4 moduri prin care te îndrăgostești de Elveția

Când vine vorba de a călători în Europa, deciziile devin dificile. Care țară merită mai mult decât cealaltă? Care este acceptabilă din punct de vedere al cheltuielilor? Pe care ne-am dori să o revedem sau ce ne-a rămas nevăzut? Să rămânem în România de data asta și să explorăm frumusețea patriei? Sau mai nou, unde nu avem risc crescut de atentat?

Indiferent de întrebările pe care ni le punem atunci când ne alegem destinația pentru următoarea vacanță, suntem curioși să vedem care sunt recomandările celorlalți, opiniile lor cu privire la diferitele locuri. Așadar, de această dată, o să vin cu o recomandare de excepție.

Elveția este faimoasă pentru multe lucruri. Este una dintre cele mai bogate țări din lume după PIB-ul pe cap de locuitor și are cea mai mare bogăție pe cap de persoană adultă. Este frecvent implicată în procesele de pace din toată lumea. Ultimul război în care  fost implicată a avut loc în anul 1815. Este locul unde a luat ființă Crucea Roșie și pe teritoriul căreia își au sediile mai multe organizații internaționale.       

Însă dacă este ceva ce te impresionează la Elveția este faptul că este cea mai apărată țară din lume și una dintre țările europene cu cele mai inedite peisaje. În caz de război nuclear, Elveția a construit buncăre capabile să găzduiască întreaga populație a Elveției (aproximativ 8 milioane de locuitori), iar autostrăzile pot deveni piste de aterizare sau decolare doar prin îndepărtarea gardurilor de separare a sensurilor de mers.       

De asemenea, dacă Elveția dorește să blocheze accesul în țară, o poate face cu ajutorul unui număr redus de soldați, deoarece tunelele și multe dintre autostrăzi sunt dotate cu tuburi de oțel care pot fi ridicate doar printr-o apăsare de buton. De asemenea, copacii sunt plantați în așa fel încât ar putea fi tăiați pentru a bloca drumul. Țara poate deveni „impenetrabilă” cu ajutorul vehiculelor blindate, podurile au „cutii pentru bombe”, iar toate indicatoarele pot fi doborâte tot cu un buton. Munții găzduiesc baze militare, iar la baza acestora sunt buncăre pentru tancuri.

Iar când vine vorba de peisaje superbe, Elveția surprinde cu locuri în care muntele pornește direct din lac, cu crestele înzăpezite ale munților, cu luciul albastru al apei, cu podurile la mare înălțime peste râurile care curg vertiginos. Arhitectura medievală prezentă în toate orașele de pe malurile lacurilor se armonizează cu autostrăzile la înălțime și drumurile care traversează munții de 2500 de metri altitudine. Printre ele se încadrează câteva pe care le-am vizitat deja, așadar nu vă recomand ceva în necunoștință de cauză.

Zürich

Cel mai mare oraș al Elveției, cu superbe clădiri medievale și râul Limmat care traversează orașul și se varsă în lacul Zürich, oferă numeroase locuri panoramice, 50 de muzee și 100 de galerii de artă. Este locul în care după ora 8, traficul este atât de liber, încât poți traversa strada pe oriunde dorești, dar de preferat este să utilizezi trecerea de pietoni, pentru a evita o amendă elevețiană care te-ar costa cât tot concediul. Un loc de unde poți începe sunt străzile pietruite și înguste ale vechiului oraș sau Bahnhofstrasse, bulevardul care găzduiește doar magazine, unde găsești cele mai faimoase branduri, atât elvețiene, cât și internaționale.

Orașul încă păstrează o parte din atmosfera veche, evidențiată prin clădiri precum biserica Grossmünster, Swiss National Museum și cele două universități, iar transportul public este constituit din autobuze și tramvaie, cu orare bine stabilite, care împânzesc orașul și sunt foarte convenabile, motiv pentru care întâlnești frecvent oameni îmbrăcați la costum și cu servieta în mână, mergând cu transportul public.

Lucerne

Chiar în inima Elveției tronează Lucerne, un oraș pe malul lacului cu același nume, în spatele cărora se ridică munții cu crestele înzăpezite. În porturi sunt ancorate bărci cu pânze sau cu motor, după preferințe, iahturi și câteva vapoare pentru turiști. Turnuri fortificate, poduri de lemn, biserici care au rămas de-a lungul veacurilor pictate cu fresce antice permit acestui oraș să își păstreze aspectul tradițional. De asemenea, străduțele înguste și pietruite sunt prezente și aici. Însă o vedere palpitantă asupra lacului o poți experimenta urcând pe Muntele Pilatus, Rigi sau Stanserhorn.

Pasul Grimsel – Ghețarul Ronului – Pasul Furka

Deși este o experiență pe care nu o recomand celor care chiar stau prost cu altitudinea, oferă unele dintre cele mai spectaculoase și neobișnuite peisaje. Este un drum predominant îngust, ce traversează munții, în care ai prăpastie de sute de metri într-o parte, iar pe cealaltă parte perete de stâncă. Culorile de pe munți și chiar culorile lacurilor glaciare pe care le întâlnești frecvent sunt neobișnuite și speciale, în același timp. Iar dacă ai ocazia să nimerești aici într-o zi înnorată senzațiile vor fi extreme. Între cele două pasuri, poți vizita ghețarul de unde izvorăște Ronul, cu o lungime de 10 km, la baza căruia se află o grotă, cu câteva galerii prin care poți vedea structura ghețarului și crevasele. Din nefericire, rapiditatea cu care acesta se topește este imensă, mai ales în ultimii 10 ani, ajungând chiar și la 10 cm/zi într-o zi călduroasă de vară. Pentru a împiedica topirea masivă, pe deasupra grotei s-au pus o mulțime de pânze speciale, prin care nu pot pătrune razele UV, dar cu toate eforturile, oamenii se văd nevoiți ca la o anumită perioadă de timp, să sape o altă grotă, pentru că cea veche devine inexistentă. Așadar, cât încă mai există, este un punct turistic ce merită văzut.

Cheile Aarului (Aareschlucht)

Un canion absolut magnific! Pentru 1.4 km mergi pe niște pasarele situate deasupra apei de o culoare turcoaz spre verde tulbure. Deasupra, stancile masive sunt destul de apropiate și abia se poate observa cerul. Este diferit, dar palpitant. Cel mai îngust loc al defileului are 1 metru lățime, iar pereții de stâncă ating 180 de metri înălțime. Pe parcurs întâlnești cascade și porțiuni în care râul este extrem de rapid.

Elveția este o țară ale cărei peisaje, demne de pus pe cărțile poștale, te fac să vrei să te reîntorci. Iar una dintre zicalele comice, care descriu pe scurt această țară, este următoarea: „What’s the best thing living in Switzerland? The flag is a big plus.” (trad. “Care este cel mai bun lucru în a locui în Elveția? Steagul are un mare plus”)

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere