Managementul stresului în timpul sesiunii

Perioada examenelor poate reprezenta un motiv de stres intens în rândul multor studenți. Prea multe materii de acoperit, perioada dintre examene este prea scurtă, iar timpul pentru o recapitulare generală pare diminuat complet.
Cum să ținem însă toate aceste aspecte sub control și mai ales cum putem să micșorăm nivelul de stres în sesiune? Iată aici câteva sugestii utile:

1. Bufniță sau ciocârlie?
Când vine vorba de nivelul de energie și orele de somn, cei mai mulți oameni se împart în două categorii: bufnițe sau ciocârlii. Persoanelor din prima categorie le place să lucreze până noaptea târziu și au un nivel de energie mai ridicat în acest timp, dar sunt complet buimace dimineața, în timp ce persoanele din a doua categorie sunt foarte active de la prima oră, însă au nevoie să doarmă devreme.
Analizează-ți propriul stil și încearcă să lucrezi în concordanță cu perioadele tale de energie cele mai ridicate. Atunci vei fi capabil să reții multe inormații, să lucrezi eficient și să menții stresul sub control.

2. Nu te sabota singur
Nu lăsa pe mâine ce poți face azi! De multe ori credem că avem suficient timp pentru a recapitula și învăța, irosind astfel timp prețios pe care l-am putea folosi în mod util. Împarte materialul pentru recapitulare de-a lungul unei perioade de timp mai lungi, de zile sau săptămâni chiar, astfel vei avea zilnic o cantitate mai mică de studiat, pe care o vei putea reține cu ușurință. Dacă vei lăsa totul pentru ultima 100 de metrii, vei avea cu siguranță prea multe lucruri de făcut, pe lângă recapitulare, iar nivelul de stres va crește considerabil.

3. Condiții de examen
Înainte de examenul pentru traducere la limba Germană, profesoara noastră ne spunea mereu să învățăm în condiții de examen - ia un examen din anii precedenți cronometrează-te și începe să îl rezolvi. În felul acesta vei ști cum să-ți aloci timpul fiecărui exercițiu în parte în ziua examenului și nu vei fi sub presiunea timpului.

4. Amintește-ți să iei o pauză
Numeroase teste psihologie indică faptul că capacitatea creierului uman de a se concentra pe un singur subiect se limitează la 45 de minute. Încearcă să faci o pauză de 10-15 minute în mod regulat și să incluzi variație când vine vorba de recapitulare.

5. Ziua examenului
În primul rând asigură-te că dormi suficient înainte de examen, altfel nivelul de energie și concentrare poate scădea în mod considerabil. Nu sări peste micul dejun! Încearcă să ai o masă bazată pe alimente ce îți potă păstra nivelul de energie pe o perioadă mai îndelungată (ouăle și cerealele integrale sunt mai ales recomandate). Bea suficientă apă înainte de examen, iar dacă îți este permis, ia cu tine o sticlă în sala de examen.
Pe lângă toate acestea, încearcă să ajungi devreme la examen, Există și așa destui factori care cresc nivelul de stres, nu vrei ca întâzierea să fie unul dintre ei.
Oadtă ce ai primit subiectele, respiră adânc, citește fiecare cerință cu atenție și începe să răspunzi.

6. Răsplătește-te!
Duă muncă și răsplată! Ia-ți un timp de relaxare după examen pentru a-ți putea reîncărca bateriile. Ai făcut tot ce a depins de tine ca examenul să fie bine, meriți să te răsfeți puțin după tot acest stres, fă ceea ce îți place: citește o carte, urmărește un film sau pur și simplu ieși cu prietenii într-un loc plăcut.

Un ultim sfat - nu te îngrijora prea tare! Uneori importanța pe care o acordăm unui examen este ușor exagerată, odată însă ce am trecut de această etapă realizăm cât de mult ne-am îngrijorat pentru ceva relativ ușor. Așadar, păstrează-ți echilibru și oferă ce ai mai bun. Mult succes!

 

Resurse: http://www.wikihow.com/Deal-With-Exam-Stress

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere