Atenție vin sărbătorile - risc crescut de inimi frânte!

Cum vă sună anunțul din titlu? Neobișnuit pentru un cuplu proaspăt format care abia așteaptă primele sărbători împreuna? Comun pentru o familie cu ani vechime? 

Conform unei statistici realizate de jurnalistul David McCandless care a observat ce se întâmplă pe site-urile de socializare, sărbătorilor de iarnă sunt în topul celor mai vulnerabile perioade din an în ceea ce privește numărul de despărțiri sau certuri în cuplu.  Relațiile se formează și se destramă pe tot parcursul anului, dar sunt câteva perioade în care se înregistrează un vârf al despărțirilor. Analiza lui David McCandless arată că Ziua Îndrăgostiților, 1 aprilie, vacanța de vară și sărbătorile de iarnă sunt zilele în care au loc cele mai multe despărțiri. 

Iată care ar putea fi explicațiile:

Ziua Îndrăgostiților este o dată convențională pentru a sărbători dragostea, un timp în care se așteaptă anumite manifestări sau cadouri romantice.  Lucrul acesta face ca relațiile să fie supuse unor presiuni și așteptări nerealiste, ceea ce face ca “eșecul” unei zile să fie argumentul suficient pentru a rupe o relație care nu pare să se încadreze în tiparele perfecte ale reclamelor și a filmelor de sezon. În plus, multe despărțiri de Ziua Îndrăgostiților sunt planificate. Partenerii care se simt trădați sau nefericiți într-o relație plănuiesc răzbunarea: o despărțire când celălalt se așteaptă mai puțin, iar suferința celuilalt face răzbunarea mai dulce.  

 În cazul începutului de primăvară, când de asemenea se înregistrează o creștere a numărului de despărțiri, explicațiile ar putea fi altele. Perioada mohorâtă a finalului de iarnă și astenia de primăvară duc la niște modificări ale stării emoționale. E perioada unor noi începuturi, iar cei care nu sunt satisfăcuți de relația de cuplu, aleg să înceapă “curățenia de primăvară”. Ziua de 1 aprilie este adesea aleasă pentru acest lucru în ideea de a-i comunica partenerului că relația e o “mare păcăleală”. 

Sezonul vacanțelor de vară este și el unul cu multă presiune pentru cupluri, pentru că în această perioadă se întâmplă cele mai multe infidelități. Hormonii crescuți la maxim, relaxarea, atmosfera de libertate, petrecerile până noaptea târziu sunt un factor de risc pentru încălcarea promisiunilor de cuplu. 

Și iată că am ajuns și la ultima perioadă de vulnerabilitate a relațiilor: sărbătorile de iarnă.  Înainte de Crăciun multe cupluri aleg să se despartă pentru că relația lor nu se încadrează în decorul sărbătorii. E un timp în care oamenii se gândesc mai mult la ce le-a adus anul care se încheie, la valorile familiei și dacă relația cu partenerul nu le oferă confortul emoțional dorit, atunci aleg să se despartă. În plus, ideea că de sărbători trebuie să își prezinte iubitul sau iubita familiei, îi pune pe mulți în dificultate. În perioada finalului de an cei mai mulți oameni se gândesc cum să adauge valoare vieții lor și uneori ajung la concluzia că eliberarea de o relație toxică este primul sau cel mai bun lucru pe care îl pot face. 

Sărbătorile de iarnă au sosit. Relația ta de cuplu a trecut testul?

Dacă da, fii încurajat să mergi mai departe și să consolidezi ce este bun!

Dacă nu, măcar ai ocazia să începi Anul Nou cu o certitudine… nu erai pe drumul cel bun și o poți lua de la capăt! Dar nu îți lăsa inima frântă de o relație eșuată!

 

 

  

 

 

 

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere