MIRACLE MESSAGES - SAU ASOCIAȚIA CARE REUNEȘTE FAMILII

Cu toții suntem absorbiți în cotidianul agitat. Poate zărim din când în când cutia cu mărunțis a vreunui cerșetor sau îi auzim glasul rugător. Ne gândim poate adesea că aceste persoane nu merită atenția, timpul sau banii noștri, pentru că oricum „este vina lor că au ajuns aici”. Însă Kevin Adler a ales să le ofere o șansă. A ales să le asculte poveștile.

În anul 2014 Kevin a pus bazele unei asociații numită Miracle Messages care are o misiune inedită: voluntarii angajați înregistrează un mesaj video al oamenilor străzii pentru familiile acestora, în speranța de a-i reuni. Clipul video este apoi postat pe YouTube iar cu ajutorul rețelelor sociale și a căutării strategice pe internet, membrii familiei sunt localizați. În urma vizionării mesajului, ei pot înregistra un răspuns care va fi arătat persoanei fără adăpost și, în final, poate fi programată și o întrevedere între participanți.

Ideea asociației a venit în urma unei experințe personale de care Kevin a avut parte în propia familie. Unchiul său, pe nume Mark, a trăit din când în când pe străzile orașului în care locuia timp de 30 de ani. Mark fusese un membru important al familiei, care iubea întâlnirile cu cei dragi și investea suflet în relațiile cu ei. Din nefericire, suferea de schizofrenie, boală care îl împiedica să se bucure în totalitate de viață.

La 10 ani de la moartea lui Mark, Kevin s-a gândit ce ar putea face pentru oamenii care trăiesc pe străzi și de ale căror vieți uităm sau pe care le ignorăm în fiecare zi. Proiectul a început cu o săptămână înaintea Crăciunului din iarna anului 2014, când Kevin s-a plimbat pe străzile orașului San Francisco și i-a întrebat pe oamenii fără adăpost dacă ar dori să le ureze ceva celor dragi, urmând ca acasă să încerce să le localizeze familiie și să transmită mesajul. Câțiva dintre ei au acceptat, printre ei fiind și un bărbat pe nume Jeffrey. Mesajul său a fost postat pe Facebook, iar într-o oră de la postare sora lui fusese deja tăguită de prietenii care vizualizaseră clipul. Trei luni mai târziu cei doi s-au reîntâlnit, sora explicând că nu-l mai văzuse pe Jeffrey de 24 de ani.

În urma unui parteneriat încheiat cu fundația St. Anthony’s Foundation, echipa lui Kevin l-a cunoscut pe Johnny, un bărbat care nu își mai văzuse familia de 30 de ani. El a cerut să înregistreze un mesaj video pentru cei dragi. În urmă vizualizării acestuia, cei patru frați și familiile acestora au zburat în orașul în care Johnny se afla pentru a-și regăsi fratele. Aceștia au mărturisit că Johnny fusese dat dispărut în urmă cu 22 de ani, orice speranță de a-l mai găsi fiind spulberată odată cu trecerea timpului.

Potrvit statisticilor, în Statele Unite 578 424 de persoane erau fără adăpost în anul 2014, 69% erau înrolate în programe speciale pentru oamenii fără adăpost iar 31% dormeau sub cerul liber sau în mașinile lor. În mod surprinzător, aproape un sfert din ei erau copii sub 18 ani, 50 000 erau veterani de război iar 10% erau femei.

Scopul proiectului este de a reuni 100 de persoane fără adăpost cu familiile și cei dragi ai lor. Până în prezent au fost înregistrate 70 de mesaje video din partea lor, dintre care 30 au fost transmise deja pe rețelele de socializare, fapt care a condus la 15 reîntâlniri. În 40% dintre cazuri, foștii cerșetori se reîntorc în aceeași locuință împreună cu familia lor sau sunt ajutați să obțină un loc într-un adăpost stabil. În medie, participanții proiectului nu și-au mai văzut familiile de 20 de ani, iar efortul localizării membrilor durează aproximativ 3 săptămâni. Din fericire, 90% dintre cei contactați răspund pozitiv ideii de a reiniția contactul cu rudele fără adăpost.

Adevărul este că nimeni nu se gândește să prezică ce se va întâmpla peste 10 sau 20 de ani din acest punct de vedere, pentru că ne excludem automat din calcul. Mereu credem că doar necunoscutului de lângă noi i se poate întâmpla așa ceva. Dar adevărul este că vor exista mereu șanse ca cineva din propria noastră familie, un coleg de muncă sau un prieten din copilărie să ajungă din nefericire să locuiască pe străzi. Vestea bună este că îi putem ajuta. Ne putem uita mai cu îngăduire la cei fără adăpost, iar dacă vrem într-adevăr să participăm la schimbarea cursului vieții lor, proiectul lui Kevin primește oricând cu bucurie voluntari sau donații.

 

Sursă: http://www.trueactivist.com/awesome-startup-is-reuniting-homeless-people-and-their-families-inspiring-them-to-get-help/

http://www.miraclemessages.org

http://www.brinkofgreatness.com/miracle-messages-from-the-homeless/

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere