Orbire temporară

Mulţi oameni cred că o relaţie se aseamănă un ou Kinder: le place ciocolata şi se aşteaptă să găsească o jucărie drăguţă înăuntru. De cele mai multe ori însă ciocolata se termină prea repede şi surpriza nu e din colecţia care le plăcea lor.

Adevărul este însă că (ciocolata nu e bună pentru sănătate şi că) o relaţie nu are nimic în comun cu un ou cu surprize. În realitate, dictonul englez „what you see is what you get” funcţionează cu o rată minimă de eşec! Problema apare atunci când ceea ce vezi nu e exact ceea ce se află în faţa ta.

„Dragostea te orbeşte”, spun unii. Nu ştii de ce şi nici cum s-a întâmplat. Tot ce ştii e că vrei să fii cu acea persoană specială, iar când nu e prin preajmă, nu faci altceva decât să te gândeşti la ea. Nu mai ai nevoie să dormi, nu îţi mai e foame şi ai putea visa cu ochii deschişi 24 de ore din 24... Simptomul clasic al „orbirii temporare”: îndrăgosteala. Cineva spunea că este bine că starea aceasta de îndrăgosteală nu durează la nesfârşit; altfel ce s-ar alege de lume? Totuşi mulţi asociază sfârşitul euforiei îndrăgostelii cu sfârşitul iubirii. Poate că o analiză mai atentă a cauzelor care produc euforia ar schimba definiţia despre iubire a acestor oameni.

Sevrajul sentimental

Oamenii de ştiinţă au identificat câteva dintre cauzele chimice ale îndrăgostelii. Ei au observat că nivelul dopaminei din creierul unei persoane îndrăgostite creşte (la fel cum creşte şi în timpul consumului de cocaină). Adrenalina şi serotonina ating şi ele cote mult mai înalte în cazul persoanelor îndrăgostite. Această triadă chimică induce senzaţii euforice care însă nu durează prea mult. Odată trezit din „beţia iubirii”, îndrăgostitul va tânji după aceste senzaţii asemenea unui dependent de droguri. Interesant este că, pe măsură ce omul experimentează repetat euforia, este nevoie de o cantitate tot mai mare de dopamină pentru a atinge starea de beatitudine.

Însă, înainte de a se îndrăgosti, o persoană trebuie să se simtă atrasă de celălalt. Aici hormonii au un cuvânt important de spus.

Ce face ca o femeie să fie atractivă în ochii bărbaţilor?

Un studiu publicat la începutul acestui an de doi cercetători de la Universitatea Albany din New York, arată că fluctuaţiile hormonale care au loc în organismul unei femei, în decursul unei luni, determină cât de atractivă pentru sexul opus va fi vocea acesteia. Cu alte cuvinte, vocea transmite informaţii despre stadiul de fertilitate al acelei femei, lucru care schimbă percepţia sexului opus asupra atractivităţii ei.

Alţi cercetători, de la Universitatea St. Andrews, demonstrează experimental că o femeie este percepută ca fiind cu atât mai atractivă, cu cât are un nivel mai ridicat de estrogen în sânge, întrucât prezenţa acestui hormon indică o fertilitate ridicată. În cadrul acestui experiment, 14 bărbaţi şi 15 femei au fost rugaţi să privească două fotografii digitale, fiecare alcătuită din chipurile a 10 femei. Primul portret era alcătuit din fotografii ale femeilor aflate în perioada de nivel maxim de estrogen, în timp ce al doilea era alcătuit din fotografiile aceloraşi femei, aflate în perioada nivelului minim de estrogen. Atât bărbaţii, cât şi femeile, au cotat ca „atractiv” primul portret.

Ce face ca un bărbat să fie atractiv în ochii femeilor?

Şi femeile răspund semnalelor hormonale. În urma unei cercetări efectuate de câţiva profesori de la Universitatea Berkley California, s-a descoperit că mirosul androstendionului, un compus chimic care se găseşte în transpiraţia bărbatului, dar care este folosit şi ca aditiv în diverse parfumuri, este un puternic stimulent pentru femei, atât psihologic, cât şi sexual.

În plus, oamenii de ştiinţă au găsit că există o corelaţie între fazele ciclului menstrual şi percepţia atractivităţii unei feţe masculine. Femeile consideră atractive diverse trăsături ale unui bărbat în funcţie de etapa la care se află în ciclul menstrual.

Şi descoperirile nu se opresc aici. Însă pe cât de fascinantă este implicarea chimiei în relaţiile noastre, pe atât de importantă apare implicarea raţiunii! În vârtejul reacţiilor chimice, responsabilitatea ta de a gândi şi de a acţiona în consecinţă nu este nicidecum diminuată, ba chiar din contră! Aşa că, atunci când primele adieri de îndrăgosteală îţi mângâie orgoliul, aminteşte-ţi să iubeşti inteligent!

Un articol scris de: Alina Kartman

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere