Împrieteneşte-te cu persoana pe care vrei să o iubeşti!

Ne ducem existența într-un amalgam social ce ne facilitează expansiunea grupurilor de prieteni, cunoscuţi şi asociaţi pe care îi întâlnim în diferite circumstanţe. Aceast aparent privilegiu vine însă cu o factură pe măsură, şi în timp ce relaţiile noastre devin prolifice, profunzimea lor este  atrofiată de graba cu care ne repezim să ajugem la acel nivel de intimitate pe care doar o investiţie pe termen lung o poate oferi. 
Adesea viaţa romantică are de suferit cel mai mult din cauza acestui proces accelerat  de cunoaştere, care ne permite să punem filtre vieţii virtuale, fără să ajusteze adevărata identitate. Este suficient să dai un like, să apeşi click, să laşi un mesaj pe care l-ai gândit timp de 5 minute înainte de-al trimite, să spui un "Bună" întâmplător, şi apoi poate începe o adevărată poveste.  

Raţiunea piramidei inverse
Nu, nu eşti primul băiat pe care îl ţin de mînă, şi nu, nu eşti prima fată pe care o sărut! Nu eşti primul băiat căruia îi spun "Te iubesc" şi nu eşti prima fată căreia îi aduc flori. Îmi pare rău, dar nu eşti primul băiat pe care îl las să îmi cunoască sufletul şi trupul, şi nu, nu eşti prima fată pe care o ţin în braţe, în timp ce las mâinile să îmi coboare. Singularitatea sentimentală a ajuns aproape inexistentă într-un secol în care relaţiile se pot iniţia la tot pasul, în care media şi site-urile de socializare fac acest proces atât de uşor accesibil... şi totuşi... de ce se despart atât de multe cupluri, de ce există atât de multe divoţuri, mame fără soţ, şi inimi care suferă când lumea în care trăim ne oferă toate "ustensilele" pentru a găsi partenerul potrivit?

Personal a trebuit să trec prin multe experienţe de acest gen pentru a găsi răspunsul pe care îl căutam, pentru a ajunge să înţeleg de ce suntem atât de disfuncţionali cînd vine vorba de iubire. Toate astea din cauza sindromului "piramidei inversate". Avansăm cunoaşterea intimă, fără să legăm o prietenie anterioară. Suntem prea devreme în procesul romantic, fără să cimentăm o relaţie de prietenie simplă, fără filtre, fără eschivări, fără faţade. Când un băiat şi o fată sunt prieteni înainte de-a deveni un cuplu, cunoaşterea are loc la cel mai sincer şi personal nivel, când nu încărcăm timpul petrecut împreună cu atingeri şi ţinut de mână, ci cu conversaţii, râsete şi amintiri care converg apoi spre o cunoaştere autentică a celui de lângă noi.    

Fluturii trăiesc doar o zi
Se spune că fluturii trăiesc doar o zi pe pământ; acelaşi lucru este valabil şi într-o relaţie pur romantică. Endorfinele, dopamina, toate se diminuează în timp, şi un cuplu care nu a consolidat o prietenie stabilă nu va avea nimic rămas atunci când sindromul romantismului s-a stins. Prea multe cupluri încep o relaţie intimă, fără să aibă o relaţie de prietenie. Este normal că atunci când ieşim la întâlniri o să scoatem cele mai bune cărţi din mânecă în ceea ce priveşte îmbrăcămintea, comportamentul, manierele, iar atunci când acestea încep să se disipe ne găsim la braţul unui străin fără capacitatea de-a-l recunoaşte în bărbatul şarmant şi elegant de la început. 

True Story
În călătoria mea spre Vietnam a trebuit să fac o escala de 8 ore în Doha, timp pe care l-am petrecut alături de un bătrânel simpatic şi foarte deschis. Este umitor cât de multe pot vorbi doi oameni în câteva ore! În timp ce împărţeam o pizza, a început să îmi povestească de viaţa lui maritală:
  „Am fost căsătorit timp de aproximativ 30 de ani. Aveam 29 de ani când m-am însurat şi chiar şi atunci mi s-a părut foarte devreme. După ceva timp de la căsătorie m-am mutat în Filipine pentru afaceri, şi acolo mi s-au născut şi cei doi copii. Pe măsură ce timpul trecea, simţeam că trăiesc alături de o persoană pe care nu o mai cunosc. Ea se schmibase, eu mă schimbasem, şi într-o zi mi-am spus că nu mai pot continua în acest mod, aşa că a trebuit să mergem pe drumuri separate” 
După o scurtă pauză, în care parcă revedea derulându-se în faţa ochilor întregul fir al poveştii, a adăugat: „Eu şi soţia mea nu am fost niciodată prieteni!” 

Povestea lui a rămas cu mine mult timp după ce ne-am întâlnit. Din câteva simple fraze am înţeles care este esenţa iubirii şi a unei relaţii de succes. Sunt cuvinte care ne pot schima cu totul viziunea despre lume şi felul în care percepem realitatea vieţii. Datorită lui am scris acest articol şi am vrut să vă împărtăşesc aceste gânduri. Dar cel mai important gând este acesta: Împrieteneşte-te cu persoana pe care vrei să o iubeşti! 

 

                                                                                

 

 

 

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

9.3

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere