Nesiguranța este noua certitudine?

O privire de ansamblu


Evenimentele din lunile recente au avut cu siguranță un anumit impact asupra fiecărei persoane în parte. Deși atacurile teroriste nu au lipsit vreodată cu adevărat, în ultima perioadă ele par să se intensifice, să devină mai violente și mai neliniștitoare.

Începutul acestui lanț de atacuri neprevăzute pare să fi fost atentatul de la Paris din noiembrie 2015, urmat apoi de dublul atentat din Bruxelles, unde au fost plasate bombe atât în aeroport, cât și într-o stație de metrou, apoi atacurile cu mașini care intră din plin în oameni nevinovați par a fi scăpat complet de sub control. Niece, unde Franța este din nou lovită, apoi Ohio, în Statele Unite, urmat de Berlin și Istambul, Zurich, apoi Londra, acolo unde doi români au fost grav răniţi, femeia pierzându-şi viaţa după ce a suferit două intervenţii chirurgicale pe creier. Pe lângă acestea, Suedia a fost şi ea vizată de atacuri teroriste, iar unul dintre cele mai recente atentate au avut loc în Egipt, chiar în ziua de Paşti  şi în Paris, chiar seara trecută, acolo unde un poliţist a fost împuşcat mortal iar alţi doi grav răniţi. Toate aceste orașe mari, importante, unde zeci de oameni erau adunați pentru a celebra diverse evenimente au fost marcate de tagice atacuri teroriste.

Amenințările din partea Statului Islamic care păreau inițial a fi îndreptate doar împotriva anumitor țări din Orientul Mijlociu, cum ar fi Siria, Irak, Afganistan sau Nigeria, par a fi din ce în ce mai des îndreptate împotriva Europei.

România în afara pericolului?

Autoritățile din țara noastră au oferit în repetate rânduri asigurări asupra faptului că țara noastră se afla în afara unui pericol iminent de atac terorist. Cu toate acestea, Cristian Tudor Popescu, cunoscut scriitor, gazetar și filmolog, afirmă: „Orice țară din Europa este vizată, inclusiv România sau mai ales România, pentru că avem trupe americane pe teritoriu. Dacă s-a putut produce un atentat în Zurich se poate produce un atentat în București oricând. Sensul acestor atentate este să nu aibă nicio logică. Pentru că logica mai reduce din teroare. Acest nu la noi se reduce din ce în ce mai mult până vom înțelege că e o problemă a acestei lumi întregi(...) România, Europa, lumea suntem în război și în război se moare.”

Și cu toate acestea....


Autoritățile din țara noastră au dreptate, cel puțin până în prezent... și cu toate acestea românii călătoresc, muncesc și trăiesc în afara granițelor țării, ceea ce înseamnă că și ei sunt expuși riscului.

Personal m-am aflat la o foarte mică distanță față de trei locuri în care au avut loc atacuri teroriste, printre care și cel din Londra. Doar circumstanțele favorabile m-au ținut departe de capitala Angliei și de podul de la Westminister în acea zi. Plănuisem acea călătorie de mult timp, și doar un examen neprevăzut m-a făcut să îmi amân întreaga călătorie, care includea și vizitarea Big Benului. Clipe care ne-ar putea schimba viața pentru totdeauna.

Nu te teme să trăiești

După primul șoc trăit în urma evenimentelor, oamenii experimenetază în general o teamă incomensurabilă, alimentată de suspiciuni și bănuieli. Care ar putea fi următorul loc, următoarea țintă? Ce metodă vor folosi de această dată? 
Ceea ce vor membrii din gruparea Stat Islamic, sau cei din diversele grupuri teroriste este exact acest lucru. Vor să nască în noi teama, sceptisicmul, sentimentul de bănuială și nesiguranță. Vor să îi privim ca suspecți pe vecinii noștri, pe colegii noștri, pe oamenii de pe stradă, vor să ne limiteze astfel libertatea și încrederea în cei din jur.

Protestul omenirii nu poate fi mai bine pus în cuvinte decât prin această scrisoare postată de către un francez după ce soția lui a fost ucisă în atacul de Paris:
„Nu! Nu o să vă ofer satisfacția de a vă urâ. În mod evident vă doriți acest lucru, dar ca să răspunzi urii cu violență ar însemna să cad în aceeași ignoranță care v-a făcut pe voi cine sunteți... Fiul meu are doar 17 luni, el își va mânca gustările ca în fiecare zi, apoi ne vom juca împreună așa cum facem sau mereu, și toată viața lui, acest băiețel vă va ignora prin fericirea și libertatea lui. Pentru că nu veți avea parte de ura lui!”

Mesajul lui Antione Leiris este asemănător cu cel pe care Isus însuși îl promovează în Evanghelia după Luca: „Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; Binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri.”

Lumea contemporană s-ar confrunta considerabil cu mult mai puține probleme dacă fiecare persoană în parte ar putea să urmeze acest sfat simplu, vechi de mii de ani  - „Faceți bine celor ce vă urăsc.”

Resurse:
1. http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=48&cap=6

2. http://www.mirror.co.uk/news/world-news/paris-terror-attacks-heartbreaking-letter-6843184


3. http://www.mediafax.ro/

4. http://www.bbc.com/


5. http://www.evz.ro/cristian-tudor-popescu-previziuni-halucinante-pentru-romania.html

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere