Tipare de gândire ale oamenilor împliniți pe care majoritatea le ignoră

Schimbarea, progresul și marile realizări au venit întotdeauna din moduri de a gândi ,,out of the box". Gândirea comună, obișnuită, ne transformă viața într-o realitate fără împlinire, schilodindu-ne potențialul și sabotându-ne fericirea.

A reflecta, a evalua și a ne provoca propriile tipare de gândire este un obicei sănătos și necesar pentru a crește. Iată câteva moduri în care oamenii împliniți gândesc diferit:

1. Își urmăresc curiozitatea, nu pasiunea

Cel mai popular sfat: ,,urmărește-ți pasiunea". Este foarte comun pentru că este înțelept. Dar este mai ușor de spus decât de pus în practică. Astfel, multe persoane își petrec viața alergând după o nălucă. Pentru a-ți urmări pasiunea, ai nevoie să o găsești. Aici avem nevoie de ajutor cei mai mulți dintre noi.

Elizabeth Gilbert, autorul cărții ,,Eat, Pray, Love", a oferit pentru mulți un moment de ,,Aha" atunci când a subliniat - ,, uită de pasiune, urmărește-ți curiozitatea. Pasiunea e rară; este fierbinte, arde. Nu o poți accesa zilnic, dar în fiecare zi găsești ceva care te face curios - urmărește curiozitatea, este un indiciu, și te poate conduce la pasiunea ta".

Sfatul ei este însoțește remarca lui Einstein: ,,Nu am un talent special. Sunt doar pasionat de curiozitate". Într-un discurs al său, Steve Jobs a reflectat asupra succesului său: ,,O mare parte din lucrurile în care m-am implicat urmărindu-mi curiozitatea și intuiția s-au dovedit mai târziu a fi neprețuite".

Curiozitatea este calea care ne conduce de la a găsi la a ne trăi pasiunea; ea construiește podul.

2. Se împrietenesc cu stresul

Stresul este perceput ca fiind ceva negativ, și pe bună dreptate. Multe studii au demonstrat că stresul produce daune neurologice și crește riscul de boli cardiovasculare. Dar dacă stresul este un dușman doar pentru că este perceput în felul acesta? Pentru 10 ani, psihologul Kelly McGonical a vorbit despre efectele dăunătoare ale stresului dar acum caută să repare acea decadă după ce a descoperit o nouă cercetare.

Într-un sondaj, 30.000 de oameni au fost întrebați care a fost nivelul stresului experimentat în ultimul an, și dacă ei consideră că stresul a fost dăunător pentru sănătatea lor. Acelora dintre ei care au avut un nivel ridicat de stres le-a fost afectată sănătatea, nivelul riscului de moarte crescând la 43%. Totuși, această situație nu a fost identică în cazul altor persoane. Cei care au avut același nivel de stres dar nu au perceput stresul ca fiind dăunător sănătății lor au avut cel mai scăzut risc de moarte, chiar mai scăzut decât cei cu un nivel scăzut de stres.

În mod obișnuit, în situații stresante, vasele de sânge se contractă și pulsul crește. Dar știința a demonstrat că, atunci când îți schimbi atitudinea mentală, schimbi și răspunsul corpului la stres.

Un alt studiu vine din partea lui Matthew Nock de la Universitatea Harvard și Wendy Berry Mendes de la Universitatea din California. Participanților li s-au oferit câte 3 minute să pregătească, apoi să țină un discurs în fața unui juriu critic și negativ. Au fost împărțiți în două grupuri, jumătate dintre participanți având un istoric în privința anxietății sociale.

Un alt grup a fost sfătuit de la început ca să perceapă stresul ca fiind util. Astfel, pulsul lor ridicat îi pregătea pentru acțiune, în timp ce respirația accelerată asigura mai mult oxigen pentru creier. Ca rezultat, aceia care au perceput stresul ca fiind util au experimentat mai puțină anxietate și au fost mai încrezători. Fiziologic, vasele lor de sânge au rămas relaxate și răspunsul cardiovascular a oglindit acel entuziasm și curaj.

Nimeni nu este imun la stres. Problema nu este dacă vom experimenta stres, ci cum răspundem la el. Înțelegând stresul ca un răspuns oferit de corpul tău pentru a aduce întăriri în depășirea provocărilor. Aceast lucru nu este doar o idee motivațională, este o realitate biologică. Vei trăi în mod literar mai mult și te vei simți mai bine.

3. Văd reacții în lanț

E nevoie de o singură piesă de domino ca să le doboare pe toate celelalte. Oamenii de succes rar iau decizii izolate. Ei fac conecțiuni între acțiuni și rezultate.

Pentru a duce compania la următorul nivel, Paul O'Neill, fostul CEO Alcoa - o companie gigant din industria aluminiului, nu s-a concentrat pe publicitate și marketing, nici măcar pe cercetare și dezvoltare. El a pus accentul pe siguranță, reducând zilele pierdute din cauza accidentelor de la locul de muncă cu 90%. Într-un singur an, profitul companiei au atins un nivel record. Când O'Neill s-a retras, profiturile erau de 5 ori mai mari.

O'Neill a spus: ,,Am știut că trebuie să transform Alcoa. Dar nu le poți ordona oamenilor să se schimbe. Așa că am decis să mă concentrez pe un singur lucru. Dacă pot începe să schimb obiceiurile din jurul unui singur lucru, acest lucru se va răspândi în întreaga companie".

La suprafață, cele două aspecte nu au legătură: rata profitului și siguranța la locul de muncă. Dar oamenii de succes au abilitatea de a vedea relația dintre lucrurile care ,,nu au legătură".

Gândirea noastră este adesea împărțită pe compartimente. În felul acesta, păstrăm lucrurile în ordine și organizate în mod logic dar, astfel, construim ziduri dincolo de care nu putem vedea. Oamenii de succes caută conecțiuni și relații. Gândirea lor nu este doar liniară, ci holistică. Nu studiază doar părți, ci observă întregul.

4. Pun mai multe întrebări decât să ofere răspunsuri

Frica de a fi judecați ne paralizează de multe ori dorința de a pune întrebări. În loc să punem întrebări și să creștem în cunoștințe, preferăm să ne protejăm imaginea și să rămânem în ignoranță.

Oamenii împliniți ignoră judecata celorlați și protejarea ego-ului. Preferă creșterea prin a pune întrebări. Inabilitatea de a pune întrebări inhibă dezvoltarea personală. Jim Collins și Morten Hansen au evidențiat în ,,Great by Choice" faptul că liderii de top ai marilor companii folosesc încontinuu întrebarea ,,Ce ar fi dacă...?" ca o metodă de îmbunătățire.

Simpla metodă de a pune întrebări a revoluționat și a caracterizat Corporația Toyota Motor. Faimoasele 5 întrebări ,,De ce?" create de Sakichi Toyoda au devenit fundamentul sistemului lor de producție. A fost o strategie simplă dar eficientă pentru a ajunge la rădăcina cauzei oricărei probleme și a fost adoptată de organizații din toată lumea.

5. Contribuie înainte să câștige

A face ceva fără a aștepta ceva în schimb este un șoc pentru sistemul actual. E împotriva mentalității promovate de cultura capitalistă în care există servicii doar contra cost. Dar contribuția care nu așteaptă recompensă este o marcă a multor oameni de succes și împliniți.
Prințesa Diana a rămas în amintirea multora pentru această calitate, încurajând oamenii ,,să facă fapte bune fără să aștepte ceva în schimb, cu asigurarea că într-o zi cineva s-ar putea să facă același lucru pentru tine".

Dr. Adam Grant, psiholog pentru organizații, studiază comportamentele pro-sociale în afaceri și leadership. Bestseller-ul său în New York Times, ,,Give and Take", prezintă un caz convingător pentru ideea că nu trebuie să fii nemilos pentru a ajunge sus. Tehnici precum ,,favoruri de 5 minute" pentru alții și reconectarea cu cunoștințe de odinioară pot aduce recompense pe termen lung.

Grant susține că aceste comportamente pro-sociale au un efect profund asupra profunzimii și calității relațiilor noastre, ajungând ,,să ai un set de relații mai numeroase, mai bogate și mai pline de sens." Într-adevăr, cu toții admitem importanța networkingului.

Există un efect de bumerang paradoxal atunci când ne concentrăm asupra succesului și bunăstării celorlați care aduce rezultate pentru succesul și bunăstarea proprie. Zig Ziglar a spus: ,,Poți avea tot ce vrei în viață, dacă ajuți alți oameni să obțină ceea ce vor". E vorba de motivația de a semăna în viețile celorlați mai degrabă decât în propria viață.

6. Prețuiesc experiențele în schimbul obiectelor

Există foarte puține posesiuni materiale pe care putem pune eticheta ,,neprețuit". Dar putem face lucrul acesta cu multe dintre experiențele avute: Mașina nouă va fi umbrită de etica muncii pe care ai cultivat-o pentru a o dobândi; Casa nouă va avea nevoie de renovare, dar e talentul pe care l-ai dezvoltat cel care va plăti pentru acele renovări.

Ceea ce dobândim din punct de vedere material va veni întotdeauna ca un produs secundar a ceea ce am devenit intelectual, emoțional, mental, spiritual. Nu e vorba despre ce anume ai obținut, ci despre cine ai devenit.

Oamenii împliniți și de succes pun preț mai mult pe experiențe decât pe obiecte. Cine devenim va creea mai multă valoare, nu doar pentru noi, dar și pentru cei din jurul nostru dincolo de orice poate realiza un obiect.

Surse:

entrepreneur.com | huffingtonpost.com | news.stanford.edu | news.yale.edu | ted.com | scopeblog.stanford.edu | rochester.edu | businessinsider.com | forbes.com | toyota-global.com | giveandtake.com | apa.org

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere