Mai bine o despărțire dureroasă decât o căsătorie nefericită.
Sper că ești de acord cu această afirmație, dar poate te întrebi cât de mare este gradul de suportabilitate atunci când ești pus în fața deciziei de a întrerupe o relație. Poate că prietenia voastră a început frumos, cu zâmbete largi, cu mesaje seara târziu, cu ore în șir de chat, cu întâlniri mult așteptate, iar acum iată-vă la câteva luni sau ani distanță de acele momente, într-o relație care pare că s-a blocat. Firesc, ar urma căsătoria, dar inima și mintea îți spun “stop” sau “nu încă”.
Dacă te afli în această situație și îți e greu să îți dai seama dacă ești pe un drum practicabil sau te înfunzi, ia în calcul o evaluare, o autoanaliză și o decizie onestă. Iată câteva lucruri care ar trebui să te pună pe gânduri.
1. Slăbirea sentimentelor.
Nu mai știi dacă relația voastră e condusă de iubire sau obișnuință, ai pierdut mare parte din scânteia care îți aprindea sufletul atunci cand vorbeați la telefon sau vă întâlneați după o perioadă mai lungă de timp? Te întrebi frecvent dacă vă mai iubiți, măcar ca în primele zile?
2. Certuri curente care nu sunt rezolvate.
Tot mai des apar între voi discuții contradictorii, certuri peste care treceți fără a ajunge la o cale amiabilă de rezolvare sau sunt lucruri greșite din relație pe care le tot amintiți în conflictele voastre?
3. Interesul fizic pentru alte persoane de sex opus sau tentația de a flirta.
O altă persoană de sex opus îți captează tot mai des privirile și gândurile? Te surprinzi visând cu ochii deschiși la o altă persoană decât partenerul tău? Sunt gânduri, vorbe sau acțiuni ce au legătură cu o altă persoană pe care le ascunzi?
4. Renunțarea la activitățile comune și creșterea independenței.
Sunt zile sau chiar săptămăni în care îți vezi de treburile tale, fără să simți nevoia de a comunica, de a povesti, de a împărtăși cu partenerul ceea ce faci sau ceea ce simți?
5. Stare de epuizare.
Te simți extenuat după o întâlnire, discuțiile în doi te obosesc mai mult, decât să te alimenteze cu energie? Simți că după un timp petrecut împreună ai nevoie să îți pui ordine în gânduri? Cea mai mare parte a energiei tale este consumată în relație?
6. Nevoia de a deține puterea și controlul.
Ai tendința de a controla tot ce se întâmplă cu partenerul tău? Nu ai încredere în deciziile sale și nu crezi că e capabil să își conducă singur viața? Te rușinezi adesea cu el și sunt situații sau locuri în care eviți să fiți văzuți împreună?
7. Stima de sine scăzută.
Te încearcă adesea un sentiment de mediocritate, te consideri inferior partenerului? Te întrebi oare ce îi place la tine? Ți se pare că celălalt este mai frumos, mai deștept, mai bun, are un statut care te pune în inferioritate?
8. Gelozie si neîncredere.
Dacă a trecut o zi fără să te caute, începi să îți pui zeci de întrebări, să construiești scenarii, te folosești de alții pentru a afla informații despre celălalt, unde a fost, cu cine, cât a stat? Ești suspicios și ți-e teamă de infidelitate?
9. Intimitatea este cea mai importantă.
Te întâlnești cu partenerul tău mânat în primul rănd de interesul fizic, de așteptarea împlinirii unor nevoi sau plăceri ce țin de intimitate fizică? (nu mă refer la actul sexual în sine)
10. Sexualitatea premaritală.
Sunteți deja angajați într-o relație sexuală premaritală și acest lucru te obligă să continui relația, deși la mare parte din întrebările de mai sus, ai răspuns afirmativ?
Îmi doresc ca lista această să nu te pună în încurcătură, dar dacă răspunsurile afirmative la aceste întrebări te-au pus puțin pe gânduri sau au pus jar pe foc în conștiința ta deja măcinată de îndoieli, e timpul să fii curajos și sincer! Dacă ai îndoieli, acum e momentul să apelezi la consilierea premaritală, nu atunci când deja ați stabilit data nunții și ați început pregătirile pentru căsătorie.
Cum ar fi să te întâlnești peste ani cu aceleași chestiuni nerezolvate în familia ta? Cum ar fi să răspunzi tot cu “da” și dacă partenerul de acum ți-ar fi deja soț sau soție? Să fii într-o relație de prietenie greșită nu e o catastrofă. O catastrofă ar fi să continui această relație și să fii în postura de a-ți evalua mai târziu căsnicia și de a constata că ai greșit.
Dacă ajungi la concluzia curajoasă că o despărțire acum ar fi mai puțin dureroasă decât o viață de familie nefericită, nu uita să fii demn, să fii amabil, să fii cinstit!