1. Stabileşte-ţi propriile prejudecăţi
Pentru a combate propriile prejudecăţi este nevoie să ştii care sunt acestea. Imaginează-ţi că eşti acasă cu bunica ta, şi asculţi la radio o melodie contemporană. Bunica ta te roagă să cauţi alta mai bună. Găseşti o melodie din anii ‘40, dar bunica ta se plânge: ,,Nu poţi să cauţi ceva house sau electric?” Dacă ai fost surprins să auzi opţiunile ei, înseamnă că ai o prejudecată.
Astfel, dacă stăm mai bine să ne gândim, viaţa noastră de zi cu zi cuprinde multe astfel de prejudecăţi. De la cele mai banale, cu care nu ne confruntăm de prea multe ori, până la cele mai serioase, care ne pot afecta destul de mult. Gândeşte-te la anumite situaţii în care ai reacţionat conform prejudecăţilor pe care le aveai, şi încearcă să alcătuieşti o listă a lor. Avându-le în faţă, îţi va fi mai uşor să ştii cine îţi sunt adversarii.
2. Păstrează-ţi mintea deschisă
O prejudecată este un fel de handicap al perspectivei tale deoarece aceasta îţi interzice să gândeşti dincolo de presupunerile tale, construind un zid invizibil în jurul gândirii tale obiective. De exemplu, propriile tale atitudini implicite şi explicite faţă de persoane de alte rase prezic puternic cât de prietenos vei fi cu ei.
Cunoaşte-ţi propriile prejudecăţi şi înlocuieşte-le în mod activ cu mai multe alternative rezonabile. De exemplu, dacă credeţi într-un anumit stereotip despre un anumit sex, religie, cultură sau rasă (de exemplu: toate femeile conduc rău, toţi arabii sunt terorişti sau toţi adolescenţii sunt nepoliticoşi), amintiţi-vă că aceasta este o prejudecată împotriva acelui grup şi din acest motiv tu o generalizezi.
3. Recunoaşte efectele negative ale prejudecăţilor
Pentru a reduce prejudecăţile, ar putea fi util să identifici şi să înţelegi efectele negative pe care acestea le au asupra celor din jurul tău. Oportunităţi în viaţă sunt pierdute și relaţiile se deteriorează atunci când oamenii acţionează sub impulsul prejudecăţilor. Atunci când nu este recunoscută şi confruntată, prejudecata are un impact negativ nu doar asupra victimelor, dar şi a celor care o au. De exemplu, atunci când te confrunţi cu o prejudecată sau discriminare, poţi ajunge să ai o stimă de sine scăzută, te poţi confunta cu depresia, cu reducerea inadecvată a îngrijirii față de propria sănătate, a îngrijirii casei, a educaţiei.
4. Interacţionează cu oameni diverşi
Diversitatea poate fi un factor care contribuie la capacitatea de a face faţă cu bine când vine vorba de prejudecăţi. Dacă nu eşti expus la diferite rase, culturi, religii, nu poţi accepta pe deplin diversitatea care există în lume. Ajungem să cunoaştem cu adevărat o persoană atunci când ne oprim din a o judeca şi începem să o ascultăm şi să o înţelegem. Odată ce ajungem să cunoaştem oameni aparţinând diferitor grupuri, vom constata că multe dintre prejudecăţile pe care le aveam erau false sau nefondate.
O metodă de a experimenta diversitatea este să călătoreşti într-o altă ţară, sau chiar oraş. Însă, dacă mâine nu te poţi sui în avion şi pleca unde ţi-ai propus, ai la îndemână cărţile. Informează-te, documentează-te şi încearcă să intri în pielea fiecărei culturi cu tot ce cuprinde ea.
5. Evită să-ţi justifici propriile prejudecăţi
Prejudecăţile pot avea loc atunci când ideile deţinute anterior sunt justificate prin stigme sau stereotipuri, iar acestea sunt acceptate la nivel social. O metodă de a evita justificarea stereotipurilor este să nu fii de acord cu oamenii care fac un comentariu stereotip. De exemplu, dacă prietenii tăi spun: ,,Toţi asiaticii sunt nişte şoferi teribili!”, acesta este, evident, un stereotip negativ, şi poate naşte o prejudecată dacă acea persoană crede că este adevărat. Poți confrunta stereotipul prietenului tău într-un mod politicos, spunând ceva de genul ,,Acesta este un stereotip negativ. Trebuie să iei în considerare culturi şi tradiţii diferite.”
Atunci când lăsăm prejudecăţile să ne conducă viaţa, riscăm să pierdem relaţii frumoase, prietenii, oportunităţi, şanse unice. Vă propun ca, având în faţă lista cu prejudecăţile care au făcut parte până acum din viaţa noastră, să analizăm dacă ele au fost un avantaj sau un dezavantaj în drumul nostru către succes, să recunoaştem efectele pe care acestea le-au avut asupra celor din jur şi asupra noastră. Apoi, să începem prin a-i înţelege pe cei despre care aveam anumite prejudecăţi fără a căuta scuze, încercând să ne punem în locul lor.
Lumea va deveni un loc mai lipsit de prejudecăţi dacă şi tu vei lua atitudine!
Surse:
1. www.escapistmagazine.com
2. wikihow.com
3. www.encyclopedia.com
4. Adrian şi Mădălina Szelmenczi, ,,Mic ghid de demontare a stereotipurilor și prejudecăţilor”, pag.55