Chiar dacă a venit toamna și vacanța se apropie de final, natura încă ne cheamă să ne bucurăm de ea. Pe lângă peisajele frumoase și spectaculoase pe care ni le oferă, natura are numeroase efecte benefice asupra sănătății celor care aleg să petreacă timp în mijlocul ei.
Iată 10 beneficii observate de experții de la Universitatea Exeter și cercetători din Japonia în urma unor studii efectuate de aceștia:
1. Întărește sistemul imunitar.
2. Mersul prin pădure scade pulsul și tensiunea arterială.
3. Anxietatea se diminuează.
4. Crește capacitatea de concentrare și încrederea în forțele proprii.
5. Scade gradul de stres la locul de muncă.
6. Mărește numărul de celule care luptă împotriva cancerului și a globulelor albe, reducând nivelul de glucoză în cazul diabeticilor.
7. Conduce la vindecarea depresiei. În Marea Britanie și Europa, depresia este tratată prin munca la țară și grădinărit. Țări precum Norvegia și Olanda au înființat școli de ecoterapie pentru diferite afecțiuni.
8. Diminuează frustrările și îmbunătățește capacitatea meditativă.
9. Întărește sănătatea și clădește sentimente de fericire și împăcare cu sinele.
10. Conduce la un comportament prosocial, manifestat prin generozitate, empatie, caracter agreabil și acțiuni de ajutorare.
Linda Wanmer Andrews notează pentru Psychology Today că aprecierea și contemplarea naturii crește satisfacția asupra vieții. Natura a fost creată pentru a aduce omului sănătate și vitalitate. O simplă plimbare în natură îmbinată cu exercițiul fizic poate fi un medicament ideal pentru trup și suflet.
Toamna aceasta bucură-te de spectacolul de culori pe care îl oferă acest anotimp nu doar ca spectator ci și ca beneficiar al darurilor primite de la natură. O ieșire periodică cu familia sau cu grupul de prieteni constituie o înclinare a balanței atât în favoarea sănătății cât și a timpului pentru dezvoltarea și consolidarea relațiilor sociale și familiale.
Sursă bibliografică: The Epoch Time
Un articol scris de: Rebeca Andreea Noață