Sărbătoarea Micii Uniri a celor două Principate Române

Cu mai bine de 157 de ani în urmă, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor atât în Moldova, pe data de 5 ianuarie, cât și în Țara Românească, pe data de 24 ianuarie realizându-se în acest fel Mica Unire a celor două Principate Române.

Care a fost contextul favorabil pentru realizarea Unirii? Un prim factor l-a reprezentat deznodământul favorabil din Războiul Crimeii, ajungându-se la un context european avantajos pentru Principatele Române. În același timp a avut loc o apropiere culturală și economică între Țara Românească și Moldova, fapt care a dus la realizarea unei uniuni vamale între cele două principate.

Unirea realizată la 24 ianuarie se confrunta însă cu o problemă majoră, aceea fiind recunoașterea internațională. Deși în politica internă, Cuza fusese votat în unanimitate și numit domnitorul celor două Principate, elita politică românească a trebuit să excedeze opoziția militară și politică venită din partea Imperiilor vecine, care se opuneau acestei unificări. „Cuza a fost ales pentru că nu supăra pe nimeni. A fost acceptat de toţi pentru că nu fusese un concurent în această poveste,” spunea Dan Berindei.

Este interesant de menționat faptul că Alexandru Ioan Cuza nici nu fusese de față la ședința care l-a desemnat conducător, și a aflat abia a doua zi că el era candidatul ideal, ales în mod unanim. După aproximativ trei ani de eforturi diplomatice asidue, Unirea Principatelor este recunoscută și de puterile politice exterioare. Alexandru Ioan Cuza avea să rămână în istorie drept făuritorul Principatelor Unite și una dintre cele mai populare figuri în rândul conducătorilor români. Un sondaj Isomar realizat în 1999 îl clasează pe Cuza în topul domnitorilor români.

Cum s-a sărbătorit Mica Unire în acest an?

În ziua de 24 inauarie 2016 au avut loc aproximativ 100 de manifestări dedicate sărbătorii Unirii Principatelor, în jur de 100.000 participând la aceste evenimente. Cel mai mare eveniment a avut loc la Iași unde atât Președintele Klaus Iohannis, cât și primul ministru Dacian Cioloș au ținut discursuri în cinstea acestei sărbători, apoi s-au alăturat grupului de oameni într-o horă a unirii.

În discursul său, președintele României spunea: „24 ianuarie ne oferă prilejul să onorăm o pagină ilustră din istoria noastră, din ceea ce suntem și am devenit în ultimul veac și jumătate."

La Piatra Neamț, românii s-au strâns să sărbătorească acest eveniment la Turnul lui Ștefan. Cu această ocazie Președintele Consiliului Județean Neamț, doamna Emilia Arcan, afirma: „Mica Unire de acum 157 de ani, pe care o sărbătorim astăzi, a însemnat şansa noastră de a fi aici, acum! Dacă nu ar fi existat acel moment în istoria românilor, e greu de apreciat care ar fi fost evoluţia principatelor pe care domnitorul Alexandru Ioan Cuza le-a unit printr-un fapt istoric."

Sărbătorirea acestui eveniment a avut loc atât în țară cât și în afara țării. La Oslo, în capitala Norvegiei, s-a ținut o slujbă specială cu prilejul aniversării a 157 de ani de la unire. La slujbă au fost prezenți Ambasadorul României în Norvegia alături de alte figuri politice.

Mica Unire a reprezentat primul pas spre formarea României actuale. Suntem aici astăzi datorită trecutului, datorită visului unirii neamului, datorită lui Dumnezeu.

Surse: www.digi24.ro | www.basilica.ro | www.jurnalul.ro | www.RomaniaTV.net

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere