Rețeta completă - Abilitățile necesare pentru a reuși în viață

Un studiu efectuat asupra a 81 de absolvenți ai liceelor din Illinois din promoția 1981 – cu mediile cele mai mari – a avut câteva concluzii interesante: deși au continuat să se descurce foarte bine la facultate, luând note excelente, până la treizeci de ani ei nu au atins decât un nivel mediu de reușită. La zece ani după absolvirea liceului, doar unul din patru se afla la cel mai înalt nivel în profesia pe care și-o alesese, iar mulți dintre ei nu se descurcau prea grozav.

Karen Arnold spunea că: „Atunci când știm despre o persoană că a absolvit o facultate, știm doar că a reușit cu bine acolo unde tot ce a făcut s-a măsurat în note. În schimb, nu știm nimic despre felul în care reacționează la vicisitudinile vieții”.

În ultimii ani, un număr tot mai mare de psihologi au încercat să-și formeze o imagine completă asupra inteligenței, urmărind capacitățile necesare pentru reușita în viață. S-a ajuns astfel la conceptul de „inteligență emoțională”. Peter Salovey vorbește despre cinci domenii principale:

1. Autocunoașterea

Este foarte important să recunoaștem un sentiment atunci când el apare, fiindcă incapacitatea de a observa adevăratele noastre sentimente ne lasă pradă acestora. Cei care sunt conștienți de sentimentele pe care le au reușesc să treacă mult mai ușor peste stările de anxietate, depresie, irascibilitate.

2. Gestionarea emoțiilor

Cei care nu reușesc să-și stăpânească sentimentele se confruntă permanent cu dezamăgiri, în vreme ce aceia care excelează în această direcție își pot regăsi echilibrul mult mai repede în urma confruntării cu diferite obstacole. Ellen G. White spunea că: „Măreția veritabilă și noblețea unui om se măsoară prin forța sentimentelor stăpânite, nu prin forța sentimentelor care îl stăpânesc”.

3. Autocontrolul

Nu există o abilitate psihologică mai importantă decât aceea de a rezista impulsurilor. Aceasta este baza autocontrolului emoțional, având în vedere că toate emoțiile, prin însăși natura lor, duc într-un fel sau altul la un impuls, apoi la o acțiune.

4. Empatia

Emoțiile oamenilor sunt rareori transpuse în vorbe. Mult mai adesea, ele sunt exprimate prin alte indicii. Cheia intuirii sentimentelor altcuiva stă în capacitatea de a interpreta canalele nonverbale: tonul vocii, gestica, expresia feței etc.

5. Relațiile

Arta de a stabili relații înseamnă, în mare parte, capacitatea de a idetifica emoțiile celorlalți, capacitatea de a asculta activ și a gestiona conflictele. Cei care excelează în aceste abilități se descurcă bine în tot ceea ce înseamnă interacțiunea pozitivă cu ceilalți.

Desigur că oamenii au înclinații diferite pentru fiecare domeniu prezentat mai sus. De exemplu, unii dintre noi își pot stăpâni mai bine propria neliniște, dar sunt incapabili să calmeze pe altcineva la supărare. Din fericire, creierul nostru este extrem de plastic, învățând mereu. Lipsurile la nivelul capacităților emoționale pot fi remediate atunci când facem efortul cuvenit.

Surse:
1. Daniel Goleman, Inteligența emoțională
2. Ellen G. White, Minte, Caracter, Personalitate, vol. II

Un articol scris de: Luana Bărbuceanu

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere