5 definiții care îți schimbă viziunea despre iertare

1. A ierta= superioritate

Atunci când cineva îți face un rău, mai ales intenționat, dorința sa este să te facă să suferi, cât mai mult, să îți ia fericirea, să te scoată din starea de bine și să producă fizicului și psihicului tău un zbucium dureros. Și îi reușește. În funcție de răutatea pusă în joc, de gradul de intenționalitate și de vulnerabilitatea ta de moment, chiar suferi. Și e de așteptat să fie așa. Dacă intensitatea durerii o poți controla mai greu, durata resentimentelor o poți reduce, alegând să…ierți. Așa că atunci când alegi să ierți și te comporți ca un om care a iertat cu adevărat, nu numai că îți scazi propria durere, dar îți arăți superioritatea față de cel care ți-a pricinuit răul. Și dacă răul său a fost intenționat, superioritatea ta s-ar putea să-l doară. În sine această motivație nu te va putea convinge autentic să ierți, dar poate îl va dezarma pe cel ce ți-a greșit și poate îi va descuraja pe alții să încerce să te rănească în același fel.

2. A ierta =  efort

A ierta nu e ușor, ci înseamnă un proces ce poate dura zile, luni sau chiar ani. Așa că nu te învinovăți dacă resentimentele te copleșesc uneori deși ți-ai propus să ierți, nu încerca să ascunzi ceea ce te doare pentru a face iertarea mai rapidă. Iertarea doare uneori la fel de mult ca greșeala care a provocat durerea inițială, pentru că iertarea are un cost, implică decizia de a rupe din tine, din ego-ul tău, din energia ta și apoi să înțelegi și să suporți consecințele, atât tu, cât și cel care ți-a greșit. La fel de mult sau poate mai mult te va durea pe tine faptul că trebuie să pui capăt relației cu cel care ți-a greșit decât îl doare pe el, deși tu ai decis să-l ierți. Și mai mult efort depui să reclădești în cazul în care decizi să repari relația. Te doare rana care sângerează din timp în timp, așa cum te dor și săgețile de suspiciune care îți atacă sufletul. A ierta nu e ușor, dar e mult mai greu să pierzi pe cineva drag refuzând să-l ierți. A ierta te costă, dar infinit mai puțin decât a păstra ranchiuna.

3. A ierta = iubire

Poți să iubești pe cineva fără să-l ierți atunci când îți greșește? Și ce dovadă mai mare de iubire poți oferi cuiva decât iertarea ta, decât un cec în alb al unei relații nepătate de amintiri și de sentimente negative? Atunci când iubești, suferi mai tare de pe urma greșelii celuilalt, pentru că rănile produse de o persoană dragă dor mai rău decât cele produse de un străin. Dar asta nu înseamnă și că din rana aceea deschisă produsă de cineva iubit, tâșnește și un sânge prin care curge iubirea, ce poate acoperi totul? Asta înseamnă să ierți: să lași iubirea să domine peste rău, să acorzi încă o șansă și să iubești mai departe.

4. A ierta= vindecare

După ce iei decizia de a ierta și treci prin procesul dureros al iertării și apoi clarifici soarta relației mai departe, te poți bucura pe deplin de rezultatul la care ai ajuns. Ești refăcut, ești vindecat, ești complet. Îți poți imagina cât de grea ți-ar fi viața dacă ai avea legată de picior o piatră grea? Și cât de greu ți-ai continua activitățile curente dacă ai rămâne fără o mână, ori o plagă deschisă ar fi mereu la vedere pe trupul tău? La fel de greu este să îți continui relațiile cu alții și cu tine atunci când porți povara unei greșeli pe care nu ai iertat-o sau pe care nu ți-ai iertat-o. La fel de tare doare și să ieși între oameni cu rănile netratate, mai ales atunci când mediul îți e ostil. Și lumea în general este ostilă, egoistă și predispusă mai degrabă la a răni, așa că vechile tale dureri conservate și nevindecate, te fac și mai vulnerabil. A ierta, înseamnă a fi vindecat sufletește, a fi mai puternic în cazul în care primești noi lovituri. 

5. A ierta= viață

Dacă nu vrei să-l ierți pe cel ce ți-a greșit, dacă nu vrei să faci un efort, să îți asumi acest risc, să fii vulnerabil prin bunătate și uitare, să te vindeci pentru a-ți continua viața, de fapt … mori. Mori pentru că nu poți spune “Doamne, iartă-mă!”, dacă tu nu ai iertat. Și tu ai o vină; mai mică sau mare, mai mult sau puțin intenționată, vina ta te acuză și stă împotriva ta în fața unei judecăți. Nu poți primi iertare atunci când tu nu o oferi, iar consecința greșelii, a vinovăției nerecunoscute și neiertate, este moartea. Neiertat, mori; emoțional, dar și fizic. Alege iertarea, ca să trăiești!

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

8.8

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere