Prietenia fără cuvinte – Limbajul trupului

Limbajul nonverbal reprezintă aproximativ 80% din totalitatea unei interacţiuni cu alte persoane. Fiecare individ, fără excepţie, foloseşte acest limbaj al trupului, de cele mai multe ori fără să fie conştient de semnificaţiile gesturilor sale. Felul ȋn care folosim mâinile, picioarele și expresiile feței spune mai multe despre noi decât cuvintele. Din păcate, prea puţini ştim cum să folosim acest lucru ȋn favoarea noastră. Ȋn acest articol voi reda câteva dintre expresiile non-verbale folosite frecvent şi involuntar, adăugând la final câteva sfaturi practice care vă vor ajuta să folosiţi limbajul trupului ȋn avantajul vostru.

Gesturile mâinilor

Atunci când ne aflăm ȋntr-un mediu familiar, cunoscut, vom folosi mâinile pentru a sugera sau modela ȋn mod imaginar lucrurile despre care vorbim. Acesta este un limbaj al trupului activ, degajat, animat, care adaugă un plus de energie si efervescenţă conversaţiei.

Când ne aflăm ȋntr-un mediu nou, avem tendinţa de a ne proteja (,,self-defending position”). Vom ȋncrucişa mâinile la piept, ȋncercând să ne protejăm inima și plămânii, organe vitale, de posibilii inamici (,,threats”). Multe persoane spun că folosesc acest gest pentru simplul fapt că se simt mai comod, ceea ce este de cele mai multe ori neadevărat.

Când folosim această expresie a trupului, deşi suntem ȋntr-un mediu familiar, de cele mai multe ori avem o atitudine negativă faţă de interlocutor, dezaprobând ceea ce spune sau luând hotărârea de a nu interveni ȋn conversaţie, interpunând între noi şi restul grupului o barieră.

Atunci când mâinile sunt lăsate ȋn jos, orientate ȋn faţă, iar palmele sunt prinse ȋmpreună şi strânse, reproducem tot un gest de autoapărare pentru zona genitală, vulnerabilă pentru persoanele de sex masculin ȋn special.

Gesturile picioarelor

De cele mai multe ori picioarele sunt folosite pentru a dubla expresiile mâinilor. Când avem mâinile deschise, folosindu-le ȋn scop explicativ, picioarele vor fi uşor depărtate, orientate către grupul de interlocutori, descriind un unghi de 80-90◦. Când suntem interesaţi de o anumită conversaţie şi subiectul este unul captivant, de cele mai multe ori un picior se va aşeza ȋn faţa celuilalt ca o barieră, sprijinindu-se pe partea din faţă a tălpii, oprindu-l pe celălalt ȋn loc.

Ȋn cazul ȋn care ȋncrucişăm picioarele şi mâinile ȋn X (,,double defending position”), inconştient ne autoapărăm de un grup de persoane cu care nu suntem ȋncă familiarizate, sau dezaprobăm ideile unui alt interlocutor.

Piciorul este de asemenea un indicator al direcției de interes. De exemplu, dacă un băiat este interesat de o anumită fată din grup, unul din picioarele sale, de cele mai multe ori dreptul, va avea vârful orientat spre ea. Dacă o conversație nu ne stârneşte interes şi vrem să ne ȋndepărtăm de persoana care ne reţine, de obicei vârful piciorului va fi orientat spre ieşire/drum/ușă.

Controlează-ți gesturile

Dacă eşti nou ȋntr-un grup, ȋncearcă să foloseşti un limbaj al trupului deschis, cu braţele desfăcute, cu picioarele orientate către grup, afişând un zâmbet binevoitor. Va fi cheia succesului pentru o integrare mai rapidă.

Ȋn cazul ȋn care conversaţia la care asişti ia o ȋntorsătură pe care nu o agreezi, ȋncearcă să nu ȋţi ȋncrucişezi mâinile şi picioarele ȋn mod dezaprobator, ci mai degrabă intervino ȋn dicuţie ȋntr-un mod ȋmpăciuitor, cu o idee nouă, care va aplana starea negativă. Dacă reuşeşti să ȋţi controlezi gesturile corpului, devenind conştient de semnificaţia lor, vei reuşi să ȋţi schimbi atitudinea ȋn anumite contexte, fapt care va duce la o ȋmbunătăţire semnificativă a relaţiilor cu cei din jur. Foloseşte limbajul trupului ȋn avantajul tău!

Surse bibliogafice:
Alan Pease, Body Language, how to read others' thoughts by their gestures, Scheldon Press, London, 1992, Editia a 18a , pag 65, 107

2. www.youtube.com

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere