Atunci când este necesar a-ți pregăti sufletul mai mult decât chipul

Ce faci pentru o primă întâlnire? Da, acea întâlnire pentru care ai fluturi în stomac și emoții de abia poți înghiți. Stai liniștit. Este în regulă să ai emoții pentru că dacă nu le-ai avea, întâlnirea nu ar mai avea nici un rost.

Dar ce faci? Ai răspuns corect. Te pregătești! Cum? Îți alegi hainele pe care le vei îmbrăca, le probezi, te hotărăști, le calci și le îmbraci, îți aranjezi părul; vezi dacă ai unghiile îngrijite, încălțămintea curată, șosetele potrivite pentru tipul de încălțăminte, rucsacul sau geanta pregătite cu tot ceea ce este necesar, te uiți în oglindă și…? Ești gata. Sau cel puțin asta crezi.

Înfățișarea ta este perfectă așa că faci pași spre ușă. Înainte de a părăsi încăperea te rog să te mai uiți o dată în oglindă. Ești sigur că nu ai uitat nimic? Chipul… îți este pregătit, dar sufletul... el cum este?

1. Ești constant în căutarea dragostei sau a “Alesului/Alesei”

Mergi la sală deoarece crezi că prin forma picioarelor tale poți aprinde scântei? Sau poate ai considerat că intrarea într-o echipă de volei reprezintă o modalitate foarte bună de a atrage privirile asupra ta. Dacă petreci mai mult timp gândindu-te cum să faci sau unde să mergi pentru a găsi “dragostea” decât aloci pentru dezvoltarea ta personală, acesta este un semn că trebuie să iei o pauză și să analizezi puțin lucrurile.

O relație ar trebui să fie ceva care se adaugă la viața ta, nu să fie singura preocupare a acesteia. Dacă ai nevoie de un partener pentru a te simți valoros/valoroasă, atunci ar fi într-adevăr mai bine să încerci să găsești alte modalități de a le construi pe cont propriu, înainte de a implica pe altcineva în viața ta. O relație ar trebui să îți îmbunătățească viața și să îți aducă fericire nu să FIE viața și fericirea ta.

2. Cineva să mă salveze de...

Trebuie să înveți să fii propriul tău erou. Ȋn cazul în care conversațiile pe care le ai cu tine sună ceva de genul: “Sunt un dezastru” sau “De ce sunt atât de nesigur uneori?” atunci, este necesar să îți rezolvi gândurile și întrebările înainte de a intra într-o relație. În caz contrar, vei atrage o persoană cu aceleași probleme sau pe cineva care are complexul salvatorului.

Complexul salvatorului este un construct psihologic care face ca o persoană să simtă nevoia de a salva alte persoane. Această persoană are o tendinţă puternică de a căuta oameni care au nevoie disperată de ajutor, iar pentru a-i ajuta, de multe ori sacrifică propriile sale nevoi. Ei gândesc: "Dacă ajut întotdeauna oamenii în nevoie, voi primi iubirea și aprobarea lor, și voi avea o viaţă fericită."

Aceasta este, desigur, un basm frumos. În loc să speri că, o dată intrat în viața ta, cineva îți va rezolva problemele și se va lupta cu propriile tale bătălii interioare, mai bine rezolvă-le tu!
Nimeni nu va putea să îți facă viața perfectă, magică sau ușoară. Cealaltă persoană este și ea, tot om! Trebuie să înveți să lupți propriile tale bătălii, să îți depășești problemele și să îți clădești viața așa cum îți dorești.

3. Simți că ai nevoie de o relație pentru a fi fericit.

Poate că ești într-o perioadă mai grea, iar facultatea sau locul de muncă nu te mulțumesc, nu te simți împlinit. Dacă îți dorești pe cineva în viața ta, doar pentru a te distrage de la celelalte griji, cu siguranță nu este timpul potrivit pentru a face un pas către o relație, pentru că aceasta va fi folosită doar ca o modalitate de scăpare, evadare.

Nu ne putem ascunde probemele sub covor și să pretindem că ele nu există. Atunci când există, pot face mai mult rău dacă mai implici și pe altcineva în viața ta. Înfruntă fiecare problemă, rezolv-o prin propriile puteri și ai să fii fericit!

Înainte să intri într-o relație asigură-te că ți-ai pregătit sufletul pentru acest pas; altfel nimic din ceea ce vei construi nu va rezista. Odată pregătit din punct de vedere emoțional, vei putea invita un partener în viața ta. Până atunci, plantează-ți propria ta grădină cu flori și decorează-ți sufletul în loc să aștepți ca altcineva să îți aducă florile.

* * * * *

Acum... te-ai oprit, te-ai mai uitat o dată în oglindă și... gata! Poți pleca cu zâmbetul pe buze.

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere