Îndrăgostiți după 4 minute?

Dragostea este imprevizibilă, surprinzătoare și originală. Lev Tolstoi spunea odată că „sunt tot atâtea povești de dragoste, pe cât sunt inimi.ˮ Dragostea este un sentiment universal împărtășit de toți oamenii și totuși trăit într-un mod atât de unic, de original, de personal.

Poate însă dragostea să devină o știință? Poate ea să fie transformată într-un experiment cu rezultate precise, exacte, controlate într-un laborator? Psihologul social Arthur Aron a fost de părere că imposibilul poate fi realizat și a condus în acest scop un experiment revoluționar – Dragostea într-un laborator.

Doctorul Arthur Aron descrie dragostea ca fiind un element central pentru viața umană, imperios necesar existenței însăși. Calitatea unei relații de cuplu este cel mai important factor pentru fericire, longevitate și prosperitate, mai important decât succesul sau bogăția.

Experimentul

În 1966 Doctorul Aron a conceput un experiment care avea scopul de a intensifica nivelul de intimitate dintre doi necunoscuți. Această probă consta în 36 de întrebări urmate de 4 minute de tăcere, timp în care cei doi participanți trebuiau să se privească în ochi permanent. Fiind la rândul său îndrăgostit de actuala lui soție, el a dorit să cerceteze științific influența și impactul sentimentului de dragoste asupra fiecărui individ în parte.

Întrebările

Cele 36 de întrebări sunt concepute pentru a crește nivelul de intimitate, sinceritate și relaționare dintre cei doi străini. Ele fac referire la experiențe personale, vise, aspirații și dorințe pe care în mod normal o persoană nu ar fi dispusă să le împărtășească cu un necunoscut. Tocmai caracterul lor intim creează o legătură aproape instantă între cei doi străini. Iată aici câteva exemple:

1. Descrie cum ar arăta o zi perfectă pentru tine.

2. Care este cea mai prețioasă amintire pe care o ai?

3. Numește o caracteristică pozitivă a partenerului tău.

4. Numește trei lucruri pe care tu și partenerul tău păreți să le aveți în comun.

5. Pentru ce zi din viața ta te simți cel mai recunoscător?

6. Ce apreciezi cel mai mult într-o prietenie?

7. Ce rol au dragostea și afecțiunea în viața ta?

8. Completează această frază: Mi-aș dori să am pe cineva cu care să...

9. Când ai plâns ultima dată în fața unei alte persoane? Când ai plâns ultima dată de unul singur?

Cele 4 minute

Se spune despre ochi că sunt fereastra sufletului. Doctorul Arthur Aron a folosit acestă caracteristică a omenirii în folosul științei. În timpul celor patru minute în care cei doi parteneri se privesc în ochi, se creează o conexiune, o legătură intimă, care duce la o apropiere consistentă între cei doi. Contactul vizual joacă un rol extrem de important în consolidarea unei relații. Ochii trădează adevărata stare interioară și vorbesc mai mult despre noi decât o fac cuvintele însăși.

După cele patru minute de tăcere și priviri intense, voluntarii afirmă că au simțit o conexiune puternică în acele momente, că au simțit o legătură sinceră, onestă, intensă.

Te poți îndrăgosti după acest experiment?

Niciodată nu spune niciodată. Drept urmare a acestui experiment, unul dintre cuplurile de voluntari s-a căsătorit șase luni mai târziu. Astăzi, acest experiment este deseori repetat în aceleași condiții, cu rezultate favorabile. Experimentul în sine nu constă într-o generare de sentimente accelerată, ci mai degrabă este declanșatorul unei apropieri mai profunde, este punctul de pornire într-o relație de cunoaștere mai intimă care începe acolo - în laboratorul iubirii.

https://www.youtube.com/watch?v=aKbJF-3kesY

Surse: news.berkley.edu | www.nytimes.com

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere