Cărțile, adevărata noastră comoară

Profesorul de psihologie culturală pășește în clasă cu aerul lui degajat, privind la mulțimea de studenți ce se așeza în sală. Peste 150 de fete și băieți care îi ascultă cu atenție sporită fiecare informație.

După ce face o introducere succintă a lecției, începe să vorbească despre diferențele culturale dintre oameni și civilizații. La un moment dat privește cu atenție către auditoriu și întreabă: Cultura și sistemul de gândire sunt oare specifice doar oamenilor?
 - Înainte de-a vă da un răspuns concret, vreau să vă arăt ceva practic. Vedeți acest clichet? Odată ce-l rotesc într-un sens nu mă pot întoarce de unde am început, nu pot regresa. Trebuie să merg înainte, să fac o rotație completă, dar niciodată nu mai pot reveni în punctul de plecare. Vedeți voi, aceasta este cea mai mare diferență între noi și restul creaturilor. Oamenii sunt creați în așa fel încât progresează continuu, iar ceea ce au învățat odată nu se pierde, ci noile informații continuă să fie adăugate pe fundamentul celor vechi.

Binecuvântarea de-a fi om
După ora de psihologie am început să mă întreb care este acel fundament stabil pe care omenirea și-a așezat înțelepciunea, progresul, descoperirile și dezvoltarea intelectuală, și nu am putut găsi un răspuns mai potrivit decât citatul lui Barbara Tuchman: Cărțile sunt cărăușii civilizației. Fără cărți, istoria e mută, literatura nu are glas, știința paralizată, iar gândirea și meditația suspendate”.

Cărțile au fost, sunt și vor rămâne singurul tezaur inestimabil al umanității, pentru că în ele este cuprinsă înțelepciunea de mii de ani a generațiilor de mult apuse, a civilizațiilor ce au dispărut și a timpurilor ce au apus.
Cărțile ne învață să trăim într-o perioadă atemporală, ajutându-ne să trăim vieți multiple, condensate între coperțile tocite de timp. Avantajele uni cititor sunt nenumărate:
1. Dezvoltă cunoștințele generale despre lume
2. Dezvoltă imaginația și creativitatea, gândirea critică și analitică
3. Contribuie la socializarea și interacțiunea între oameni
4.Dezvoltă memoria
5. Relaxează

Se spune că atunci când Abraham Lincoln era copil, avea întotdeauna o carte cu el, indiferent că mergea să se joace, că se afla în drum spre școală, sau pur și simplu se plimba prin împrejurimile satului său.

Mama lui Ben Carson îi reamintea întotdeauna fiului ei că lumea respectă un om cu o carte pe genunchi.
Atât Ben Carson, cât și Abraham Lincoln au devenit un simbol al umanității, modele demne de urmat, care au descoperit fundamentul înțelepciunii în cărți.

Drag cititor, nu pot decât să te provoc și pe tine să descoperi această comoară literară pe care nimeni nu ți-o poate lua, care reprezintă un portal spre alte lumi și civilizații, spre înțelepciune și care ajută la formarea unei personalității bine conturate, cu idei stabile și o perspectivă asupra lumii mult mai amplă. 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

5.3

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere