Jurnal de călătorie II – India. Partea a doua

Te invit să continui atături de mine și de prietena mea, călătoria noastră în India....

După Bombay (sau Mumbai) a urmat Goa. Goa este o fostă colonie britanică și, spune legenda, este locul cel mai sigur și mai curat din India. Ei bine, realitatea a fost alta. Într-adevăr, nu mai era aceeași cantitate de mizerie pe stradă, dar gunoi tot era, animale pe stradă la fel, iar mirosul persistent pe care îl întâmpinasem la început,  era acum înlocuit de briza mării. 

Goa, fiind o destinație specifică pentru plajă, nu a fost pentru noi de interes să vizităm obiective turistice. Astfel că majoritatea timpului l-am petrecut explorând coasta și la plajă, chiar dacă eram în sezonul ploios. Am închiriat motociclete și astfel ne-am plimbat pe drumurile ce înconjurau Goa. Experiența a fost foarte interesantă, nu doar că am mers printre păduri de palmieri și plantații de orez, dar și pentru că efectiv a fost o experiență în sine faptul că am condus, nu doar pe partea stângă, ci în traficul absolut unic indian. Drumurile sunt atât de aglomerate, cu oameni, mașini, animale, motociclete, încât este o adevărată aventură să navighezi prin acest trafic. Oricum, aventura s-a soldat cu amendă, pentru că poliția ne-a prins mergând în stil indian (adică 3 pe o motocicletă) și, pe deasupra, neavând permis internațional de condus. Astfel că amenda s-a transformat în șpagă. Un lucru perfect negociabil în India. Numai că noi nu am știut asta și am plătit ca fiind o amendă în toată regula, dar o amendă pentru albi, adică un sfert dintr-un salariu mediu în India.  

În general prețurile, inclusiv intrările la muzeu, sunt pentru străini și pentru indieni. Dacă un bilet de intrare la un muzeu pentru indieni costa 40 de rupii, pentru străini va costa 500 de rupii. 

După Goa a urmat Jaipur. Jaipur, denumit și Orașul Roz (Pink City) datorită zidului de apărare ce are o culoare roșiatică, este orașul unde bijuteriile și pietrele prețioase sunt la ele acasă. Aici poți apela la un șofer de tuk tuk (un vehicul motorizat, pe trei roți, folosit în special ca taxi) care te va duce la fabrici locale de prelucrare a pietrelor prețioase, fiind o încântare să le vezi și sa le atingi. De asemenea, din punct de vedere al curățeniei, dacă Mumbai ni s-a părut murdar, Jaipur a fost cu mult mai jos la acest capitol. Este orașul unde am văzut oamenii folosind strada pe post de toaletă publică. 

Ce este de văzut: 

  • Amber Fort este principala atracție turistică din Jaipur. Este o cetate construită între 1550-1614 și are un stil hindus. Este construită din pietre roșii și marmură, iar ca să ajungi până în vârf, pentru că este construită pe un deal, poți lua un elefant care să te ducă până la poarta cetății. De asemenea, cetatea face parte din patrimoniul mondial UNESCO.
  • Hawa Mahal, supranumit și Palatul Vânturilor, este de asemenea construit din pietre roșii. Roșul este de altfel culoarea care predomina în orașul Jaipur. Este construit în anul 1799 și a fost construit cu scopul ca femeile și fetele din casa regală să poată observa orașul, strada, fără să fie văzute, mai ales că exista legea ca nu aveau voie să iasă în public descoperite. Din cauza stilului arhitectural palatul este foarte aerisit, mai ales pe timp de vară. 
  • Jal Mahal înseamnă Palatul Apelor și este denumit în acest fel mai ales pentru că este construit pe apă. Din păcate, în prezent, palatul poate fi văzut doar de la depărtare, parte din el fiind deja cufundat în apă. 
  • Monkey Temple se găsește în afara orașului și este un templu hindus. Este locul unde poți vedea sute de maimuțe hrănite de către locuitorii din împrejurimi cu fructe proaspete. Fiind destul de agresive și știind că pot fi transmițători ai virusului HIV, nu am îndrăznit să atingem animalele.
  • Satul Elefanților – nu este neapărat un sat numai al lor, dar se regăsesc într-o crescătorie unde poți să îi vizitezi și există diverse activități (de la o plimbare pe elefant sau a picta un elefant până la a-l hrăni sau a face o baie unui elefant).

Dacă vrei să ajungi în India, un lucru foarte important la care trebuie să fii atent și să ai grija este curățenia. Pentru că sunt distanțe mult mai mari decât apar pe hartă, este de preferat să iei tuk tuk-ul, astfel încât să nu iei foarte mult contact cu caldarâmul extrem de murdar. În general orice soluție de curățat mâinile este bine să o ai aproape și să te dezinfectezi des. La fel, recomandarea este ca apa de băut să fie cumpărată și mare atenție să fie sigilată. 

Va urma...

 

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere