Așa arată fericirea

Cum arată fericirea pentru tine? Care sunt motivele pentru care zâmbești? Fiecare dintre noi înțelegem fericirea prin propria viziune, așadar ea poate avea numeroase fețe. Toți ne dorim să fim fericiți și încercăm să facem ceva în această privință. Așadar cutreierăm librăriile în lung și în lat și ne aruncăm privirile peste milioanele de cărți scrise despre cum să ne găsim fericirea, cum să fim mai fericiți, dar cum ar putea un tipar scris într-o carte să se potrivească tuturor viziunilor noastre despre fericire?

Obișnuiam să îmi petrec timpul citind despre cum să fii un om mai fericit, mai împlinit și mai recunoscător și poate reușeam să mai prind câte o idee, dar am stat și m-am întrebat dacă într-adevăr aceasta mă va face să îmi ating fericirea.

Se spune că pentru a cunoaște ce este fericirea, trebuie mai întâi să afli ce înseamnă nefericirea. Iar fericirea și nefericirea sunt două părți ale aceleiași monezi. Și sunt inseparabile la fel ca Nord și Sud sau sus și jos. Viața noastră este bazată pe contraste. Dacă niciodată nu ai experimentat ce înseamnă să fii trist, atunci cum ai putea să știi cum e să fii fericit? Dacă niciodată nu ai experimentat ură, atunci cum poți știi ce e iubirea? Dacă niciodată nu ai experimentat ce înseamnă să îți fie teamă, atunci cum ai putea știi ce înseamnă să fii încrezător?

Un om fericit este un om care, cândva, a experimentat nefericirea. Cu alte cuvinte, este un om care a trecut prin momente grele sau impasuri și a ieșit învingător. Nu ajută cu nimic să negăm emoțiile pe care le simțim la un moment dat. Foarte mulți oameni pretind a fi fericiți atunci când nu sunt. Mulți dintre ei încep a se gândi de ce toți oamenii sunt fericiți, cu excepția lor. Aceasta este o capcană în care foarte mulți cad, gândindu-se că este o problemă la ei și că nu vor putea fi vreodată fericiți.

Am putea spune că ceea ce toată lumea își dorește cel mai mult de la viață este fericirea. Dar atunci când căutăm fericirea în lucrurile care par a ne-o aduce, uneori o ratăm. Ca ființe umane, uneori credem că fericirea vine atunci când poate avem un job stabil, salariu mare, mașina și casa visurilor noastre, pe scurt, fericirea vine atunci când nu avem de ce să ne îngrijorăm pentru ziua de mâine. Și ne trăim nefericirea zilnică, muncind și trudind pentru acea vreme când vom fi fericiți. Și uităm că sunt lucruri simple pe care Dumnezeu ni le oferă zilnic pentru a ne face fericiți.

În cartea How happy looks like, personajul principal feminin, Ellie, dă o direcție către ceea ce înseamnă o fericire simplă. „Răsărituri de soare deasupra apelor golfului. Înghețată într-o zi caniculară. Zgomotul valurilor de-a lungul străzii. Felul în care se face covrig câinele meu, lângă mine, pe canapea. Plimbările de seară. Filmele minunate. Furtunile cu tunete și fulgere. Un cheeseburger bun. Zilele de vineri. De sâmbătă. Chiar și de miercuri. Când îți vâri degetele de la picioare în apă. Pantalonii de pijama. Șlapii. Înotul. Poezia.”

Viața fiecăruia dintre noi ar trebui să fie plină de fericire. Asta este ceea ce Dumnezeu Își dorește pentru noi. Și, uneori, viziunea noastră despre fericire este diferită de viziunea Lui. El ne oferă o fericire de durată, care nu se bazează pe materialism. El ne oferă o fericire simplă. Care este ușor de atins, doar că noi ne complicăm, căutând-o în alte locuri, când ea se află în fața noastră. În persoana care ne sună dimineața doar pentru a ne ura o zi frumoasă. În picăturile de ploaie care îți ating pielea. În atingerea mâinilor celuilalt. În luminile unui oraș din depărtare. În țipetele pescărușilor la finalul unei zile calde și în briza ce îți brăzdează fața. În răsăritul soarelui de după creste și în apusul lui sub apele albastre ale oceanului. Într-o surpriză. Într-un cadou frumos împachetat. Într-un buchet de flori. Într-o îmbrățișare. Chiar și-ntr-o frunză maronie ce cade toamna. Fericirea poate fi găsită ușor. Dar pentru a o găsi trebuie să fim recunoscători pentru ce avem. Pentru ziua de azi. Pentru oamenii de lângă noi. Și pentru lucrurile frumoase care ni se întâmplă. În dreptul meu, așa arată fericirea.

Și când, uneori, vin zile în care nu mai puteam atinge atât de ușor fericirea, ar trebui să ne analizăm sentimentele, să le trăim, fără să le negăm, dar să nu le permitem să stagneze prea mult în viața noastră. Pentru că una dintre cele mai simple căi prin care poți fi fericit este să dai drumul lucrurilor care te fac nefericit.

 

Bibliografie:

https://www.holstee.com/blogs/mindful-matter/what-it-means-to-be-happy

Cum arată fericirea  - Jennifer E. Smith

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere