4 mituri despre oamenii creativi

Ce înseamnă creativitatea?

Ei bine, oamenii împărtășesc foarte multe idei despre ce înseamnă creativitatea sau cum recunosc ei o persoană creativă. Spre exemplu, pentru unii creativitatea este acea metodă unică prin care rezolvi o problemă sau prin care îți găsești formula de a-ți rezolva treaba cu un efort minim și timp puțin. Pentru alții, creativitatea înseamnă să vezi și să exprimi perspective unice sau, pentru majoritatea dintre noi, a fi creativ înseamnă să fii artist. Iar de cele mai multe ori, atunci când te gândești la un artist, îți imaginezi acea persoană absentă de realitate, cufundată în propriile gânduri și având o personalitate aparte, poate trăind într-o mansardă veche și murind de foame. Cineva care poate să se trezească brusc și să se apuce să „creeze” ceva, pasionat și cufundat în propria creație, ignorând tot ce este în jur.

Unele dintre percepții, însă, nu sunt tocmai potrivite cu realitatea.

Să începem cu un adevăr: Toți suntem capabili să gândim idei noi și utile. Adică, toți suntem capabili să gândim creativ.

De ce, totuși, doar unii sunt considerați creativi?

În primul rând, sistemul educațional ne omoară creativitatea. „Creativitatea nu este dobândită pe măsură ce creștem, ci este pierdută. Suntem educați să o pierdem”, declară Sir Ken Robinson, consultant internațional în educație în cadrul conferințelor TED Global.

Materiile de bază studiate sunt cele precum matematică, științe și limbi, iar artele sunt lăsate mai la urmă. Sistemele de educație nu acordă suficientă importanță sferei artistice, astfel că mulți copii nu își descoperă propriile talente, devenind frustrați că nu se pot descurca la materiile de bază.

În al doilea rând, suntem sufocați de toate aceste mituri despre creativitate, iar diferența dintre a fi sau nu creativ constă în modul cum te consideri din acest punct de vedere. „Cei care nu se consideră creativi, nu sunt sau probabil că nu au niciun interes să devină”, spune Michael Michalko, unul dintre cei mai recunoscuți experți pe subiectul creativitate.

Toate aceste concepții greșite sufocă creativitatea și o învăluie în ceva mistic, încurajând elitismul – anume că potențialul de inovare și imaginație este ceva rar întâlnit, ce aparține doar câtorva specimene. Iată câteva idei despre creativitate. Vei înțelege și singur de ce sunt doar niște mituri

Mitul 1: Oamenii creativi sunt singuratici, niște genii excentrice

Într-adevăr, cercetările au arătat că oamenii judecă o activitate creativă ca fiind de calitate superioară și valoroasă dacă li se spune că cel din spatele ei este o persoană excentrică. Însă acesta este un stereotip și total nefolositor pentru că sugerează că singura cale spre inovare este să te rupi de tot ce înseamnă echipă și colaborare. În realitate, ceea ce afirmă și David Burkus, este că „creativitatea este un sport în echipă”. Thomas Edison – interpretat ca un geniu singuratic – a fost, de fapt, susținut de o echipă de ingineri și oameni de știință. Chiar și Michelangelo nu a pictat capela Sixtină singur, ci a a avut alături o echipă de artiști talentați. E vorba despre a găsi acel echilibru între momentele de solitudine și cele sociale. Avem nevoie de inspirație din afară, pentru a putea crea din interior. O concepție asemănătoare este aceea că oamenii creativi sunt genii cu o inteligență rară. În 1920, psihologul Lewis Terman a urmărit un grup de copii din California care aveau o inteligență sclipitoare. Le-a urmărit progresul până când au ajuns adulți și au început să lucreze. Niciunul nu a ajuns să fie extrem de creativ. Concluzia  acestui studiu a fost aceea că a avea un IQ ridicat nu este echivalent cu a fi foarte creativ.

Mitul 2: Cei cu emisfera dreaptă mai dezvoltată sunt oameni creativi

Asta face parte din topul miturilor despre creativitate, afirmând că cei a căror emisferă stângă este mai dominantă sunt mai buni la științele exacte și au un simț al logicii mai dezvoltat, pe când cei a căror emisferă dreaptă este mai dominantă sunt mai creativi și au imaginație bogată. Este o idee nocivă, pentru că susține că dacă te-ai născut cu „emisfera dominantă greșită” nu poți fi creativ. Este adevărat că cele două emisfere funcționează diferit, dar ele sunt legate printr-o multitudine de fibre nervoase, iar cele mai multe procese mentale necesită implicarea ambelor. Când vine vorba despre creativitate este adevărat că emisfera dreaptă lucrează mai intens, dar studiile arată că emisfera stângă este un expert în story-telling, sau ceea ce numim noi „a spune povești”. Creativitatea nu este despre a avea dezvoltată o anumită parte a creierului și nici despre un talent limitat al unor persoane cu un anumit tip de creier. Adevărata neuroștiință spune că dacă ești om și ai creier, ești capabil să fii creativ.

Mitul 3: Oamenii sunt creativi (sau nu) bazat pe ceea ce fac

Adevărul este că ceea ce faci nu are nicio legătură cu a fi creativ. Sunt muzicieni profesioniști care sunt tehnicieni grozavi, aș cum sunt și statisticieni care au o creativitate strălucită. Sunt oameni care lucrează în domenii care au legătură cu științele reale, dar care au un înalt grad de creativitate, îi vei găsi petrecându-și timp citind sau meditând pe o bancă. Spre exemplu, am făcut profilul de matematică-informatică, dar îmi petreceam orele și pauzele citind cărți pe sub bancă, scriind cărți și având un blog, aveam o pasiune pentru fotografie și îmi plăcea să povestesc. Faptul că învățam zilnic pentru materii din domeniul științelor exacte nu m-a oprit să visez și să creez.

Mitul 4: Creativitatea nu poate fi dezvoltată

Oameni fiind, cu toții avem o capacitatea extraordinară de creație; avem nevoie doar să o dezvoltăm. Nivelul de creativitate nu îți este setat în momentul nașterii. Poți învăța cum să gândești creativ experimentând, explorând, făcând presupuneri, profitând la maxim de imaginație și sintetizând informații. Dezvoltarea creativității este ca un sport. Gândește-te la creativitate ca la un mușchi. Nu vei deveni niciodată un om musculos fără să frecventezi sala de forță. În mod asemănător, pentru a-ți dezvolta creativitatea este necesar să faci practică și să fii consecvent. Iar vestea bună este că poți să îți dezvolți creativitatea la orice vârstă.

Potențialul pentru o creativitate sclipitoare există în fiecare dintre noi. Dar asta nu vine fără efort. Dă la o parte toate miturile despre creativitate, experimentează, valorifică ocaziile care apar, nu îți limita imaginația, fii încrezător că prin ceea ce faci ai putea aduce o schimbare în cercul tău de influență, împărtășește-ți ideile și fii deschis să le asculți pe ale altora. Și nu uita, cel mai important dintre toate obiceiurile prin care îți poți dezvolta creativitatea este acela să faci în fiecare zi câteceva în privința asta. Pentru a fi un scriitor de succes, scrie în fiecare zi, chiar dacă sunt doar câteva propoziții. Pentru a fi un pianist de succes, exersează în fiecarezi și așa mai departe.

Fii încrezător în tine că poți mai mult!

Bibliografie:

http://www.descopera.ro/stiinta/15665067-care-este-diferenta-dintre-emisfera-stanga-si-emisfera-dreapta-a-creierului

https://zenhabits.net/creative-habit/

https://www.forbes.com/sites/joshlinkner/2015/10/19/the-5-myths-of-creativity/#636cfc0011d9

http://99u.adobe.com/articles/35045/5-creativity-myths-you-probably-believe

https://www.creativityatwork.com/2014/02/17/what-is-creativity/

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere