Ce faci atunci când rămâi tu cu tine?

Cea mai complicată relație dintre toate este aceea pe care o avem cu noi înșine. Dar ce înseamnă ,,sinea noastră”? Tot ce am traversat, bine și rău, începând din primele zile ale vieții; tot ce am primit de la lumea externă și tot ce am simțit în lumea noastră internă, experiențe fericite și nefericite, relații cu alți oameni, activități, interese și gânduri de toate felurile – adică tot ce am trăit – alcătuiește o parte din sinele nostru și ne construiește personalitatea.

În funcție de modul în care se desfășoară, comunicarea cu sinele poate crește respectul de sine și încrederea în forțele proprii. De asemenea, ea poate îmbunătăți relațiile cu cei din jur și te poate ajuta să dormi liniștit noaptea, având o părere mai bună despre tine.

Așa cum ne tratăm pe noi înșine, așa ne vor trata și ceilalți. Dacă relația cu noi înșine nu este una în armonie și echilibru, ne vorbim urât și cu dispreț, ne tratăm cu lipsă de respect, cam așa ne vor trata și ceilalți. Nu ne vor trata toți așa, dar în mod cert le vom permite unora să ne trateze urât fără să luăm atitudine, pentru că în sinea noastră le dăm dreptate acestor persoane și considerăm că merităm acest tratament.

Vorbește frumos cu tine însuți

Uneori, dialogurile noastre interioare sună cam așa: ,,așa-mi trebuie dacă sunt prost…”, ,,nu pot să…", ,,nu sunt în stare să…", ,,nu merit…”; aceste conversații ne fac să ne simțim mici, ne diminuează încrederea în forțele proprii și ne împiedică să avem succes în activitățile pe care le întreprindem.

Dacă ești atent și la cum te simți atunci când vorbești cu tine, îți poți da seama ce fel de părere ai despre tine. Bună, rea, acceptabilă. Caută să îmbunătățești această relație. Alte relații sunt mai mult sau mai puțin pasagere în viața ta, dar de tine nu ai cum și unde să fugi. Dimineața când te trezești și te duci la baie, te uiți în oglindă și… iată-te, te întâlnești iar cu tine.

Discută cu tine, dimineața, seara sau ori de câte ori simți nevoia. Ascultă-te cu atenție. Vorbește-ți frumos și poartă-te cu tine așa cum ți-ai dori să se poarte alții. Încurajează-te, fă afirmații pozitive la adresa ta. Pune-ți întrebări constructive de genul: ,,Ce să fac să fiu mai sigur pe mine? Unde greșesc? Ce ar trebui să învăț de aici? Ce puteam să fac diferit?” și vei fi surprins să constați că la multe dintre aceste întrebări știi deja răspunsul.

În problemele cu care te confrunți, concentrează-te pe soluții, nu pe găsirea vinovaților.

Învață să te ierți

Se poate întâmpla să avem o relație dezechilibrată cu noi înșine pentru că suntem prea duri cu noi și ne e greu să ne iertăm atunci când considerăm că am greșit. În acele situații avem tendința să ne vorbim urât, să ne tratăm oribil și chiar să ne autopedepsim.

Iertarea și acceptarea propriei persoane aduc cu sine un echilibru interior care nu poate fi atins altfel. Întotdeauna caută să ai o relație bună cu tine însuți. Aceasta este sursa echilibrului tău.

Bibliografie: www.la-psiholog.ro | www.comunicareeficienta.com

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

7

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere