Stai jos prea mult?

Statul jos ocupă cea mai mare parte a zilei în viața omului modern. Acest lucru îi face pe specialiști să tragă semnale de alarmă deoarece acest obicei confortabil poate avea efecte negative asupra sănătății.

Cum ne afectează corpul

De îndată ce te așezi, activitatea electrică din mușchi se micșorează semnificativ și rata de ardere a caloriilor scade brusc la aproximativ 1 calorie pe minut. După doar 3 ore de stat, dilatarea arterelor scade cu 50%, având ca rezultat micșorarea fluxului sanguin. Se estimează că statul în picioare timp de 24 de ore duce la scăderea abilității insulinei din corp de a asimila glucoza cu 40%, în timp ce crește riscul diabetului de tip 2.

Lucrul și mai îngrijorător este faptul că problemele devin din ce în ce mai complexe. După două săptămâni de stat nu mai mult de 6 ore pe zi, colesterolul ,,rău” se asociază cu alți inamici, cum ar fi creșterea în greutate. În această situație, enzimele responsabile pentru descompunerea grăsimilor se diminuează și, asociindu-se cu inactivitatea prelungită, fac ca mușchii să cedeze.

Un alt aspect al studiilor efectuate subliniază faptul că un singur exercițiu fizic nu contracarează efectele negative ale statului jos. Mergând mai departe, specialiștii spun că efectele nocive se răsfrâng cu precădere asupra femeilor, făcând ca masa osoasă a acestora să scadă vizibil cu 1% în fiecare an, încetinind de asemenea și activitatea creierului.

Cea mai șocantă concluzie a studiului este faptul că după 10-20 ani de stat jos 6 ore pe zi, inactivitatea duce la scăderea duratei de viață cu 7 ani, perioadă în care nu ar fi existat riscul problemelor medicale și moarte. Riscul poblemelor de inimă crește cu 64%, în timp ce riscul cancerului de prostată urcă la 30%. Petrecând maxim 3 ore stând jos, studiul estimează că durata de viață ar crește cu 2 ani, concluzionând cu ideea că organismul uman nu a fost creat pentru a fi sedentar.

Cum putem avea un stil de viață echilibrat?
Iată câteva trucuri mici cu efecte mari:

1. După o oră de activitate, ia o pauză pentru 5 minute, oxigenându-ți astfel creierul;

2. Consumă multă apă;

3. Ridică-te de la birou și comunică cu cineva de câte ori ai ocazia;

4. Dacă ai nevoie de un material dintr-o altă încăpere, mergi personal să iei ce ai nevoie, nu trimite pe altcineva;

5. Câteva exerciții fizice ți-ar păstra buna dispoziție dar și sănătatea, așadar fă mișcare de câte ori ai ocazia;

După o zi istovitoare de muncă sau școală, găsește modul cel mai potrivit de relaxare. Statul la computer sau în fața televizorului nu îți vor satisface nevoia de odihnă, ci dimpotrivă, îți vor deteriora sănatatea.

Alege o relaxare sănătoasă și odihnitoare!

https://www.youtube.com/watch?v=uiKg6JfS658

Un articol scris de: Rebeca Andreea Noață

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere