Cele 5 secunde

După cele 30 de zile dedicate conștientizării a 30 de lucruri asupra cărora trebuie să lucrăm în viața noastră, după cele 21 de zile speciale pentru a schimba un obicei, după cele 7 zile pentru succes – toate concepte despre care s-au scris cărți serioase, fiecare cu învățăceii ei! – sigur că trebuia să vină și timpul “Regulii de 5 secunde”. Nici măcar de 5 minute. Pur și simplu, de 5 secunde. Când vorbești despre ea pare penibil de simplă, dar când încerci să o pui în practică trăiești o luptă atât de dificilă încât ai prefera să fie vorba despre 6 luni și nu despre ceva atât de strâmt… În ce constă principiul? Ai 5 secunde pentru a hotărî ce vrei – să pleci acum la drum sau să mai aștepți (următorul tren, următorul avion sau, pur și simplu, următorul imbold…)

Să zicem că ești conștient cum folosești computerul – nu numai pentru lucruri necesare, ci și pentru activități recreative, dar care îți mănâncă timp sau nu prea sunt morale. De aceea ți-ai și scris un afiș cu doar două litere, dar mari de tot, afiș pe care l-ai pus în fața ochilor tăi – NU. De câte ori te apropii de computer, acest NU te răvășește și te aduce pe drumul sănătos – hai să nu mai fac ce făceam.

Dar, trebuie să recunoaștem, toate Nuuuurile din lume nu ne sunt de folos dacă – în clipa de criză, ne spunem cu îngăduință: asta e, ce se poate întâmpla dacă măcar 5 minute mă joc sau vizionez ceva… Să nu fiu exagerat, să nu fiu agasant pentru mine însumi, să nu fiu propriu-mi terorist.

De aceea cele 5 secunde sunt șansa noastră pentru ca NU să rămână în continuare NU și nu “o scăpare de moment” – “doar puțin, acum, acum și data viitoare nu mai fac” sau “o refulare” – “așa și? Ce câștig dacă nu fac asta? Tot acolo ajung! O s-o fac odată și-odată, așa că ce mai contează că acel odată e acum?!”

Cele 5 secunde sunt cele în care trebuie să fim deciși, categorici, să rămânem constanți în hotărârea pe care am luat-o anterior. 

Cele 5 secunde constituie “o decizie din inimă”. Sunt primele 5 secunde în care înclini dacă să faci ceva sau să mai aștepți, dacă începi un lucru sau renunți definitiv la el, dacă să cunoști o persoană sau să o lași să treacă pe lângă tine fără să-i adresezi un cuvânt. Sunt cele 5 secunde în care poți să lași neîncrederea în tine deoparte și să acționezi, în care te bazezi pe ideile tale și pe capacitatea ta, nu pe lipsa stimei de sine sau pe cuvintele de descurajare ale cunoscuților, pe care le auzi în cap mai mult decât pe cele de încurajare pe care ți le-a spus vreun necunoscut. Sunt cele 5 secunde în care curajul ia hățul vieții tale și te face să ieși din zona de confort – 5 secunde pe care nu le vei regreta niciodată, pentru că e mult mai bine să faci ceva, chiar dacă nu ai rezultate remarcabile, decât să stai într-un colț și să-ți plângi de milă – cu rezultate fantastice!

Tuturor ne plac supereroii. Tuturor ne plac cei ce izbândesc.  Ei bine, aceștia au înainte de faptele lor mărețe cele 5 secunde în care își zic: La treabă!Nu au 5 secunde în care să ezite… 

În cartea sa Cele 5 secunde, Mel Robbins scrie: În fiecare zi ne confruntăm cu momente care sunt dificile, nesigure și înspăimântătoare. Viața ta necesită curaj. Și asta este exact ceea ce regula te va ajuta să descoperi – curajul de a deveni eul tău cel mai grozav.

Sper ca primele 5 secunde pe care le vei avea după ce vei citi acest articol să te ajute să iei deciziile cele mai potrivite și să acționezi în consecință pentru cel puțin o schimbare în viața ta.

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

9.9

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere