PUTEREA ACCEPTĂRII!

Ce ar trebui să facem cu gândurile și cu poftele noastre, dacă nu să le alungăm? Poate că ar trebui să le acceptăm!

Aceasta este concluzia la care a ajuns un studiu în cadrul căruia o sută de studenți au primit cutii transparente de bomboane pe care să le țină la ei în permanență, timp de patruzeci și opt de ore.

Provocarea: Să nu mănânce nici o bomboană din cutie și nici ciocolată de orice altă formă!

Ca să fie siguri că nu există trișori, cercetătorii cau marcat cu un semn discret fiecare bomboană astfel încât să-și dea seama dacp cineva ar fi încercat să înlocuiască bomboanele mâncate. Experimentatorii nu i-au lăsat pe studenți să plece din laborator lipsiți de apărare, ci le-au dar câteva sfaturi care să-i ajute în lupta cu tentația. Câtorva li s-a spus să își abată atenția spre altceva când vor vrea să mănânce vreo bomboană și să combată gândurile legate de mâncat.

De exemplu, să încerce să înlocuiască gândul „Bomboanele astea arată atât de bine, o să mănânc numai una!” cu „Nu ai voie să mănânci bomboanele și nu îți trebuie nici una!”. Cu alte cuvinte, acestor studenți li s-a spus să facă exact ce facem noi, majoritatea oamenilor, când vrem să ne controlăm apetitul.

Celorlalți studenți li s-a povestit experimentul cu urșii polari. Cercetătorii le-au explicat fenomenul ricoșeului ironic și i-au îndemnat să nu alunge gândurile legate de mâncatul bomboanelor. În schimb, i-au sfătuit să observe când le era poftă de ciocolată, să-și accepte gândurile și sentimentele despre ciocolată, dar să-și aducă aminte că nu trebuie să dea curs acestor gânduri și sentimente. Chiar dacă nu trebuie să-și controleze gândurile, tot trebuie să-și controleze comportamentul.

Pe parcursul celor patruzeci și opt de ore ale testului de voință, studenții care nu au încercat să-și controleze gândurile au fost mai putn tentați sa mănânce ciocolată. În mod surprinzător, studenții care au fost ajutați cel mai mult de strategia de acceptare au fost cei care de regulă aveau cel mai slab autocontrol în preajma alimentelor.

Când studenții care se luptau de regulă cu poftele alimentare au încercat să-și  distragă atenția sau să-și reprime gândurile, rezulatatul a fost unul dezastruos. Însă când nu au mai încercat să-și reprime gândurile, ei au fost mai puțin tentați de bomboane și mai puțin stresați de ideea că trebuie să le poarte cu ei, dar nu au voie să le mănânce. Și mai surpinzător, nici unul dintre studenții care au folosit strategia de acceptare nu a mâncat vreo bomboană de ciocolată, deși a avut în fața ochilor promisiunea recompensei de două zile.

Experimente de voință: Acceptați-vă poftele, dar nu le lăsați să vă influențeze!

Săptămâna aceasta încercați să aplicați aceiași metodă în cazul poftelor pe care vă este cel mai dificil să le controlați, fie că e vorba de ciocolată, cappucino sau verificare constantă a newsfeed-ului de pe facebook.

  1. Observați când vă gândiți la o tentație sau simțiți că vă este poftă.
  2. Acceptați gândul sau senzația fără să încercați imediat să vă abateți atenția în altă parte sau să combateți gândul sau senzația respectivă. Aduceți-vă aminte de efectul de ricoșeu al urusului polar.
  3. Faceți un pas înapoi, conștientizând faptul că nu vă puteți controla tot timpul gândurile și sentimentele, dar că puteți alege dacă să le dați curs sau nu.
  4. Amintiți-vă care este obiectul vostru. Aduceți-vă aminte angajamentul pe care l-ați făcut, la fel cum studenții și-au amintit de promisiunea de a nu mânca nici o bomboană.

Sursa: „Puterea voinței” - Kelly McGonigal

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere