Alimentația şi capacitatea intelectuală

Aşa cum tovărăşiile rele strică obiceiurile bune, la fel multe dintre alimentele pe care le consumăm sau obiceiurile alimentare pe care le avem, ne pot scădea eficienţa, productivitatea, motivaţia, capacitatea de concentrare când vine vorba de activităţile pe care dorim să le întreprindem. Există însă alimente care ne pot îmbunătăţi capacitatea intelectuală.

Vă invit să analizăm împreună câteva aspecte legate de alimentaţie, care pot influenţa în mod pozitiv sau negativ activităţile noastre de zi cu zi.

1. De ce să nu sari peste micul dejun?

Stând cu privirea pierdută pe pereţii de la serviciu, te întrebi de ce nu te poţi concentra la un amărât de lucru. Faptul că ţi-ai început ziua liberă doar cu două înghiţituri de cafea ar putea fi motivul. După o noapte de repaus, creierul tău are nevoie de un supliment proaspăt de glucoză (zahărul sângelui) pentru combustibil. Fără acesta, vei întâmpina dificultăţi la procesarea de noi informaţii, nu te vei simţi bine nici din punct de vedere fizic, şi nici nu-ţi vei aduce aminte prea multe lucruri.

Obiceiul de a sări peste micul dejun este practicat de nenumărate persoane. Graba, indiferenţa, neştiinţa, îi fac să neglijeze primul factor ce le-ar îmbunătăţi eficienţa la locul de muncă. Masa de dimineaţă acoperă necesarul de nutrienţi pentru minte şi corp. Studiile au arătat că angajaţii au un randament scăzut la locul de muncă dacă lucrează „pe stomacul gol”, spre deosebire de cei care nu au sărit peste masa de dimineaţă.

Cineva spunea: ,,Dimineaţa mănâncă ca un rege, la prânz ca un prinţ, şi seara ca un cerşetor.” Propune-ţi de acum să începi să iei micul dejun zilnic, pornind cu paşi mici, dar siguri. Gândeşte-te cu o zi înainte ce vei mânca în dimineaţa următoare, pregăteşte ce poţi de atunci, iar dimineaţa nu va mai fi la fel de încărcată. Acest moment al zilei ar trebui să fie cel mai încărcat de energie pozitivă, bună dispoziţie, pentru că ele dau tonul pentru întreaga zi!

2. Apa

De multe ori, cauza oboselii şi a durerii de cap – probleme ce diminuează capacităţile intelectuale şi fizice – constă în insuficienţa sau lipsa apei din organism. Dacă nu ai băut suficientă apă, sângele se îngroașă și circulă mai greu. În cazul acesta, soluția este să te hidratezi suficient cu apă sau ceai de plante neîndulcit. Mai ajută și să bei o cană cu apă caldă, cu înghițituri mici.

Pentru creșterea vigilenței, apa ar putea fi un remediu bun. „Setea și deshidratarea pot cauza oboseală”, punctează Cindy Moustafa, expert nutriționist, pentru revista Health. Aceasta adaugă că apa este de preferat în detrimentul cafelei sau a băuturilor energizante, care cresc nivelul de deshidratare. Drept urmare, alimentează starea de oboseală.

Propune-ţi să-ţi faci un obicei din a bea apă. Consumul de apă creşte funcţiile tale cognitive. Creierul tău are nevoie de mult oxigen pentru a funcţiona la nivel optim. Dacă bei suficient de multă apă, asiguri aportul de oxigen necesar bunei funcţionări a creierului. Bea între 8 şi 10 căni de apă pe zi şi îţi poți îmbunătăţi capacitatea cognitivă cu peste 30%.

3. Hrana procesată şi nivelul de motivaţie

Într-un studiu publicat în Physiology & Behavior, a fost analizată legătura dintre hrana procesată și nivelul de motivație. Oamenii de ştiinţă au analizat şi dezbătut comportamentul şobolanilor, după ce aceştia au fost hrăniţi cu alimente sărace în grăsime, dar bogate în zaharuri și alte produse rafinate. Cercetătorii au constatat că, în afară de faptul că erau mai grași decât alții, erau mai puțin motivați să muncească pentru a obține o recompensă, notează latimes.com.

4. Alimente care stimulează memoria

a. Nucile şi seminţele

Nucile şi seminţele sunt surse excelente de vitamina E, iar o cantitate mai mare a acestei vitamine corespunde cu un declin cognitiv mai mic odată cu înaintarea în vârstă.

b. Avocado

Consumul de avocado duce la stimularea memoriei, ceea ce îl recomandă pentru consum tinerilor și persoanelor aflate în situații și perioade de efort intelectual susținut, datorită bogăției sale în magneziu și fosfor.

c. Fructele de pădure

Afinele sunt asociate de cercetătorii britanici cu îmbunătăţirea memoriei spaţiale şi a capacităţii de învătare. În plus, experimentele efectuate pe cobaii de laborator arată că afinele protejează creierul de procesul oxidării celulelor pe fond de stres şi pot controla simptomele bolilor care survin la vârste înaintate, precum sindromul Alzheimer sau demenţa.

d. Legumele cu frunze verzi

Aceste alimente au şi ele un efect pozitiv asupra memoriei. Acestea furnizează o sursă bogată de acid folic, substanţă care reglează nivelul de homocisteină în organism (un aminoacid asociat cu un risc crescut de dezvoltare a bolilor cardiace şi deficienţelor de memorie).

5. Mesele neregulate

Cel mai adesea, mintea nu oboseşte şi nici nu ajunge la epuizare datorită efortului susţinut şi al studiului, ci datorită consumării unei hrane necorespunzătoare şi la ore nepotrivite. Acestea subminează puterile creierului.

Prin adoptarea unui regim alimentar regulat, creierul tău va avea posibilitatea ,,de a respira uşurat” în timpul pauzelor dintre mese, iar capacitatea ta de autocontrol va fi pusă la lucru!

Dacă-ţi doreşti să fii mai productiv, să dai tot ce-i mai bun din tine, ia-ţi timp să vezi dacă există în viaţa ta de zi cu zi obiceiuri alimentare care pun piedici productivităţii, eficienţei în activităţile tale. Încearcă se le înlocuieşti pe cele rele, cu unele bune, şi observă singur dacă acestea au adus roade. Totul depinde de tine şi de voinţa ta!

Surse:

1. semneletimpului.ro
2. www.thedailymeal.com
3. www.libertatea.ro
4. www.garbo.ro
5. www.dcnews.ro
6. Ellen White ,,Minte, caracter, personalitate”, cap. 41
8. www.sfatulmedicului.ro

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere