5 paşi pentru a rezolva pozitiv conflictele cu părinţii

Toţi ne dorim familia perfectă, în care părinţii să ne înţeleagă şi să fie de acord cu noi. Însă familiile sunt formate din oameni imperfecţi, motiv pentru care apar conflictele. Iată de ce modul în care abordăm aceste conflicte joacă un rol important.

Mai întâi, trebuie să înţelegem că nu toate lucrurile trebuie să ducă la o confruntare. Uneori putem doar să respirăm adânc şi să lăsăm problema să treacă. Renunţarea la dreptul de a ne susţine poziţia nu este un semn de slăbiciune, ci de tărie de caracter. Reprezintă un act de sacrificiu de sine şi de autocontrol. Înainte de a ne angaja într-un conflict cu părinţii, este bine să ne punem întrebarea: „Merită această problemă să creeze o dispută?”

Atunci când iei decizia de a iniţia o discuţie cu părinţii, fii atent la atitudinea pe care o abordezi. Cei mai mulţi părinţi sunt dispuşi să poarte o conversaţie raţională, dacă sunt trataţi cu respectul care li se cuvine.

În continuare poţi urma aceşti 5 paşi concreţi cu ajutorul cărora vei rezolva cu succes un conflict:

1. Stabileşte un loc şi un timp când veţi discuta.
Spune-le părinţilor că există o anumită problemă pe care doreşti să o dezbaţi cu ei. Fixaţi împreună o oră convenabilă, în care să vă concentraţi pe discuţie fără a fi întrerupţi.

2. Începe-ţi abordarea cu înţelegere. Este important ca încă de la bun început, să le spui părinţilor că părerea lor este importantă pentru tine, iar tu eşti dispus să o asculţi. Poţi utiliza o formulă de tipul: „Înţeleg de ce doriţi să mă întorc la ora 21, probabil credeţi că este o oră potrivită pentru a ajunge acasă în siguranţă, dar…”.

3. Prezintă-ţi ideea concis şi logic. Nu evita să spui lucrurile direct, fără a te învârti în jurul ideii principale. Prezintă-ţi clar dorinţa, alături de punctul de vedere pe care îl ai şi argumentele care vorbesc în favoarea poziţiei tale.

4. Oferă siguranţă. Înainte ca părinţii să se pronunţe, asigură-i că vei asculta de ei. Fă-i să înţeleagă că tot ceea ce-ţi doreşti este ca ei să se gândească serios la propunerea ta. Promite-le că vei da dovadă de responsabilitate şi vei fi de acord cu decizia lor finală.

5. Apreciază-i. Pentru a termina discuţia într-o notă pozitivă, mulţumeşte-le că te-au ascultat şi că sunt dispuşi să ia în calcul varianta propusă de tine. Nu te agita şi nu murmura dacă lucrurile nu se schimbă imediat aşa cum vrei. Lasă-le timp să se gândească la ideea ta. De exemplu, poţi încheia astfel: „Nu aştept un răspuns acum. Puteţi să-mi spuneţi ce aţi hotărât mai târziu, după ce veţi discuta.”

Ţinând cont de aceşti 5 paşi, le demonstrezi părinţilor că eşti responsabil, respectuos şi dispui de suficient autocontrol. Aceşti paşi îţi oferă în acelaşi timp oportunitatea de a medita la punctul de vedere al părinţilor.

Alte câteva reguli de care ar trebui să ţii cont atunci când eşti angajat într-un conflict în familie pot fi:

- Foloseşte un ton respectuos.

- Fereşte-te să spui cuvintele pe care le vei regreta mai târziu.

- Fii dispus să-ţi ceri sau să accepţi scuze.

- Caută să te faci înţeles, nu să câştigi disputa.

- Nu exagera și nu minţi.

Fie că părinţii vor fi sau nu de acord cu tine, dă dovadă de respect faţă de ei. Poate nu înţelegi întotdeauna regulile şi ideile lor, dar nu trebuie să uiţi că ei te iubesc. Fii dispus să asculţi de ei şi ai încredere că vor avea mereu în vedere binele tău!

Sursă bibliografică:
Ladd K., Ladd G., Ladd J., Puterea unui adolescent pozitiv, ed. Noua Speranţă, 2007

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere