PAȘI MICI CĂTRE SCOPURI MARI

Există un adevăr de necontestat : atunci când oamenii au scopuri care le conduc viața, ei sunt mai fericiți și realizează mai mult decât ar fi reușit fără acestea.

Din nefericire, unele scopuri sunt mai greu de atins decât altele. Unul din dintre obstacolele în cursa către țintele noastre este rutina. Creierul uman este construit să favorizeze rutina în locul noutății.

Cum ne putem lupta cu tendința naturală a creierului nostru de a rămâne angajați într-o rutină care nu ne avantajează? Cum ne putem convinge să mîncăm fructe în loc de ciocolată, sau să gătim cina în loc de a comanda pizza?

Iată 3 modalități prin care creierul poate fi păcălit pentru a ne ajuta în îndeplinirea scopurilor:

  1. Transformă scopul într-un obicei

Scopurile si obiceiurile sunt cele 2 fețe ale monedei succesului. Scopurile bune ne oferă direcția, iar obiceiurile formează disciplina necesară atingerii acelor scopuri. Poți avea scopuri, dar fără obiceiuri corespunzătoare, vei avea doar frustrare și eșec.

Un obicei este un model de comportament care devine un răspuns automat al unei persoane  la o situație dată. Anumite obiceiuri sunt pozitive, cum ar fi efectuarea exercițiilor aerobice timp de 30 de minute pe zi. Altele sunt negative, cum ar fi fumatul, ca răspuns la stres. Atunci când o persoană este sub stres, comportamentele obișnuite se afirmă mai puternic decât atunci când o persoană este calmă.

Dar cum se produce această transformare din scop în obicei? Este necesară formarea unui proces: 1. Transformă obiectivul tău într-o acțiune măsurabilă. 2. Efectuează această acțiune zilnic, chiar dacă nu ai chef uneori, până când devine un obicei. 3. Fii responsabil față de o persoană în fiecare zi în ce privește efectuarea sau neefectuarea acelei acțiuni.

Să luăm un exemplu. Poate că îți dorești să folosești apa de gură pe lângă celalate metode de îngrijire a dințiilor. Când folosești periuța nu te gândești la pașii din proces. Periajul dinților a devenit un obicei. Dar nu îți amintești mereu să folosești apa de gură.

Ce poți face în situația aceasta? Poți programa o anumită oră în fiecare zi, sau un anumit context. Poți utiliza apa de gură în fiecare zi, la ora 21 (un anumit moment), sau ai putea folosi apa de gură imediat după ce te speli pe dinți (un anumit context). Cu cât este mai regulat comportamentul, cu atât mai ușor creierul tău îl poate transforma într-un obicei.

  1. Schimbă mediul

Știm că diferiți factori declanșatori ne pot face să revenim la anumite obiceiuri, dar a face ceva în mod real este mai greu decât pare. De-a lungul timpului noi integrăm obiceiurile în mediul nostru și mediul în sine devine un factor declanșator. De exemplu, pentru un fumător vederea intrării clădirii de birouri, care este un loc unde angajații merg și fumează tot timpul, devine o puternică sugestie mentală pentru a fuma. Psychology Today afirmă foarte clar  că schimbarea compartamentului este precedată de schimbarea radicală a mediului . Într-un studiu care analiza obiceiurile și intențiile, oamenii de știință au descoperit că studenții transferați la un alt colegiu au avut mai multe șanse să își schimbe obiceiurile zilnice, decât cei care au rămas în același loc.

Dacă observi că renunți în mod constant la obiectivele tale, ia în calcul schimbarea mediului. Charles Duhigg afirmă în cartea The Power of Habit că perioada cea mai bună pentru schimbarea unui obicei este vacanța sau concediul.

  1. Folosește satisfacția în beneficiul tău

De fiecare dată când obținem ceva ce ne dorim, cum ar fi o înghețată sau o promovare, creierul nostru eliberează dopamină. Dopamina este un neurotransmițător responsabil pentru sentimentele de plăcere.

Nivelurile de dopamină pot fi manipulate prin stabilirea unor obiective mici și apoi prin realizarea acestora. De exemplu, dacă îți promiți că vei curăța frigiderul, iar apoi vei face aceasta, vei avea parte de un sentiment de satisfacție. Aici un rol important îl au listele cu sarcini (to-do lists). Oamenii beneficiază mult de pe urma acestor liste. Satisfacția creată de bifarea unei sarcini mici determină eliberarea dopaminei.

Îți dorești să atingi un scop mare? Împarte-l în acțiuni sau sarcini mai mici. Iar de fiecare dată când creierul tău beneficiază de pe urma acestui neurotransmițător, prin îndeplinirea unei sarcini, va dori să repete comportamentul asociat.

Întotdeauna vor exista obstacole în calea îndeplinirii scopurilor tale. Dar aceste sugestii te pot ajuta în lupta pentru schimbarea obiceiurilor și a îndeplinirii scopurilor tale. Fără o viziune călăuzitoare sau un plan, oamenii tind să devieze de pe calea către țintele lor. Scopurile reprezintă un mijloc de a măsura progresul. Scopurile sporesc productivitatea. Ele consolidează stima de sine. Și, mai presus de toate, scopurile măresc angajamentul care aduce mai multe șanse să realizezi ceea ce ți-ai propus. Totul poate începe astăzi cu un mic pas.

 

Surse:   https://www.psychologytoday.com/blog/habits-not-hacks/201408/want-change-your-habits-change-your-environment

https://www.psychologytoday.com/blog/the-truisms-wellness/201610/the-science-accomplishing-your-goals

https://www.psychologytoday.com/articles/200307/the-goals-guide-us

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere