Pentru a reuşi ai nevoie de curaj

Cu toţii avem visuri, fie că ele ţin de domeniul personal, profesional, spiritual sau relaţional. Realizările necesită încredere în propriile forţe, cutezanţă şi perseverenţă, chiar atunci când nimeni nu garantează succesul. Pe lângă acestea, un ingredient de mare importanţă este curajul de a trece la fapte. Atunci când ai curaj, poţi face orice îţi propui.

În momentul în care te îndrepţi cu îndrăzneală către propriile scopuri, forţe nebănuite îţi vin în ajutor. Conform studiilor, cu cât eşti mai curajos şi mai dedicat, cu atât subconştientul va lucra mai intens pentru tine. Mintea ta se va concentra asupra oricărui aspect care te-ar putea ajuta să-ţi îndeplineşti visul. Vei dobândi pe zi ce trece mai multă energie şi vei găsi căi de rezolvare acolo unde totul părea blocat.

Adesea, cea mai mare piedică în calea realizării visurilor sunt temerile noastre. Nu este nimic în neregulă cu a te teme. Toată lumea se teme. Ce face totuşi diferenţa între un laş şi o persoană curajoasă? Laşul va lasă temerile să-l copleşească şi să-l împiedice astfel să facă paşi spre atingerea scopului fixat. Însă o persoană curajoasă va acţiona în ciuda temerilor.

Poate fi curajul dezvoltat?

Se ridică în continuare o nouă întrebare: poate fi curajul dezvoltat? Răspunsul este un da categoric. Artistotel zicea: „Devii ceea ce faci în mod repetat.” Cu alte cuvinte, nu eşti condamnat să rămâi acolo unde te afli deja. Te poţi schimba, poţi creşte. Desigur, acest proces necesită timp, însă este o veste bună să ştii că ai şansa de a deveni o persoană diferită.

Dar cum poate fi dezvoltat practic curajul? O metodă eficientă este să-l pui în practică în fiecare situaţie care îl necesită. Vei ajunge să înţelegi că, de fiecare dată când te temi să faci ceva, eşti pur şi simplu testat. Ia decizia ca de azi înainte să învingi, în ciuda faptului că îţi este teamă. Pe măsură ce faci acele lucruri de care te temi, vei constata că frica dispare.

Poţi începe punând curajul în practică în lucrurile mărunte. De exemplu, dacă până acum aşteptai să vezi ce anume îşi comandă prietenii tăi când ieşeai cu ei în oraş, data viitoare fii tu primul care alege. Când faci acest lucru, experimentezi o mică victorie personală. Acea teamă a fost învinsă. Dacă încerci să devii conştient de temerile proprii şi îţi propui să le depăşeşti, nu peste mult timp vei descoperi că frica este de fapt doar o perdea de fum. Repetând să faci acest lucru, vei deveni tot mai curajos.

Cele două componente ale curajului

Curajul cuprinde două componente. Prima este reprezentată de disponibilitatea de a începe, de a acţiona, de a te îndrepta în direcţia îndeplinirii visului tău. A doua este dată de perseverenţă, de refuzul de a renunţa şi de străduinţa de a continua. Din momentul în care ai pornit pe drumul transformării visurilor în realitate trebuie să iei decizia de a nu da înapoi. În majoritatea cazurilor, persoana învingătoare este cea care dă dovadă de hotărâre.

Dar dacă apare eşecul? El nu trebuie să reprezinte o problemă. Eşecul te ajută să înveţi. Şi chiar dacă vei da greş de mai multe ori, este suficient un singur succes pentru a face ca toate celelalte încercări nereuşite să fie uitate. Important este să ai în continuare curajul de a merge înainte!

Alege să acţionezi de parcă succesul îţi este garantat. Astfel vei căpăta mai multă încredere în tine. Nu ţine cont de temeri şi ia faţă de tine angajamentul de a nu renunţa. Ai curajul de a începe şi ai curajul de a persevera, iar rezultatele vor apărea, poate, mai repede decât te aşteptai!

Sursă bibliografică:

Gonzalez R., Curajul de a reuşi: Secretele succesului unui multiplu medaliat olimpic căruia nimeni nu-i dădea şanse de reuşită, ed. Amaltea, 2004

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere