Iată de ce este important să ştim cum trebuie să procedăm când avem de-a face cu această problemă. Există 5 paşi simpli prin care putem da un „refresh” minţii noastre, micşorându-ne doza de stres:
1. Identifică-ți gândurile
Pare destul de simplu, nu-i aşa? Acesta este primul pas în rezolvarea oricărei dificultăţi: să o poţi numi. Pentru a-ţi fi mai uşor, fă asemănarea dintre gândurile tale şi nişte fluturi care zboară haotic şi pe care trebuie să-i prinzi.
2. Numeşte
După ce-ţi identifici gândurile, e nevoie să le structurezi. Atunci când faci asta, încercă să te porţi asemenea unui antropolog care studiază noi culturi. De exemplu îţi poţi spune: „Mă gândesc că şeful meu este nervos pe mine şi vrea să mă concedieze.” O astfel de formulare te ajută să te distanţezi de problemă şi poţi să-ţi observi gândurile aşa cum sunte ele de fapt: o interpretare a situației dată de creier.
3. Reîmbină
Următorul pas important este să schimbi interpretarea sau perspectiva. Psihologul Erica Reischer numeşte acest proces reîmbinare. Termenul nu se referă la a ne păcăli să credem ceva ce nu este adevărat. În loc de aceasta, ne învăţăm să privim problema dintr-un alt unghi, care să aibă şi o bază realistă. Majoritatea gândurilor noastre se bazează pe informaţii limitate, iar adesea ne grăbim să tragem concluzii fără ca măcar să înţelegem că ne concentrăm doar pe anumite idei. Începe prin a găsi dovezi care să susţină o părere diferită.
După exemplul de mai sus, asta ar însemna să-ţi aduci aminte că poate şeful te-a lăudat chiar săptămâna trecută pentru treaba bine făcută. Din acest punct de vedere îţi poţi spune în felul următor: „Chiar dacă şeful meu este acum supărat pe mine, el ştie că sunt un angajat harnic. Poate în această perioadă este frustrat din alte motive.”
4. Schimbă-ți postura
Felul în care ţinem şi mişcăm corpurile noastre poate influenţa experienţa noastră emoţională. Încearcă să stai drept. Îţi vei recăpăta încrederea în tine. Încearcă să zâmbeşti. Te va face să te simţi mai relaxat.
5. Respiră adânc
Acesta este un instrument folositor de fiecare dată când simţi că devii tot mai stresat. Atunci când suntem agitaţi, frecvenţa respiratorie tinde să se mărească. Fii atent, iar atunci când observi că începe să crească, schimb-o într-un ritm mai lent şi adânc. Poţi începe imediat să numeri până la 10.
Aceşti 5 paşi nu sunt greu de ţinut minte, dar se pot dovedi folositori. Dacă vom ţine cont de ei nu înseamnă neapărat că vom trăi fără stres, dar vom putea să-l gestionăm mai uşor, având rezultate considerabil mai bune.
Sursa: psychologytoday.com