4. Nu aștepta până mâine pentru a face ceea ce poți face azi
,,Când aveam în jur de treisprezece ani și fratele meu zece, tatăl meu ne-a promis că ne va duce la circ. Dar la prânz a intervenit un apel telefonic; o urgență legată de muncă a cerut că el să se deplaseze în centrul orașului. Ne așteptam la o dezamăgire. Apoi, l-am auzit spunând [în telefon], «Nu, nu voi merge. Va trebui să mai aștepte!». Când s-a întors la masă, mama a zâmbit. «Știi, circul se mai întoarce în oraș,» a spus ea. «Știu, dar copilăria nu.» — Arthur Gordon
Fericirea vine din a îmbrățișa prezentul. A nu lăsa acele momente să treacă pe lângă tine. Greg McKeown, autorul cărții Essentialism, povestește despre momentul în care a lipsit de la nașterea copilului său pentru a fi prezent la o ,,întâlnire importantă." A crezut că potențialul client va fi impresionat de devotamentul său pentru muncă. În schimb, acesta a văzut în decizia lui de a lipsi de la un eveniment atât de important ca o fisură în caracter. Acel moment a fost un punct de cotitură pentru Greg. De fapt, l-a determinat să schimbe totul. Acum, el elimină din viața lui tot ce nu este esențial și vital.
Nimic nu este permanent în viață. Copiii cresc. Prietenii se mută în locuri îndepărtate. Cei dragi nouă se sting din viață. E important să trăim în prezent și să apreciem cele mai importante lucruri din viața noastră înainte de a fi prea târziu.
5. Fă în fiecare zi ceva care să te sperie
Oamenii fericiți ies din zona de confort. Nu te poți dezvolta dacă nu te provoci singur. Și creșterea/dezvoltarea este o cerință obligatorie pentru a fi fericit. Dacă nu te dezvolți, te dezintegrezi încet și mori.
O doză sănătoasă de risc te poate face să te simți mai viu. Devii complet absorbit de ceea ce faci - prezență pură. Atunci când faci anumite lucruri cu totul în afara zonei tale de confortși atunci când lucrurile respective implică risc și posibilitate ridicată de eșec, ești forțat să gândești în mod diferit față de cum ai fost obișnuit. Ești obligat să gândești creativ și inovativ.
În mod trist, cei mai mulți oameni trăiesc viața la nivel minim, sigur și ușor. Țintele pe care le urmăresc sunt logice. Există puțin risc și o cerință scăzută de credință. Așadar, ar trebui să îți asumi riscuri în viață. Fă acele lucruri care te fac să te simți viu. Bineînțeles, ele vor veni la pachet cu eșecuri și, poate, dezamăgire. Dar dacă nu experimentezi eșecuri, nu te dezvolți. În loc de a trăi în apatie, vei experimenta emoții mai intense. Nu putem aprecia bucuria în mod real dacă nu am cunoscut și tristețea.
6. Pune lucrurile importante înaintea celor urgente
Stephen Covey spune că cei mai mulți oameni își petrec timpul cu lucruri urgente dar neimportante. Ne trezim și ne verificăm mailul imediat. Astfel, ne trăim viața în mod reactiv, în loc de a fi proactivi. Până la urmă, emailul este o bază de date a agendei altor persoane.
În schimb, oamenii fericiți pun întotdeauna lucrurile importante pe primul loc. Nu doar importante, ci importante și ne-urgente. Acestea includ exercițiul fizic, cititul unor cărți bune, planificarea și stabilirea de ținte, a petrece timp cu cei dragi etc. Niciuna din aceste lucruri nu sunt urgente. Ne este foarte ușor să le amânăm pentru ziua mâine - care devine, de fapt, niciodată.
7. Ignoră ce este ,,bun" pentru a urmări ce este ,,cel mai bun"
Multe lucruri în viață sunt bune, chiar grozave. Asta nu înseamnă că nu trebuie să le facem. În cartea Good to Great, Jim Collins spune că oportunități de genul celor care ,,apar o dată în viață", apar, de fapt, zilnic. Cei mai mulți oameni iau prima oportunitate care apare în calea lor, chiar dacă nu este în armonie cu viziunea vieții lor. În acest fel, viețile acestor oameni se mișcă în o mie de direcții. Nu sunt capabili să înainteze într-o singură direcție.
Pe de altă parte, oamenii fericiți spun ,,Nu" chiar și oportunităților extraordinare. Ei nu își sacrifică libertatea pentru siguranță. Aceștia nu vor fi distrași de nimic. Foarte puține lucruri în viață sunt de tipul ,,cel mai bun". Poți ști care este cel mai bun lucru pentru tine odată ce știi în ce direcție vrei să meargă viața ta. Așadar, fii atent să nu te antrenezi constant în activități bune și să le ratezi pe cele mai bune.
Concluzie
Oamenii fericiți trăiesc în prezent. Nu ratează momentele care contează cel mai mult. Își concentrează viețile asupra lucrurilor importante și esențiale. Ignoră toate oprotunitățile bune (numeroase) pentru a se concentra asupra celor mai bune (puține).
Surse: www.medium.com | www.youtube.com