Unde ți-e sufletul pereche?

Crezi că undeva în această lume sufletul tău pereche te aşteaptă? Consideri că există o singură persoană care este în mod unic compatibilă cu tine?

Dacă este aşa, cu siguranţă nu eşti singurul. De fapt, potrivit unui sondaj din ianuarie 2011, 73% dintre americani consideră că sunt destinaţi să îşi găsească singura şi adevărată lor pereche.

Credinţa în existenţa sufletelor pereche este omniprezentă. Este o idee romantică, la care multe persoane ţin. Dar, cei ce îşi caută sufletul pereche, îl găsesc? Sunt cuplurile formate din “suflete pereche” mai fericite decât celelalte?

Cercetătorii au găsit un răspuns. Există:

Oameni ce cred în destinul romantic (suflet pereche). Aceştia cred în menirea de a fi împreună numai cu cineva, iar dacă nu îl găsesc pe acel cineva perfect, trebuie să meargă mai departe, în căutarea lui. Relaţiile tind să fie intense, dar de scurtă durată, deoarece, în cazul în care apar probleme, iar unul, sau ambii parteneri consideră că acestea au apărut din cauză că pur şi simplu, celălalt nu este sufletul pereche, pleacă, în speranţa de a găsi în altă parte, partenerul perfect.

Oameni ce cred în creşterea romantică (cultivarea).  Aceştia caută pe cineva cu care să lucreze şi să crească împreună rezolvând problemele sau conflictele, pe măsură ce acestea apar. Ei consideră că relaţiile se pot dezvolta cu muncă şi compromisuri, chiar şi în situaţii dificile. Pentru că îşi doresc să rămână împreună, aceştia sunt motivaţi să îşi rezolve problemele şi nu se dau bătuţi la primul obstacol. Drept urmare, relaţiile lor tind să fie mai lungi, şi mai satisfăcătoare în timp. Mai degrabă decât a respinge un partener pentru dezacorduri minore, ei caută să îşi clădească o relaţie satisfăcătoare.

Găsirea unor conexiuni iniţiale comune, se vor simţi ca o magie pentru prima categorie de oameni. Atât cât va ţine iluzia de perfecţiune, vor crede unul despre celălalt că da, şi-au găsit sufletul pereche.

Cu toate acestea, în toate relaţiile apar neînţelegeri sau conflicte. În cele din urmă- nimeni nu este perfect sau o potrivire perfectă pentru un partener. Este nevoie de efort, înţelegere şi schimbare pentru ca o relaţie să fie menţinută  în timp. Când greul apare, cei care cred în suflete pereche, se vor scuza că “nu a fost sa fie el/ea”.

Prin urmare, dacă o persoană constată că se îndrăgosteşte în mod repetat de partenerul “perfect”  doar pentru a fi dezamăgită la puţin timp după aceasta,  începe a da vina pe credinţa în suflete pereche. Acestă credinţă îi motivează pe oameni să nu facă compromisuri, să nu lucreze şi să nu se schimbe, dacă nu sunt iubiţi “just the way they are”  aşa cum sunt ei. Acest lucru conduce la ideea că viaţa ar putea fi mult mai satisfăcătoare cu altcineva, şi continuă să caute un partener mai compatibil, mai degrabă decât a lucra pentru a se potrivi cu cel actual.

În cele din urmă este o glumă destul de crudă. O credinţă în suflete preche poate împiedica indivizii în a găsi chiar acele relaţii care ar putea dura pe viaţă.

Pentru că dragostea nu este despre a inventa o persoană pentru ca mai apoi să începem să o căutăm. Cu o minte şi inimă deschisă, s-ar putea să o găsim chiar acolo unde nu ne-am fi gândit că poate fi.

 

Surse:

https://www.psychologytoday.com/blog/the-attraction-doctor/201207/why-you-shouldnt-believe-in-soul-mates

https://www.sciencedaily.com/releases/2010/10/101001105517.htm

https://what-if.xkcd.com/9/

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

9.3

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere