Viena este frumoasă în orice anotimp prin simplitatea și complexitatea ei în același timp. Tradițiile germane s-au făcut cunoscute în toată lumea prin manifestații și evenimente renumite, iar Viena este unul dintre orașele cunoscute pentru tradiționalul Târg de Crăciun (Kristkindlmarkt). Nu la fel de mult se vorbește însă și despre anualul Târg de Paști (Ostermarkt), organizat anul acesta în perioada 9-29 martie.
Aflat la a 14-a ediție, târgul este găzduit ca în fiecare an în curtea Palatului Schönbrunn. Multitudinea de standuri oferă timp de 20 de zile atât turiștilor cât și localnicilor posibilitatea de a admira și cumpăra nenumărate sortimente de suveniruri din lemn, sticlă sau materiale textile, cadouri sau specialități culinare tradiționale. La standurile aranjate aleatoriu se găsesc ornamente pentru casă și grădină cu tematică de primăvară, articole birotice personalizate și obiecte din lemn lucrate manual cu o precizie exemplară.
Standurile cu specialități austriece culinare au cea mai mare trecere, aici fiind oferite numeroase sortimente de salamuri tradiționale, dulciuri decorate manual și gemuri din aproape orice fruct sau combinație de fructe imaginabilă. Mare căutare au și băuturile calde sau reci, care au la bază un sirop de fructe, și care sunt oferite cu alcool sau fără, în funcție de preferințe. Ele sunt servite în tradiționalele căni decorate cu imaginea palatului Schönbrunn sau a Împăratului Franz Joseph și a Împărătesei Sisi.
O componentă importantă a târgului o reprezintă ouăle din diferite materiale și de diferite mărimi, frumos decorate, care alcătuiesc un adevărat ritual în Austria și Germania. În duminica Paștelui, nenumărate ouă decorative sau de ciocolată sunt ascunse în iarbă în grădini și parcuri, alături de alte dulciuri și surprize, iar copiii organizează o adevărată căutare de comori pentru a le găsi și aduna.
Pentru că sărbătoarea Paștelui se adresează în mare parte și acestora, târgul este deseori plin de copii de gradiniță și elevi de școală primară, însoțiți de educatoare și profesoare, care admiră frumusețea meșteșugurilor expuse și se înfruptă din dulciurile vândute la standuri. Tot pentru ei este organizat pe toată perioada târgului și un atelier în care pot modela și decora creații proprii din marțipan, care pot fi luate apoi acasă sau oferite drept cadou.
Fiind o țară catolică, Austria sărbătorește Paștele după un calendar diferit, turiștii putând pregusta astfel atmosfera de sărbătoare ce se instalează odată cu apropierea acestui eveniment și cu deschiderea târgurilor destinate lui. Emanând același aer consumerist resimțit cu ocazia sărbătorilor de o asemenea anvergură, târgul reușește totuși să cuprindă și bucuria dezmorțirii naturii și a temperaturilor, care pot reprezenta un adevărat discomfort termic pe parcursul iernii.