Ponturi pentru un CV de succes

Când vrei să aplici pentru un job nou, o bursă de studii sau pentru un internship, redactarea unui CV poate deveni primul pas către un interviu și un bilet către scopul urmărit. Este important să faci un CV de succes pentru a atrage atenția. Este ușor să faci un bun CV dacă știi cum să îl faci. Trebuie doar să aduni toate abilitățile tale și împletite cu experiența acumulată faci un mix perfect pentru jobul la care vrei să aplici. Bine, bine. Dar ce faci dacă nu îndeplinești criteriile corecte? Ei bine, în cele ce urmează o să-ți spun câteva ponturi care să te ajute să începi a scrie un CV de succes.

Mergi pe lucrurile simple

Nu există o formă bună sau rea de a scrie un CV, dar există câteva secțiuni comune pe care trebuie să le acoperi. Acestea sunt: informații personale și contact, educație și calificări, un rezumat de muncă sau experiență, abilitățile relevante pentru jobul în cauză, realizări sau hobby-uri, referințe.

Prezentarea este cheia

Un CV de succes este întotdeauna prezentat atent și clar. Este printat pe foaie albă și curată. Marginile întotdeauna ar trebui să fie curate și bine structurate. Un CV niciodată nu trebuie să fie șifonat sau îndoit, de aceea trebuie utilizat formatul de pagina A4.

Amintește-ți întotdeauna ca partea principală a CV-ului tău se regăsește în prima jumătate și anume prima pagină, partea de la mijloc în sus. Este locul unde în mod firesc angajatorului îi cade privirea. Asigură-te că informația cea mai importantă se regăsește acolo. Încearcă să nu ai mai mult de două pagini A4.

Un CV bun este clar, concis și fiecare parte a sa nu trebuie să aibă ambiguități. Nu ai nevoie de pagini întregi de hârtie - trebuie doar să păstrezi puncte scurte și clare. Un CV este o asigurare pentru potențialul angajator, o șansă de a bifa părți importante. Și dacă totul este satisfăcător, înseamnă că există o șansă în plus pentru un interviu. Nu uita că angajatorii primesc tot timpul zeci de CV-uri, deci este puțin probabil să citească fiecare CV din scoarță în scoarță. Cei mai mulți își fac o impresie despre CV pe secțiuni, de aceea încearcă să te încadrezi în maximum două pagini A4.

Înțelege descrierea postului

Indiciile se găsesc în descrierea postului, deci citește detaliile de la cap la coadă. Ia notițe și creează-ți puncte de interes, subliniază orice punct care ți se potrivește, precum și pe cele pe care nu le poți atinge. La punctele pe care nu le îndeplinești, completează cu abilitățile pe care le ai adaptându-le postului cerut. De exemplu, dacă postul pentru care aplici cere să ai experiență în vânzări, nu există nimic care să te împiedice în a folosi orice post pe care l-ai avut vreodată, chiar dacă asta poate implica diverse comisioane făcute în timpul studenției. Acest lucru va demonstra abilitățile pe care le ai și faptul că poți fi adaptabil.

Fă-ți CV-ul pentru postul pentru care aplici

Când ai deja stabilit jobul pentru care vrei să aplici și în ce măsură îndeplinești fiecare cerință, ai nevoie să faci un CV specific pentru acel post. Amintește-ți că nu poate fi nimic mai decât un CV generic. Fiecare CV pe care îl trimiți către un potențial angajator trebuie să fie adaptat postului respectiv, așa că nu fii leneș sperând că un CV general va funcționa, pentru că nu va funcționa. Fă un CV unic pentru fiecare job pentru care aplici. Nu trebuie să rescrii totul, trebuie doar să adaptezi detaliile cele mai relevante.

Scoate-ți în evidență abilitățile

La secțiunea de abilități din CV-ul tău nu uita să menționezi abilitățile cheie care te vor ajuta să ieși în evidență față de ceilalți. Acest lucru poate include: abilități de comunicare, de lucru pe computer, lucrul în echipă, limbi străine vorbite, etc. Chiar dacă ai jucat într-o echipă de baschet sau ai făcut voluntariat pe plan local, acest lucru poate deveni relevant.

Evidențiază-ți interesele

La acest capitol este nevoie să subliniezi acele lucruri care arată abilitățile pe care angajatorul le caută. Descrie orice exemplu relevant care să includă responsabilități, lucrul în echipă sau orice altceva unde ai luat inițiativă. De exemplu, dacă ai înființat revista școlii care a devenit un succes. Fă în așa fel încât persoana ta să fie interesantă.

Evidențiază experiența

La secțiunile de experiență și muncă folosește un limbaj adecvat și pozitiv, precum „dezvolta”, „organizare” sau „reușită”. Încearcă să legi abilitățile pe care le-ai învățat la jobul pentru care aplici. De exemplu fraze ca „experiența de muncă a presupus munca în echipă” sau „această poziție a implicat planificare, organizare sau leadership, fiind responsabil pentru o echipă de oameni”. Folosește aceste mici trucuri, chiar dacă ai lucrat ca ospătar.

Include recomandări

Recomandările trebuie să vină din partea cuiva care te-a angajat sau care poate garanta pentru abilitățile și experiența ta. Dacă nu ai fost angajat niciodată este în regulă dacă folosești recomandarea unui profesor sau tutor. Încearcă să incluzi două referințe.

Îți doresc succes în acest proces și nu uita să îți menții CV-ul mereu la zi!

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere