5 pași pentru ”a lupta” cu oamenii răi

Se povestește că în urmă cu ceva timp într-un sat era o familie foarte săracă, iar cum vorba din popor că „un necaz nu vine niciodată singur” se adeverește deseori, unul dintre copiii acestei familii s-a îmbolnăvit grav. A fost dus la un spital într-un oraș apropiat, iar comunitatea locală a strâns niște bani pentru a ajuta familia. Tatăl copilului a venit să ia banii care urmau să asigure un tratament potrivit fiului său. A luat sania trasă de cai şi a plecat spre oraș, să ducă banii. Afară ningea puternic, drumul devenind din ce în ce mai greu. A început să se înspăimânte în momentul în care şi-a dat seama că avea să traverseze pădurea pe timp de noapte. Pădurea aceea era locul unde se ascundeau tâlharii, care deseori îi atacau pe trecătorii singuri sau pe cei ce se aventurau să traverseze pădurea în întunericul nopții. Înainte de a intra în pădure, s-a rugat „Doamne, te rog ocrotește-mă; mi-e teamă de tâlhari. Ajută-mă să ajung cu banii la spital”. Nu a mers prea mult prin pădure, când în fața saniei a apărut un om mascat, călare pe calul său. „Opreşte şi coboară din sanie imediat” a strigat banditul. Bietul om a coborât plin de spaimă.  În doar câteva minute, banditul a găsit toţi banii. I-a luat şi i-a pus în buzunarul hainei sale, după care a plecat. După un timp însă s-a întors și i-a spus. „Ştii am văzut că ai pe tine o haină mai buna, dă-mi-o. Şi ca să nu zici că sunt rău, uite îţi las în schimb haina mea, este cam veche, dar o să-ţi ţină de cald”. Schimbul de haine s-a făcut repede, iar bărbatul amărât a început să plângă. A mers toată noaptea, iar spre ziuă a ajuns la spital. În timp ce explica ce i se întâmplase, a simţit … ceva greu în haină. Când a băgat mâna în buzunar nu i-a venit să creadă. Banii lui se aflau acolo intacţi. Ba mai mult, toate buzunarele erau pline cu bani. Ce se întâmplase? Şi-a adus aminte că banditul îi dăduse haina lui,  dar fără să scoată din ea banii.  

Întâmplarea aceasta are un sâmbure de inspirație în ceea ce noi trăim deseori. În jurul nostru sunt oameni care nu ne vor binele, poate intenționat chiar caută să ne facă rău. Și sunt situații când oricât am vrea, nu prea putem să ne apărăm. Suntem neputincioși în fața unor nedreptăți sau răutăți. Și totuși trebuie să existe niște soluții, sau să le numim - metode de apărare. Sociologul Christine Carter explică: „Majoritatea folosim evitarea ca strategie de bază când ne întâlnim cu răutatea, stând departe de persoana răutăcioasă cu orice cost. Dar această strategie nu este nici practică, nici eficientă, după cum de cele mai multe ori este imposibil sa evităm complet persoana respectivă și rămânem copleșiți de frică”. 

Din fericire, există o abordare mai bună.  

1. Controlează modul în care răspunzi.  Nu putem controla circumstanțele, dar putem alege cum să reacționăm când cineva se poartă răutăcios.  

2. Cel mai eficient răspuns la răutate este compasiunea. Acolo unde există răutate, adeseori este și multă durere. Mai întâi în persoana lipsită de bunătate și apoi în victima ei.  

3. Ocupă-te mai întâi de propria-ți durere.  Secretul nu este să negăm ceea ce simțim, ci să acceptăm acest lucru. Ia-ți un moment pentru a înțelege ce simți. Este în regulă să te autocompătimești un timp, dar treci peste.  

4. Vezi oamenii răutăcioși așa cum sunt ei de fapt. Șoricei speriați ce se dau drept lei – cam asta sunt oamenii răi: răniți, mici și probabil la rândul lor amenințați.  

5. Luptă cu focul folosind apă. Trimite gânduri pline de iubire celor ce te-au rănit. Atunci te poți ridica deasupra suferinței și îți poți găsi puterea.  

“Atunci când oamenii răutăcioși sunt fericiți și liberi de suferință vor înceta să mai încerce să ne coboare la nivelul lor”, spunea Christine Carter.  

Cei care citesc Biblia au și ei acest argument. Înțeleptul împărat Solomon spunea: „Dacă este flămând vrăjmașul tău, dă-i pâine să mănânce, dacă-i este sete, dă-i apă să bea. Căci făcând aşa, aduni cărbuni aprinşi pe capul lui, şi Domnul îţi va răsplăti”. (Proverbele 25:21-22) 

Poate așa s-a întâmplat și cu omul din povestea noastră de la început.   

Atunci când singur nu te poți feri din fața celor ce îți vor răul, este Cineva care te poate apăra.  

  

Surse:  

http:// https://www.christinecarter.com/2013/05/how-to-deal-with-mean-people/#more-9694

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

6.3

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere