Persoana potrivită – A fi, înainte de a avea (Pentru EL)

Dacă ești un tânăr în căutarea partenerei potrivite, probabil ți-ai făcut deja o listă mentală cu toate atributele pe care ea ar trebui să le posede; poate ai încercat chiar să găsești o corespondență între ideal și fetele cu care te întâlnești în cursul activităților tale obișnuite.

Totuși, este posibil ca în acest proces să uiți că fata visurilor tale speră să întâlnească, la rândul ei, băiatul care să îi împlinească toate așteptările. Așadar, de ce să nu te folosești de această perioadă pasageră de singurătate pentru a deveni tu însuți tot ceea ce ea visează?

Masculinitate autentică

Societatea în care trăim traversează la momentul actual o adevărată criză în ceea ce privește modelele veritabile de masculinitate. Sunt mediatizate personaje cu profiluri morale îndoielnice, așa că nu este de mirare confuzia pe care uneori o resimți ca tânăr bărbat. În același timp, tendințele feministe contribuie la perpetuarea haosului în ce privește rolurile indivizilor în societate și în familie.

Sexele nu sunt egale, ci echivalente (adică de valoare egală), dar sunt diferite fiindcă au de îndeplinit roluri precise, distincte. Datorită faptului că prin construcția ta psihologică ești o ființă preponderent logică, rațională, ție îți revine rolul de lider. Dobândește prin exercițiu abilitatea de a lua decizii, de a-ți stabili scopuri clare și de a duce la bun sfârșit sarcinile care îți revin; astfel vei ajunge să ai încredere în tine și vei câștiga și respectul celor din jur.

Chiar dacă ți s-a încredințat această responsabilitate deosebită, este o dovadă de înțelepciune să nu consideri că deții adevărul absolut, ci să fii dispus să asculți opiniile celor care te pot sfătui prin prisma experienței lor de viață.

Nu fugi de responsabilitate, ci asumă-ți răspunderile ca pe niște privilegii. Fii omul pe care ceilalți se pot baza și creează în jurul tău o atmosferă de încredere și siguranță. Trecerea în viața de adult presupune să fii pregătit să îți porți singur de grijă și să furnizezi cele necesare traiului pentru tine și viitoarea ta familie. Învață să lucrezi eficient, mai degrabă decât să muncești din greu. Păstrează întotdeauna un echilibru între viața profesională și cea personală.

Deși apreciază cadourile și lucrurile frumoase, o femeie înțeleaptă știe că ele nu pot reprezenta un substitut pentru loialitatea, dragostea, respectul și mai ales timpul tău; acestea sunt lucrurile pe care ea și le dorește cu adevărat.

O altă trăsătură esențială a unui bărbat puternic o reprezintă autocontrolul. Acesta nu înseamnă atât să te abții de la a ceda în fața viciilor și dorințelor trupești, cât să fii capabil să te bucuri de o viață împlinită, liber de dependențe, sentimente de vinovăție și regrete.

Masculinitatea nu înseamnă agresivitate, dominare și demonstrații de putere. Dimpotrivă, tăria ta se manifestă prin noblețea caracterului, prin grija pe care o manifești față de persoanele mai vulnerabile și prin statornicia ta față de principiile unei vieți corecte.

Caracter fără reproș

Anii tinereții reprezintă perioada cea mai potrivită pentru a dobândi trăsăturile care te vor face un om de calitate, valoros pentru familie și societate. Prin perseverența în lucrurile mici, prin dezvoltarea unor obiceiuri de gândire corecte și prin seriozitate în atingerea scopurilor, îți poți șlefui însușirile naturale pentru a deveni tot ceea ce poți fi.

Nu promite ce nu poți face și ține-ți întotdeauna cuvântul dat. Viața ta să fie caracterizată de integritate. Nu uita că oamenii de caracter fac lucrurile corect chiar și atunci când nu îi vede nimeni. „Trăiește în așa fel încât atunci când copiii tăi se vor gândi la corectitudine și integritate, să-și aducă aminte de tine.” (H. Jackson Brown Jr.)

Un caracter frumos este mai prețios decât posesiunile trecătoare, iar formarea acestuia este cea mai nobilă lucrare în care se pot angaja oamenii. După cum afirma Theodore Roosevelt, „pe termen lung, caracterul este decisiv pentru destinul unui om.”

Relații la superlativ

Pentru a avea relații remarcabile, trebuie să ai așteptări realiste și să înțelegi că legăturile mature se construiesc între oameni care se simt deja compleți, fără să aștepte de la o altă persoană să le furnizeze sentimentul împlinirii. La baza oricărei relații sănătoase stau onestitatea și încrederea. La momentul potrivit, fii dispus să discuți cu sinceritate și să te faci vulnerabil, pentru că numai astfel poți ajunge să te bucuri de intimitate în toată frumusețea ei.

Fii pregătit să iubești o femeie imperfectă; în toate relațiile tale, cultivă răbdarea și bunătatea. „Afecțiunea sinceră va trece cu vederea multe greșeli, iar dragostea nici nu le va băga în seamă.” (Ellen G. White)

Nu încuraja prieteniile foarte apropiate cu fete pe care nu le poți vedea decât în postura de amice; datorită timpului petrecut împreună, împărtășirii visurilor și aspectelor vieții cotidiene, se va crea o apropiere emoțională care ar putea fi greșit percepută drept angajament, în final ducând la frustrare și dezamăgire. Nu transmite mesaje confuze, ci fii clar în intențiile și acțiunile tale.

Jocul cu inimile este periculos pentru fiecare dintre părțile implicate. Poate îți este ușor să îți manifești interesul față de o tânără, pentru ca apoi să te lași atras de o alta, repetând aceleași cuvinte și manifestând aceleași atenții. Nu pierde din vedere că această predispoziție se va dezvălui și în relația cu viitoarea ta soție. Încă de acum, învață să fii loial, așteptând persoana potrivită căreia să îi poți încredința toate cuvintele și intențiile tale nobile.

Trăind zilnic o viață corectă și păstrându-ți standardele înalte, în mod natural îți vei găsi o tovarășă care să-ți fie alături, capabilă să-și asume partea ei din responsabilitățile vieții, a cărei influență te va înnobila, care te va îmbogăți în rafinament și te va face fericit prin iubirea ei!

Bibliografie:

1. Julius Fritze, „Vreau să te iubesc”
2. Ellen G. White, „Scrisori către tinerii îndrăgostiți”
3. Ellen G. White, „Minte, caracter, personalitate”
4. „A Girl’s Guide To Marrying Well”
5. James Michael Sama, „15 Things Women Want In A Relationship”, www.jamesmsama.com

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere