Cafeneaua tinerilor cu sindrom Down

Lumea în care trăim are unele reguli nescrise și prestabilite în ceea ce privește categoriile sociale acceptate într-o anumită branșă, industrie, cerc de prieteni sau colegi. Deși ne considerăm o societate tolerantă și fără prejudecăți, nu de puține ori ne ferim de oamenii cu dizabilități sau îi marginalizăm pentru a nu fi nevoiți să interacționăm cu ei.

Saruhan Singen s-a gândit că ar putea face ceva pentru a-i integra pe tinerii cu sindromul Down în societatea din Istanbul. Soluția lui a fost deschiderea unei cafenele care să aibă ca angajați doar tineri care suferă de această boală. Cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, cei 25 de tineri lucrează și prestează activități obișnuite într-o cafenea ca oricare alta.

Fondatorul și arhitectul proiectului are el însuși o fată pe nume Sezil care suferă de sindromul Down și care lucrează și ea în cafenea. Numele localului a fost inspirat de ideea de bază a acestui concept, cafeneaua numindu-se „Down Café”. Singen afirmă: „O am pe Sezil și cred că ea este pentru mine un dar și un ajutor în a-i înțelege pe alții ca ea. Am deschis cafeneaua Down Café pentru a crea locuri de muncă și a ajuta la creșterea stimei de sine a tinerilor care suferă de sindromul Down. Dacă ne gândim la numărul persoanelor care suferă de această boală, observăm că nu există multe domenii în care ei s-ar putea angaja.”

Cafeneaua a fost deschisă în anul 2011 și la început nu a avut mulți clienți, oamenii ezitând să intre. Cu timpul însă, cei care intrau plini de prejudecăți rămâneau plăcut surprinși de atmosfera și serviciile oferite. „Cred că acest local îi ajută pe oameni să renunțe la prejudecățile lor cu privire la oamenii cu dizabilități și le oferă tinerilor cu sindromul Down șansa de a se dezvolta și a-și dovedi talentele”, spune Singen.

Angajații localului lucrează în ture și primesc salariu lunar. Cafeneaua este deschisă în fiecare zi în timpul săptămânii între orele 9 și 17 și poate servi 40 de clienți. De asemenea, la bucătărie lucrează ca voluntari mame care ajută la gătit și la spălatul vaselor, în timp ce primăria cartierului Sisli, unde este deschisă cafeneaua, le plătește facturile lunare. Singen este de părere că „tinerii vor să fie în preajma oamenilor, vor să se simtă acceptați în societate și vor ca talentele lor să fie descoperite și de alții.”

Potrivit Federației Inernaționale Down Syndrome din Marea Britanie, sindromul Down este o boală genetică ce influențează dezvoltarea de-a lungul vieții, cauzând dizabilități intelectuale și fizice, asociate cu probleme medicale. În ultimii ani, sindromul a devenit din ce în ce mai des întâlnit la copii, afectând aproximativ una din 800 de nașteri. În lume, aproximativ 200,000 de copii se nasc în fiecare an cu această boală.

Surse: www.dailysabah.com | www.odditycentral.com

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere