Valoarea înseamnă bani

 

Chiar dacă se pare că uneori suntem forțați să copiem anumite modele naționale sau internaționale, prin promovarea lor excesivă sau prin simplu fapt că reprezintă noua modă a sezonului, ori fiind fideli unui anumit brand, ne dorim să fim la zi cu ultimele apariții și astfel alături de alte mii de persoane achiziționăm același produs, totuși în sinele nostru ne place să fim unici. Ne dorim să ieșim în evidență, să fim diferiți față de colegul de muncă sau de la facultate, să arătăm că suntem mai buni decât ceilalți și că nu suntem o simplă mașinărie de muncit, învățat, sau orice altceva. Însă oricât de mult am dori să ne păstrăm stilul și personalitatea, fără să vrem avem multe lucruri în comun cu milioane de oameni din țară în care locuim sau chiar cu cei din lumea largă. Astăzi, telefon, laptop și televizor, ca al tău mai au milioane de oameni. Cont pe facebook, adresă de email și card bancar, mai au la fel ca tine miliarde de oameni.   Iar totul pare că se  învârte în jurul banilor. De la mic la mare, de la bogat la sărac, din America și până în Filipine...cu totii avem bani. Desigur că nu atât de mulți sau puțini cum au alții, însă banii dictează în cea mai mare măsură tipul de viață pe care o duci.

Desigur că astăzi ți se pare ceva foarte normal și nu iți poți imagina societatea fără bani. Problema este că ne-am obișnuit atât de mult cu ei, încât nu îi luăm prea mult în serios. Am intrat într-un ritm zilnic în care câștigăm bani și îi cheltuim, însă nu ințelegem care este valoarea lor. Pentru a înțelege asta trebuie să ne uităm puțin în istorie.  Cei cărora le place economia și istoria pot răsfoi două cărti interesante: “Stăpânii Ideilor Economice” de Angela Rogojanu (Editura Economica) și “Scurta istorie a gândirii economice de la Aristotel pana astazi” de Jacques Valier (Editura Compania). Pe scurt, totul a plecat de la schimburile între oameni care se făceau de tip barter – schimb pe schimb. Erau stabilite anumite măsuri de schimb, iar oamenii se supuneau acestora. De exemplu, ofereau trei măsuri de porumb pe cinci măsuri de cartofi. Însă odată cu dezvoltarea economiei, această modalitate a devenit ineficientă, astfel că valoarea mărfii a fost transferată către o bucată de hârtie, însemnată și cu o valoare declarată. Astfel, banii erau doar un mijloc de schimb, nicidecum un scop în sine. Important de reținut este faptul ca aveai acces la bani doar dacă aveai ceva de oferit. Chiar și astăzi trăiește în Germania o femeie, Heidemarie Schwerme, care de 20 de ani trăiește fără bani. Efectiv muncește pentru fiecare lucru sau serviciu pe care îl primește.

Timpul însă a trecut, iar piața monetară s-a dezvoltat într-un ritm alert. Asta a făcut ca banii să nu mai fie doar o simplă monedă de schimb, ci rolul lor a devenit vital în societate. Principiul însă a rămas același: pentru a avea bani, trebuie să oferi ceva din ceea ce ai. Îi primești ca monedă de schimb, putând să îi folosești în achiziționarea a ceea ce îți dorești. Regula aceasta simplă este uitată de foarte mulți. Toți își doresc să aibă bani, dar nu înteleg că pentru asta trebuie să aibă ceva de oferit la schimb. Fără să ai o valoare pe care să o oferi, nu îi poți primi. Desigur că mulți au încercat și poate au și reușit să găsească diferite metode  prin care să nu ofere nimic, însă totuși să procure bani, dar principiul rămâne. Cu cât ai mai multă valoare de oferit, cu atât poți procura mai multi bani ... pentru că în definitiv, bani sunt făcuți pentru a plăti valoarea. Atunci când ești angajat, primești bani pentru valoarea pe care o oferi. Atunci când vinzi o mașină, primești de asemenea bani. Atunci când scrii o carte, primești bani pentru ca ai creat ceva pe care oamenii îl consideră valoros. Totul în lumea asta se face în schimbul valorii. Desigur că valorile sunt de multe ori subiective, însă aceasta nu schimbă regula. Cu cât ai ceva mai valoros de oferit, cu atât obții mai mulți bani, iar educația, experiența și aptitudinile, sunt printre lucrurile de top care iți aduc valoare și implicit bani. Investiția în tine plus valoarea pe care o pui în fiecare zi în ceea ce ești, vor crește proporțional, nivelul banilor pe care îi vei câștiga în viitor.

În fiecare zi aproximativ 5 miliarde de oameni merg la muncă pentru a face rost de bani. Indiferent de continentul din care provin, de vârsta pe care o au, fiecare dintre ei caută același lucru. Totuși este o diferență uriașă între câștigurile acestora. Toți câștigă bani, însă unii mai mult, alții mai putin. Diferenta este dată de valoarea unică a fiecăruia, de investiția puternică pe care au făcut-o în ei înșiși, ajungând astfel la un nivel salarial ridicat. Chiar dacă suntem recunoscuți în societate ca fiind toți egali, având aceleași drepturi, totuși când vine vorba de bani, egalitatea dispare. Ceea ce rămâne este doar valoarea, iar banii sunt direct proporționali cu valoarea.

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere