5 eșecuri care pot conduce la succes

Cele mai cunoscute personalități care au reușit în viață au trecut frecvent prin încercări și, nu de puține ori, au avut parte de dezamăgiri. Deși este greu de crezut, totuși, aceste persoane au reușit în ciuda eșecurilor lor și au putut să-și construiască cariere excepționale, învățând tocmai din greșelile comise.

Nu este niciodată agreabil să eșuezi în domeniul academic sau în diverse proiecte în care ești implicat. Mai importantă decât realitatea eșecului este posibilitatea de a conștientiza cauza care a generat eșecul respectiv și a trage maximum de învățăminte posibile. A cădea sau a greși este omenește, însă trebuie sa ne ridicăm, să ne reconstruim starea de spirit și să avansăm.

În viață, toți trecem prin diferite tipuri de eșecuri. Iată 5 tipuri de eșec frecvent întâlnite care pot contribui la succesul tău ulterior:

1. Eșecul în dragoste

„Eu nu am noroc în dragoste!” - Cine nu a rostit niciodată această frază? Aproape nimeni. Majoritatea persoanelor au avut relații amoroase care nu au condus la niciun rezultat. Ruptura în dragoste este adesea greu de acceptat, însă ea aduce, odată cu instalarea ei, numeroase lecții. Lecțiile sunt cel mai bine asimilate atunci când eroarea vine din partea noastră și suntem răspunzători de daunele pe care le-am creat în cadrul relației.

În acel moment avem oportunitatea să facem o analiză, o introspecție, să ne revizuim atitudinea și, deci, să evităm recomiterea greșelilor pe viitor. Astfel, eșecul este benefic întrucât el ne determină să ne realizăm greșelile și să tratăm cauza problemelor, nu doar efectele. Acest lucru este important mai ales pentru persoanele care cu greu își recunosc vina sau își asumă răspunderea pentru greșelile făcute.

2. Eșecul în prietenie

Pe lângă eșecul amoros, putem trăi, în mod similar, un eșec pe plan social. Așa cum unele relații amoroase sunt toxice, există, de asemenea, și relații amicale nefaste. Persoanele pentru care dezvoltăm o anumită afecțiune fac parte din viața noastră și o influențează proporțional cu gradul de atașament care ne leagă de ele. Dar când o relație amicală eșuează, dintr-un motiv sau altul, trebuie să ne oprim și să evaluăm situația. Astfel, avem prilejul de a învăța o sumedenie de lucruri referitoare atât la ceilalți, cât și la noi înșine.

Cineva spunea odată că prietenia care a încetat nici nu începuse. Dezamăgirile nu au menirea de a ne distruge, ci ele au rolul de a ne „căli” , de a ne ajuta să facem o distincție clară între prieteniile care merită fortificate și cele care trebuie abandonate.

3. Eșecul profesional

Rar întâlnim persoane care, de-a lungul întregii cariere profesionale, au rămas în aceeași societate. Adesea, părăsirea voluntară a unui anumit domeniu sau reprofilarea sunt considerate eșec. În ciuda acestor considerente populare, multe persoane s-au redirecționat profesional, iar, cu acest prilej, conjuncturile care au stat la baza deciziei lor i-au învățat anumite lecții și au contribuit la formarea experienței. Ca urmare, greșelile comise în debutul parcursului profesional sunt în mod constant evitate.

Deși este dificil să abandonăm vechiul loc de muncă și, uneori, generează chiar decepții, a fi contrâns să te reprofilezi poate fi o veritabilă lecție. Ea ne încurajează la progres, consecvență și optimism.

4. Eșecul financiar

Nu putem să apreciem valoarea banilor dacă nu ne-am aflat nicioadă la ananghie. De fapt, lipsa banilor ne permite să realizăm valoarea lucrurilor derizorii și ne ajută să apreciem justa valoare a banilor.

Trăim într-o societate care promovează consumul excesiv și care ne determină să ne cheltuim veniturile într-o manieră compulsivă și necugetată. Achiziționăm obiecte fără oprire și uităm să apreciem lucrurile cele mai simple și mai necostisitoare din viață. Uităm că fericirea nu se vinde și nu se poate cumpăra de nicăieri.

5. Eșecul în atingerea măreției

Fiecare dintre noi avem obiective mărețe în viață. Le săpăm adânc în inima noastră și suntem capabili să facem orice pentru a le realiza. Însă calea către succes este caracterizată de greutăți și piedici. Putem să fim plini de zel, de bună-credință, de sârguință și, totuși, să eșuăm.

În ciuda tuturor eșecurilor pe care le avem la activ, nu trebuie niciodată să renunțăm, să reducem din măreția visurilor sau să ne amorțim potențialul. Pentru a câștiga un război pe cale dreaptă, trebuie să te lupți mai întâi. Iar măreția la care intenționăm să accedem tocmai asta e: o luptă împotriva obstacolelor insurmontabile, dar care sunt, în fapt, motivatoare. Dificultățile pe care trebuie să le combatem ne permit să conștientizăm valoarea măreață a succesului ulterior.

Majoritatea oamenilor care dau greș în atingerea visurilor lor o fac nu din lipsă de talent, ci din lipsă de implicare. Winston Churchill spunea: „Succesul înseamnă să treci din eșec în eșec fără să-ți pierzi entuziasmul”.

Concluzii

În cartea sa, „Dincolo de vârf”, Zig Ziglar scrie următoarele: „Dacă nu-ți place cine ești sau unde ești, nu-ți face griji, pentru că nu ești obligat să rămâi cum ești sau unde ești. Poți evolua. Te poți schimba. Poți fi mai mult decât ceea ce ești”. În definitiv, niciun eșec nu este fatal. Fatală este doar atitudinea.

Surse:

1. santeplusmag.com
2. Zig Ziglar, „Dincolo de vârf”, Editura Curtea veche, București, 2011

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere