Am bani să îmi cumpăr tot

Nu, nu glumesc când spun că am bani să îmi cumpăr tot... tot ce vreau. Și nu lucrez 15 ore pe zi la o multinațională, nici nu am vreo afacere înfloritoare, nici nu am moștenit o avere de la părinți și nici măcar nu m-am măritat cu un bătrânel plin de bani. Accentul în afirmația de mai devreme nu e pus nici pe “bani”, nici pe “cumpăr”, ci pe “vreau”.

Și acum să vedem! Ai bani sau nu ai?

Ai bani atunci când ce? Când îți poți cumpăra ultimul model de mașină sport sau o casă lângă Herăstrău. Nu fii absurdă…nimeni nu-și dorește asta, poate vei spune. Dar ce? Ultimul model de telefon? Sau să îți umpli coșul în supermarket, ori să nu te uiți la preț atunci cănd ești într-un magazin de haine de firmă. Ba da, te uiți la preț pentru că altfel nu ai fi acolo. Dacă tot îți cumperi o haină scumpă, măcar să aibă eticheta cât mai la vedere. A avea sau a nu avea bani - nu e nici o chestiune de noroc, nici una de transpirație peste măsură, ci consider că e mai mult o chestiune de percepție - corectă sau nu.

Să fim serioși…problema nu e câți bani îți dorești să ai, ci pe ce îi cheltui pe cei pe care îi ai deja. Oricât de mulți bani ai avea, niciodată nu vei fi fericit, dacă astăzi, indiferent cât de mult sau puțin ai, nu ești mulțumit cu viața ta. Nu încurajez pe nimeni la o resemnare mioritică, din contra – cred că fiecare este obligat să muncească pe măsura așteptărilor pe care le are. Vrei lux, muncește pentru lux. Vrei mai puțin, atunci rezumă-te la jumătate de normă. Dar asumă-ți decizia pe care ai luat-o și fii pregătit să-ți schimbi așteptările numai după ce schimbi și munca.  Adică întâi muncește mai mult, mai eficient, mai deștept și abia apoi îți ridici standardul de viață. Pentru că dacă faci invers, munca ți se va părea un blestem și banii o chestiune de noroc.

Sunt banii o binecuvântare din partea lui Dumnezeu? Dacă pleci de la premisa că “bani=muncă”, atunci da, banii sunt o binecuvântare pentru că și capacitatea ta de muncă, fizică sau intelectuală este cu siguranță un dar divin. Banii pot fi în felul acesta o binecuvântare din partea lui Dumnezeu, dar să fim serioși, proverbul românesc “Dumnezeu îți dă, dar nu îți bagă și-n traistă”, e foarte corect. După ce te rogi “Pâinea noastră cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi”, te ridici de la rugăciune și pleci la muncă.

Cei mai mulți oameni și în special cei tineri cred că dacă ar avea mai mulți bani, atunci ar fi cu adevărat fericiți. Fals. Dovada o vedem la tot pasul în cei de lângă noi, oameni care au mai mulți bani, dar sunt nefericiți, se aruncă în gol de la ultimul etaj, se îndoapă cu droguri, plătesc bani grei la psiholog sau pur și simplu își doresc să găsească un sens în viață, altul decât cel de a avea bani. Și atunci pentru ei banii sunt un blestem? Tot fals. Pentru că nu faptul că au mulți bani îi face nefericiți, ci ei orium ar fi nefericiți și cu bani și fără bani. Și invers e la fel. Dacă alegi să fii fericit, și ești…lucrul acesta nu are de-a face cu cât de mulți bani ai. E adevărat că un confort material îți permite să te concentrezi mai mult pe ce îți place, pe hobby-uri, dar standardul de viață e într-o permanentă schimbare. Acum 12 ani ni se părea că cea mai mare realizare financiară a familei noastre ar fi să schimbăm Dacia 1310 cu o mașină nemțească. Am realizat acest lucru. Apoi am vrut o mașină nouă. Bifat. Și apoi ne-am dat seama că ne-ar fi mai comod dacă am avea două mașini. Rezolvat. Și acum, din cauza traficului de pe Valea Prahovei sau din București, cred că numai un elicopter ne-ar mai satisface nevoile. Strictul necesar sau confortul material pe care majoritatea îl invocăm atunci când spunem că avem sau nu bani, e schimbător; ține de așteptări, de comparațiile pe care le facem atunci când privim în jur, de modelele pe care le avem în viață, de valorile non-materiale pe care le posedăm, de ceea ce sperăm sau credem că se va alege de tot ce avem la finalul vieții.

Atunci cănd tu ai valoare prin tine însuți, îți dai seama că banii sunt doar un mijloc și nu un scop în sine. Și atunci ai bani? Ai bani să îți cumperi tot…tot ce vrei? Da, tot ce vrei. Și ceea ce vrei e în acord cu ceea ce ești, cu ceea ce îți propui să obții și cu valorile pe care le pui la bătaie în această luptă.

Nu am rezolvat nici eu problema banilor. Dar sunt în proces de a rezolva “ce vreau” și atunci, de bani mă preocup mai puțin. Acum nu sunt nefericită, nici nu sufăr că nu am “un elicopter”, ci mă bucur de ceea ce am. 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

5.5

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere