucrări de artă absolut uimitoare.

Află mai multe aici (http://www.ior.it/en/ricerca-e-innovazione/scientific-library)

Foto: Cinzia Fiorini

9. Biblioteca Națională a Greciei (Atena)

Atena este locul în care arta și cultura se îmbină armonios, oferind turiștilor experiențe senzționale. Ei bine, Biblioteca Națională cu arhitectură aparțiând neoclasicismului bineînțeles, uimește nu doar prin design, ci și prin manuscrisele de peste 1 400 de ani pe care le deține. Alte materiale interesante pe care le poți admira (nu de altceva, dar sunt greu de răsfoit) ar fi fragmente dintr-o Biblie din secolul al VI-lea, dar și prima publicație a epopeei lui Homer.

Află mai multe aici: (https://www.expedia.com/National-Library-Of-Greece-Athens.d6061995.Vacation-Attraction)

Foto: Pinterest

10. Biblioteca regală din San Lorenzo de El Escorial, Spania

Se pare că mănăstirile reușesc să se facă remarcate prin frumusețea bibliotecilor, așa că iată încă un alt exemplu – Mănăstirea El Escorial care datează încă din secolul al XVI-lea, fondată de Philip al II-lea. Numită Patrimoniu Cultural datorită frumuseții arhitectonice, aceasta atrage atenția și prin biblioteca ce conține peste 45 000 de cărți.

Află mai multe aici: (https://entradas.patrimonionacional.es/en-GB/informacion-recinto/1/san-lorenzo-del-escorial)

Foto: Jose Maria Cuellar

Sunt curioasă care este biblioteca voastră preferată din cele 10 pe care vi le-am prezentat. Sincer să vă spun, eu nu m-am putut opri asupra uneia, însă m-am hotărât care este următoarea țară pe care o trec pe wishlist. Sper că te-am influențat și pe tine măcar 50% acum că ai ajuns la finalul articolului.  Eu deja mă imaginez citind pe o bancă veche și trăgând din când în când câte un ochi la frescele fascinante…Până una alta, fug la Biblioteca Respiro să împrumut o carte. 

 

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

8

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere