5 trenduri în sănătate cu care nu merită să îți pierzi timpul

Desigur că este important să fii sănătos și în formă, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să iei calea cea mai scurtă și adesea cea mai periculoasă ca să ajungi acolo. În fiecare an, oamenii sunt atrași în numeroase trenduri care le promit că vor slăbi sau că vor fi mai sănătoși. De cele mai multe ori, aceste trenduri nu merită nici timpul, nici efortul tău. Iată cinci dintre ele:

1. Consumul exclusiv de produse organice

Piața alimentelor organice câștigă sume enorme anual, chiar dacă alimentele organice costă până la de trei ori mai mult decât alimentele produse în mod convențional. Nu există dubii în privința costurilor ridicate datorită metodelor neconvenționale de producție, însă rămâne întrebarea dacă a consuma exclusiv alimente organice aduce într-adevăr beneficii semnificative pentru sănătate. Datele sunt împărțite.

Deși unele studii recente (The Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2007) arată că alimentele organice conțin mai mulți nutrienți, cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au publicat concluziile unui experiment realizat pe o perioadă de doi ani, în care au crescut mai multe tipuri de legume folosind ambele metode de producție, convenționale și neconvenționale (în cazul metodelor neconvenționale, producătorii de alimentele organice pretind că nu folosesc pesticide, hormoni și antibiotici). Rezultatele experimentului arată că nu există diferențe în privința cantității de nutrienți conținuți de cele două categorii de legume și nici în prvința cantității de nutrienți reținută de corpurile animalelor care le-au consumat.

Pe lângă rezultatele împărțite în privința beneficiilor lor reale, costurile ridicate ale alimentelor organice și dificultatea de a le găsi în magazine sau în piețe ridică semne mari de întrebare în privința posibilității reale de adoptare a unei diete bazată exclusiv pe alimente organice.

2. Țigaretele electronice ca metodă de a renunța la fumat

Cei care vor să renunțe la fumat adoptă adesea ruta țigărilor electronice, ca o alternativă mai sănătoasă. Totuși, un studiu recent în JAMA Internal Medicine arată că țigările electronice au puțin spre niciun efect în schimbarea obiceiului de a fuma. Mai mult decât atât, în SUA, țigările electronice nu sunt reglementate de Food and Drug Administration. Așadar, nu există dovezi că vaporii țigărilor electronice sunt mai "sigure" sau că ar fi un ajutor pentru renunțarea la fumat.

3. Renunțarea la gluten pentru a slăbi

Pentru cei care au intoleranță la gluten, excluderea din alimentaţie a grâului, a orzului şi a secarei este vitală. Însă dacă vrei să renunți în totalitate la gluten doar pentru a slăbi, ar trebui să te gândești la alte alternative, mai sănătoase. Cei care renunță în totalitate la gluten experimentează de regulă constipație și au deficiență de nutrienți esențiali, datorită unei diete cu consum redus de fibre.

În prezent, nu există date ştiinţific demonstrate conform cărora ar fi bine ca o persoană fără intoleranţă la gluten să evite produsele care conţin această substanţă. „Dieta fără gluten este o intervenţie medicală pe care nimeni nu trebuie să o urmeze ca urmare a unor informaţii provenite din presa de larg consum, ci doar la indicaţia medicului", explică medicul specialist în diabet, boli metabolice şi nutriţie Adrian Copcea de la Clinica Asteco din Cluj-Napoca.

4. Detoxificarea cu sucuri de fructe

Unii consideră că adoptarea unei diete bazată exclusiv pe sucuri de fructe este cea mai bună cale de a slăbi și de a detoxifica corpul. Totuși, deși este posibil să pierzi în greutate, vei recâștiga kilogramele pierdute imediat ce te întorci la vechiul stil de viață.

Mai mult decât atât, consumul exclusiv de sucuri de fructe te poate depriva de nutrienți esențiali pentru funcționarea optimă a corpului. Cea mai bună soluție pentru detoxificare este să consumi alimente simple și curate, și să îți lași rinichii, ficatul și intestinele să își facă treaba. Cât despre slăbit, pe termen lung, combinarea obiceiurilor sănătoase de alimentație cu exercițiul fizic regulat a dat întotdeauna cele mai bune rezultate.

5. Postul cu apă

Există persoane care au încercat să consume doar apă timp de mai multe zile pentru a-și potoli foamea și pentru a scădea în greutate. Acest obicei este extrem de periculos. Riscurile includ amețeală, oboseală, probleme cardiovasculare, dezechilibru în electroliți și malnutriție severă. Nu merită asumarea acestor riscuri când există alternative mai sigure și mai sănătoase.

Surse: nytimes.com | jamanetwork.com | diet.lovetoknow.com | adevarul.ro

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere