Nefericirea - Mit sau realitate?

Există oare nefericirea cu adevarat ori găsim mai degrabă motive pentru care să fim nefericiți?

Am întrebat o serie de persoane reprezentative care sunt motivele pentru care oamenii sunt nefericiți, pentru ca, bazându-mă pe aceste realități concrete să putem găsi împreună calea care conduce de la nefericire la fericire.

Primul bărbat pe care l-am întrebat, un domn trecut cu puțin de 40 de ani, mi-a răspuns după o perioadă de gândire: dă-mi tu trei motive pentru care oamenii sunt fericiți, întoarce-le invers, ce înseamnă lipsa acestora și o să ai răspunsul pentru care oamenii sunt nefericiți.

Comparația nefericită

Complexul de comparație se întâlnește absoult la orice persoană, de la doamna procuror, până la femeia care mătură străzile și cu atât mai mult în rândul tinerilor care se află la confluența dintre două lumi în care caută să se descopere cine sunt ei înșiși.

Tindem să intrăm într-o competiție continuă cu ceilalți, să ne alimentăm în fiecare zi cu comparații distrugătoare care ne găsesc pe noi superiori sau inferiori celorlați, dar nu reflectă niciodată realitatea. Ne judecăm pe noi înșine după standardele după care îi percepem pe ceilalți și căutăm să ne potrivim în schema aceasta.

„Comparația este sfârșitul fericirii și începutul nemulțumirii”. - Soren Kierkegaard

Există un principiu în drept conform căruia „se compară doar ceea ce este comparabil”. Aceasta presupune înțelegerea și mai ales acceptarea privilegiului că am fost creați să fim ființe unice și de neînlocuit și, așadar, fiecare se află la locul cel mai potrivit pentru el să fie.

Transformarea comparației în competiție

Cum putem transforma acest proces de comparație în beneficiul nostru? Schimba-ți perspectiva! Schimbă datele formulei: în loc de „eu” versus „tu” , adaugă semnul egal și va rezulta „noi”!

Promovează îmbunătățirea voastră împreună și investește să fii cea mai bună variantă a ta. Atunci când ne comparăm, începem să privim mai mult la ceilalți și să ne pierdem de fapt din vedere pe noi înșine. În loc să crești sentimente de invidie și inferioritate, apreciază just valoarea celiulalt și cel mai important: investește în tine însuți!

Fii tu cel mai mare competitor al tău!

Sigmund Freud, părintele psihologiei a lăsat cel mai mare secret omenirii, care o va conduce către progres și fericire: „Singura persoană cu care trebuie să te compari – ești tu în trecut!” Satisfacția că ai dat totul, că investești și cauți îmbunătățirea propriei persoane, e cea mai ușoară cale către fericire!

Nemulțumirea

A devenit o obsesie contemporană această cultivare a unei stări continue de nemulțumire, care curând devine un stil de viață și, trăită viața astfel, nu mai este nicio cale către fericire.

Probabil tocmai contextul social în care trăim a crescut în noi și mai mult acest sentiment; Într-o societate supusă unei continue și rapide transformări, unde posibilitățile se înmulțesc din zi în zi fără număr, ajungem să devenim neîmpliniți cu bunurile pe care le posedăm și să ne lamentăm într-o nesfârșită stare de nemulțumire pentru că știm că undeva cineva are mai mult sau că nu avem ultimul model de iphone.

Încrederea că dobândirea bunurilor materiale pe care le deținem sunt legate de fericirea noastră sufletească, a sădit în noi acest sentiment de invidie și neîmplinire care distruge fericirea noastră, altădată percepută simplu că ar putea veni și dintr-un zâmbet.

Cum să cultivăm un spirit de mulțumire?

Mulțumirea începe atunci când tu te decizi că vrei să fii mulțumit! Cum afirma celebrul autor rus, F.M. Dostoievski în cartea sa „Idiotul”: „Dar ce importanță au necazurile și nenorocirile mele dacă sunt în stare să fiu fericit?” Fericirea noastră nu depinde de bunurile pe care le avem în posesie, nu ține nici măcar de ceea ce ni se întămplă și nici chiar de oamenii pe care îi avem alături, ci unica, mintea noastră e cea în măsură să dicteze atitudinea noastră de multumire. Vrei să fii fericit? Atunci fii!

Frica de eșec

O problemă reală a oamenilor zilelor noastre este că nu știu să-și mai asume eșecurile. Ne-am învățat că un click pe Google rezolvă toate problemele noastre. Ne-am obișnuit să obținem ceea ce vrem ușor, fără să mai plătim vreun preț pentru ceea ce reprezintă achiziționarea acestuia, credem că totul ni se cuvine și suntem întreptățiți la rezultate, fără să cunoaștem însă și lupta din care ele se nasc.

Când l-am întrebat pe un coleg olandez care este principalul motiv pentru care oamenii sunt nefericiți, mi-a răspuns imediat „Because they are afraid to fail” (Pentru că le este teamă de eșec).

„Un învățăcel nici măcar nu a încercat de atâtea ori de câte ori maestrul lui a eșuat!”

Ca să ne bucurăm de ceea ce azi numim bec, Edison a trebuit să încerce crearea lui de 1000 de ori. Mi-am propus într-o zi să încerc să număr până la 1000 și nu am avut răbdare; Omul acesta a început de o mie de ori de la capăt, până a reușit. A reușit tocmai pentru că, mai înainte, nu i-a fost frică să eșueze! Succesul constă în ambiția de a nu renunța. Cei mai de succes oameni sunt cei care au știut să îndure eșecul și din el au cunoscut calea care i-a condus către succes!

* * * * *

Pe lângă acești factori care ne fac să ne considerăm nefericiți, fiecare dintre noi îi are pe cei personali, cu care probabil ne luptăm în fiecare zi, dar soluția rămâne aceeași: Nu există nefericire, ci numai lipsa fericirii, iar fericirea nu este departe. Ea poate fi găsită în mintea ta! Vrei să fii fericit? Fii!

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere