5 paşi esenţiali în lupta cu perfecționismul

Există anumiţi oameni, care, aduşi în diverse situaţii, consideră că pentru a supravieţui trebuie să facă totul perfect. Poate că pare exagerat, dar aceasta a devenit o realitate în societatea de astăzi, când stresul creşte cu fiecare zi. Perfecţionismul începe încet-încet să facă parte din concepţia noastră despre succes. Îl găsim ascuns subtil în ideea că poţi avea tot ce-ţi doreşti, dacă te străduieşti suficient.

Astfel, persoanele perfecţioniste pun mare preţ pe excelenţă şi se străduiesc să atingă ţinte adesea imposibile. Pentru unii, perfecţionismul presupune a avea standarde înalte şi a fi perseverent. În anumite domenii, cum sunt ştiinţele sau sportul, o astfel de atitudine nu este doar tolerată, ci chiar încurajată. Perfecţioniştii sunt persoane organizate, care se luptă să ajungă acolo unde şi-au propus, alegând calea corectă.

Psihologii consideră totuşi perfecţionismul o problemă. Aceasta pentru că aduce în principal dezavantaje. Perfecţioniştii cred că există o singură metodă corectă prin care se poate rezolva o problemă. Printr-o astfel de perspectivă, câmpul experienţei este îngustat, nemairămânând loc pentru spontaneitate. De asemenea, atunci când se luptă mereu să realizeze totul perfect, perfecţionistul devine mai sensibil la critica din partea celorlalţi. Dacă cineva încearcă să îl corecteze, el vede acest lucru ca şi cum a procedat complet greşit şi nu mai este capabil să accepte un sfat folositor.

Dacă te numeri printre persoanele perfecţioniste, încercarea de a te schimba poate fi grea, dar beneficiile pe termen lung sunt imense. Doctorul Max Belkin identifică pentru Psychology Today 5 paşi prin care îţi poţi diminua tendinţele spre perfecţionism:

1. Recunoaşte şi cultivă acea parte din tine care te consideră „suficient de bun”. Pentru început, fă o listă cu lucrurile care îţi plac la tine însuţi (cel mai bine ar fi să treci toate punctele în scris, pe o hârtie). Enumeră calităţile personale, relaţiile satisfăcătoare, experienţele valoroase, ţintele atinse.

2. Înţelege că nu trebuie să fii cel mai bun în toate pentru a fi iubit şi respectat. Ai grijă în special la gândurile tale de tipul „totul sau nimic”. Atunci când observi că începi să te superi din nou pe tine pentru că nu ai reuşit să faci ceva aşa cum ţi-ai propus, opreşte-te şi spune-ţi: „De ajuns! Nu voi continua aşa!”

3. Încearcă să fii mai puţin critic cu ceilalţi. Când observi pe cineva greşind, evită să-l acuzi, fie doar şi în sinea ta. Alege să tratezi persoana în cauză cu răbdare şi compasiune. Pe lângă faptul că-ţi îmbunătăţeşte relaţiile personale şi profesionale, îţi reduce propria frică de a fi criticat.

4. Înconjoară-te cu persoane care au valori sănătoase precum familia, prietenia şi comunitatea. Este bine-cunoscută influenţa pe care cei din jur o pot avea asupra ta. De aceea, preferă să păstrezi distanţa faţă de cei care pun preţ doar pe statut social, bani sau succes.

5. Caută ajutor specializat. Prin psihoterapie, descoperi dorinţele şi părţile vulnerabile care dezvoltă perfecţionismul în tine.

Un alt psiholog, Atalanta Beaumont, accentuează şi efectele negative ale părerilor rigide, care nu fac decât să ne limiteze pe noi, ca persoane. Ele ne împiedică să învăţăm noi tehnici, să evoluăm şi să descoperim alte metode de a rezolva lucrurile.

Conform doctorului Beaumont, un mod concret prin care poţi deveni mai puţin perfecţionist este acceptând planul altcuiva, deşi ţi se pare că ideea ta este mai bună. Alege pentru început o situaţie care nu va aduce mari dezavantaje în cazul în care lucrurile nu vor merge bine. De exemplu, atunci când vine vorba de a găsi drumul cel mai rapid spre o anumită destinaţie. Dacă traseul ales de cealaltă persoană se va dovedi mai lung, nu vei pierde mult, probabil câteva minute. Dar dacă traseul va fi mai scurt, vei avea doar de câştigat. Odată ce te debarasezi de ideea că există o metodă corectă şi una greşită în abordarea diverselor situaţii, vei deveni mai abordabil şi flexibilitatea ta va creşte.

Perfecţionismul este obositor, deoarece trebuie mereu să te asiguri că nu omiţi sau faci ceva greşit. Dar pe măsură ce încerci să îl înlături, vei descoperi că această problemă poate fi depăşită şi te vei bucura de avantaje nebănuite!

Sursa: www.psychologytoday.com

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere