Blugii au învins timpul

Blugii sunt poate cel mai des întâlnit articol de îmbrăcăminte. Au fost inventaţi de Levi Strauss din întâmplare. După ce a deschis în California un magazin cu unelte pentru mineri, în care a adus şi un balot de pânză foarte rezistentă, intenţionând să o vândă celor care voiau să-şi confecţioneze corturi, un comerciant i-a sugerat că i-ar prinde bine si nişte pantaloni aşa rezistenţi.

Strauss şi-a zis să încerce şi a început să producă pantaloni care au avut un succes nemaipomenit printre mineri. Singura obiecţie era că pantalonii respectivi erau foarte aspri. Atunci Strauss a înlocuit pânza cu alta mai moale, denumită pânza de doc.

Numele jeans vine de la denumirea dată de marinarii din Genova, pentru că din aceasta pânză se confecţionau uniformele lor. Denumirea blue a fost dată pentru că pânza din care se confecţionau aceşti pantaloni era vopsită în albastru. Aşa a apărut termenul de blue-jeans.

În anul 1885, o pereche de pantaloni Levi costa doar 1,25 dolari. În 1935, apărea primul model de blugi gândiţi special pentru femei.

Primul designer cunoscut care şi-a scos pe piaţă propria marcă de blugi a fost Calvin Klein, în anul 1970.

Jeansul este piesa indispensabilă a oricărei garderobe. Pot transforma radical o ţinută, după placul sau cerinţa zilei. Blugii îţi lungesc picioarele, îţi modifică şi ascund defectele şi îi poţi asorta la orice. Greşeala pe care o facem de obicei constă în alegerea modelului şi a culorii. Ideal este să te limitezi la maxim 3 sau 4 perechi de jeanşi. De exemplu, largi sau evazaţi, indigo (anii ’70), unii cu dungă de un albastru închis şi poate unii drepţi, de sus până jos.

Dacă ai şolduri late, încearcă o pereche de blugi evazaţi. Ca să arate bine, linia tivului trebuie să ajungă până la partea de jos a gleznei. Niciodată nu trebuie să călcăm pe blug sau să-l târâm pe jos. Aspectul nu va fi nicidecum unul plăcut, ci doar neîngrijit.

Dacă ai forme masculine, alege blugii drepţi sau cei care devin strâmţi în partea de jos. Blugii ascuţiţi şi cei evazaţi sunt de mare ajutor dacă vrei să pară că ai picioarele mai lungi. În cazul în care picioarele tale sunt scurte, nu e bine să porţi blugi cu manşete.

Jeanşii pot fi asortaţi foarte bine, în ţinutele de zi, atât cu balerini, cât şi cu ghete cu toc, depinde de preferinţe.

Niciodată fetelor plinuţe nu le este recomandat să poarte blugi strâmţi sau de culoare deschisă. Aceştia le vor da un aspect neplăcut, iar micile lor defecte vor ieşi în evidenţă într-un mod nedorit.

Blugii trebuie purtaţi în funcţie de corpul fiecăruia, niciodată raportaţi la ce se poartă anul acesta. După cum am mai spus şi în articolele anterioare, hainele trebuie purtate aşa cum vă avantajează, nicidecum conform modei de moment.

Blugii îi conferă unei femei un stil cu totul deosebit. Sunt simpli şi practici. Reprezintă ţinuta ideală, comodă şi flexibilă. Cea mai importantă calitate a lor este aceea că pot fi îmbrăcaţi de oricine şi pot lua conotaţii diferite. Combinaţi cu o bluză de trening, cu o pereche de adidaşi şi cu o geacă scurtă intră în categoria ţinutelor sport sau, de ce nu, casual.

Purtaţi cu o cămaşă cu guler scorţos, o pereche de pantofi cu toc foarte înalt şi o geacă de piele cu croiala clasică dau un aspect elegant şi poate fi abordat fără probleme când intri în pană de idei şi îţi doreşti o ţinută elegantă şi casual în acelaşi timp.

Ca regulă de bază: nu-ţi cumpăra niciodată jeanşi cu aplicaţii de pietre, paiete, pete de culoare sau inscripţii.

În prezent, se obţin miliarde de dolari din producerea de blue-jeanşi fie pe scară largă, fie în ediţii limitate, dar a devenit din ce în ce mai greu să găseşti o pereche originală de blue-jeans din cauza imitaţiilor de slabă calitate.

Designerii de azi sunt preocupaţi să reinventeze blugii din denim, prin tehnici unice de spălare, precum utilizarea pietrei ponce, a enzimelor şi spălarea acidă.

Pe parcursul istoriei lui de 400 de ani, denimul a fost spălat, sfâşiat, brodat cu mărgele, cu strasuri, scurtat şi întins. Practic, a trecut prin toate tipurile de modă şi modele. Dar cu toate acestea, caracteristicile de bază ale denimului nu s-au schimbat niciodată. La urma urmei, de ce ar vrea cineva să schimbe un clasic?

un articol scris de: Andra Mîndoianu

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere