Acum câțiva ani, într-un interviu cu Conan O’Brien, Louis C. K. povestește despre o ocazie în care a zburat cu un avion echipat de curând cu Wi-Fi. A fost uimit de această nouă tehnologie. Până când, în timpul zborului, Wi-Fi-ul a căzut. Imediat, bărbatul care stătea lângă el a devenit extrem de supărat din această cauză. „De parcă lumea îi datorează acestui om un lucru de existența căruia știa doar cu 10 secunde în urmă."
Louis C. K. continuă descriind frustrările absurde ale oamenilor în privința zborului în general. Oamenii se plâng foarte des „a fost cea mai rea zi din viața mea! A fost nevoie de 20 minute ca să ne îmbarcăm! A trebuit să așteptăm 40 minute pentru a ne fi verificate actele!". Auzim plângeri de genul acesta tot timpul. De parcă am fi uitat cât de grozav e să poți zbura până la urmă.
De ce e atât de ușor să te plângi? De ce ne concentrăm asupra a ceea ce e negativ? Totul în jur e uimitor și nimeni nu e fericit.
În loc de a fi reactivi la ce se întâmplă în jur, oamenii fericiți preiau controlul vieții și emoțiilor lor. Dacă ești nefericit, ce sau pe cine poți învinovăți în afară de tine? Și dacă o poți face, cum te va ajuta asta să îți îmbunătățești viața? Lucruri rele se îtâmplă oricui. Viața nu e despre asta. E vorba de cum răspunzi proactiv. Următoarele 7 decizii, dacă sunt luate și aplicate, îți pot schimba viața. Ba chiar poți fi o persoană incredibil de fericită.
1. Renunță la a aștepta un rezultat specific
Nu totul în viață decurge exact cum plănuim. Se întâmplă lucruri. A fi obsedat și a-ți condiționa fericirea de anumite rezultate specifice te va conduce la dezamăgire.
Actorul Jeremy Piven a fost intervievat recent de Success Magazine. În timpul interviului, acesta a menționat că, în calitate de actor, singura metodă de a găsi de lucru este de a merge să dai audiții pentru roluri specifice. Provocarea la care majoritatea actorilor/actrițelor trebuie să facă față este că ei devin propriile piedici în calea spre succes. Nu contează cât de mult s-au pregătit acasă. Dacă sunt prea legați de un anumit rezultat, nu pot fi prezenți în acel moment. Nu pot să exprime arta în adevăratul ei sens.
Jeremy a mărturisit că atunci când a încetat să își facă griji în privința unui rezultat specific, a fost în stare să fie prezent în timpul audițiilor sale. A fost capabil să fie cine voia să fie în mod complet. Nu a încercat să fie ceea ce credea că alții voiau de la el să fie. El și-a exprimat arta. Dacă nu obținea rolul, motivul putea fi faptul că acesta nu i se potrivea. Așa că mergea mai departe, la următorul. În acest fel, a fost în stare să obțină locurile de muncă care i se cuveneau/potriveau. Nu a încercat să obțină orice job care îi ieșea în cale.
2. Dedică-te 100% lucrurilor care te fac fericit
,,Mulți dintre noi ne-am convins singuri că putem să încălcăm propriile reguli «doar de data asta». În mintea noastră, ne putem justifica aceste mici alegeri. Niciuna din ele, la început, nu pare a fi o decizie care să ne schimbe radical viața. Costurile marginale sunt aproape întotdeauna mici. Dar fiecare din aceste decizii ne pot transforma, în timp, în acea persoană care nu ți-ai dorit niciodată să fii." Clayton Christensen
Oamenii sunt foarte buni la a se sabota singuri. Ne comportăm constant în moduri care ne contrazic țintele și idealurile. Așa cum spunea Mahatma Gandhi, ,,Fericirea este atunci când ceea ce gândești, ceea ce spui și ceea ce faci sunt în armonie." Cu cât este mai mică prăpastia între ceea ce ar trebui să faci și ceea ce chiar faci, cu atât vei fi mai fericit.
În acest sens, Clayton Christensen spune că angajamentul 100% este mai ușor de aplicat decât cel de 98%. Când te dedici în totalitate unui lucru, decizia a fost luată. În mod consecvent, toate deciziile viitoare cu privire la acel lucru au fost luate. Dacă nu te dedici 100%, vei fi întotdeauna victima circumstanțelor exterioare. Bazându-te doar pe puterea de voință, te vei împotmoli mai des decât îți imaginezi. Studiile au arătat că oamenii tind să își exagereze propria performanță. Sunt șanse ca să crezi că te descurci mai bine decât o faci în realitate.
Dar, odată ce ești 100% dedicat, nu mai e nevoie să te bazezi pe puterea de voință. Decizia ta a fost deja luată, indiferent de circumstanțe. A spune ,,Nu" la orice lucru care nu are nimic în comun cu cele mai înalte ținte ale tale devine extrem de ușor. Asta înseamnă să trăiești proactiv, în schimbul unei vieți trăite în mod reactiv.
3. Creează-ți hobby-uri direcționate către țintele tale
Cele mai multe persoane au hobby-uri care sunt doar simple hobby-uri. E bine să ai un mod de evadare din realitatea cotidiană. Totuși, studiile arată că o persoană poate experimenta relaxarea în orice activitate. Munca ta poate deveni o modalitate de relaxare.
Atunci când ai decis unde vrei să te conducă viața, alege în mod conștient acele hobby-uri care să te ducă acolo. Unele din aceste hobby-uri pot include exercițiul fizic, cititul, scrisul, a avea conversații profunde și pline de sens, a fi în natură etc. Aceste hobby-uri te pot reîmprospăta și reîntineri și, simultan, te pot împinge mai aproape de visurile tale.
[Va continua...]
Surse: www.medium.com | www.youtube.com