Rețeta zilei: memorie proaspătă

Ce bine ar fi dacă, în perioada de sesiune sau înaintea oricărui examen, am avea un buton prin apăsarea căruia ne-am putea spori capacitatea de reţinere a informaţiei! Cum ar fi dacă n-am mai uita data naşterii unui prieten, dacă ne-am aminti mereu unde am pus cheile ultima oară, dacă s-ar… volatiliza cuvântul lapsus, din vocabularul nostru? Medicii nutriţionişti ne dau şanse – pentru menţinerea sănătăţii creierului şi pentru buna funcţionare a lui. Trebuie, însă, mai multă atenţie la… farfurie!

Alimentația inteligentă

Alimentele constituie un element important pentru o bună funcţionare a creierului. Ele influenţează capacitatea noastră de memorare, uşurinţa de a găsi idei bune în diversele situaţii cu care ne confruntăm. Ne ajută să fim mai rezistenţi la muncă, ne influenţează decisiv starea de spirit cotidiană. Hrana de bază pentru o minte ageră trebuie să conţină preponderent germeni de grâu, fructe şi legume, cereale integrale (pâine neagră, de secară, graham), lactate (nu în cantităţi mari), seminţe şi fructe uscate. Trebuie evitate însă, pe cât posibil, tehnicile de prelucrare alimentară (prăjire, coacere, fierbere), prin care se distrug vitaminele şi substanţele benefice organismului.

Avem nevoie deci să ne întoarcem la origini: la alimentaţia primilor oameni.

Cei 5 care au cucerit Vestul

Iată un top al alimentelor care ajută cel mai mult la buna funcţionare a creierului:

  1. Fructele bogate în vitamina C: citrice, kiwi, afine, căpşuni, ananas.
  2. Bananele – o banană pe zi, de preferinţă cât mai coaptă, reface rapid energia consumată prin efort intelectual.
  3. Morcovii sporesc, de asemenea, capacitatea de memorare. Înainte de a începe memorarea cursurilor, elevii şi studenţii ar trebui să mănânce o salată de morcovi cruzi, cu lămâie şi puţin ulei.
  4. Nucile – recomandate pentru perioade de concentrare îndelungată.
  5. Apa – pentru o bună hidratare a celulelor, se recomandă cel puţin 2 litri de apă pe zi.

Extra-porție

Poate consideri că nu ai nevoie de suplimente decât dacă ai trecut de vârsta tinereţii. Totuşi, un supliment cu complex de vitamina B poate fi benefic memoriei, mai ales în perioadele de stres (stresiunea – una dintre ele). Vitamina B ajută la alimentarea creierului cu oxigen şi la păstrarea intactă a celulelor nervoase. Poţi fie să iei un supliment bogat în vitamina B, fie poţi mări consumul de alimente bogate în vitamina B. Totodată, deficienţa de fier duce la diminuarea puterii de concentrare a atenţiei. Un supliment bogat în fier este binevenit!

Observi câte legături există între modul de viaţă şi activitatea creierului? Începe să faci schimbări bune în alimentaţie şi bucură-te de efectele obţinute!

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere