Deşi am auzit de el mai demult, m-am hotărât să îl cunosc mai bine acum câteva săptamâni. Întotdeauna am fost atrasă de oamenii hotărâţi, curajoşi iar în el am văzut aceste calităţi la care şi eu aspir . Nu poţi spune că viaţa lui a fost extrem de diferită de a mea sau a ta. S-a născut într-o familie obişnuită din Franţa , fiind al treilea copil, a mers la o şcoală normală, iar parcursul său a fost unul obişnuit cu al multor altor copii, însă influenţa tatălui său ajunge să îi formeze acestuia un spirit revoluţionar şi patriotic bine dezvoltat , spirit ce îi va fi de folos întreaga viaţă. Pentru a nu mai lungi misterul aleg să vă spun că este unul din oamenii cu idei revoluţionare acceptate foarte greu de cei din societatea respectivă şi care totuşi a avut tăria de a-şi menţine poziţia doar datorită acelor dovezi de necontestat. Chiar el spune: “Să nu afirmaţi nimic care să nu poată fi demonstrat într-un mod simplu şi hotărâtor. Prin urmare, noul meu prieten este nimeni altul decât Louis Pasteur şi dacă ar mai fi trăit astazi ar fi avut 195 ani şi încă multe lucruri de spus.
Considerat fiind părintele microbiologiei acesta afirma la vremea aceea că fermentaţiile de orice fel nu au loc spontan (aşa cum se credea) ci apar din cauza dezvoltării anumitor microorganisme care trăiesc fie datorită prezenţei oxigenului fie în absenţa lui. Pentru generaţia de atunci a fost o teorie nouă, greu de acceptat, aşa cum sunt şi astăzi noile teorii, însă daca observăm de-a lungul timpului că sunt adevărate şi functionează, le adoptăm.
Ce l-a facut pe Loius Pasteur să-şi susţină teoriile (au fost mai multe de-a lungul timpului) în ciuda opoziţiei?
Inspirându-mă din viaţa lui, dar şi a oamenilor obişnuiţi am ales câteva idei care ne-ar putea ajuta şi pe noi să fim mai hotărâţi în luarea deciziilor de zi cu zi.
Înainte de orice, aşa cum spunea şi L.P. , ai nevoie de argumente pe care să îţi clădeşti decizia, iar dacă acestea stau în picioare, fii curajos şi expune în cuvinte simple hotărârea ta. Chiar dacă aceasta îţi va fi atacată, argumentele solide îţi vor da curaj şi nu vei fi intimidat. Însă în funcţie de decizie te vei supune anumitor riscuri pe care v-a trebui să le accepţi sau nu. În sprijinul acestei idei , medicul Ben Carson vine cu o soluţie simplă numită analiza riscului prezentată în cartea cu titlul Asumă-ţi riscul, aceasta fiind alcătuită din patru intrebări şi anume:
- Care este lucrul cel mai bun care se poate întâmpla dacă fac asta?
- Care este lucrul cel mai rău care se poate întâmpla dacă fac asta?
- Care este lucrul cel mai bun care se poate întâmpla dacă nu fac asta?
- Care este lucrul cel mai rău care se poate întâmpla dacă nu fac asta?
Este o metodă provocatoare şi eficientă , merită încercată!
Cu toţii ştim că în lume există atât oameni impulsivi şi oameni care îşi amână deciziile cât de mult pot. Nu îi putem judeca pe ei, însă putem observa că există o cale de mijloc în acest domeniu pe care e bine să o urmăm. În funcţie de decizie şi de datele problemei poţi stabili şi timpul de rezolvare. Ştim cu toţii proverbul Nu lăsa pe mâine ce poţi face astăzi, aşa că…fii inţelept şi hotărăşte-te în timp util.
O altă metodă de a lua hotărâri şi de a te asigura că ele sunt bune se bazează pe principiile deja existente în viaţa ta. Principiile sunt acele reguli de viată pe care singur ti le-ai impus sau adoptat, de la care nu abdici cu uşurinţă. Ghidându-te dupa asemenea reguli ai şanse să iei decizia cea buna!
Am întâlnit multe persoane (chiar şi pe mine m-am analizat) care iau decizii diferite datorită mediului în care se află. Spre exemplu, dacă se află într-un cadru natural, gândindu-se la problema pe care o au, ar lua o decizie diferită de cea pe care ar lua-o dacă s-ar afla ca spectator la un concert de muzică uşoară fiind preocupaţi de aceeaşi problem, ori aceeaşi problem ar fi soluţionată într-un fel sub influenţa familiei şi în alt fel dacă eşti sfătuit de grupul de prieteni, profesori, mentori, ş.a.m.d. Ceea ce vreau să scot în evidenţă nu sunt grupurile pe care le-am enumerat ci faptul că mediul ambiant/grupul te poate influenţa în luarea unei decizii. Sfatul meu în această privinţă este să cauţi să petreci timp în mediul şi cu oamenii care te-au ajutat anterior să iei hotărâri bune.
Şi nu în ultimul rând amintesc faptul că atunci când îi faci loc lui Dumnezeu în ecuaţia ta, problema îşi va găsi rezolvarea în cel mai bun mod cu putinţă.
Unii dintre voi vă consideraţi oameni hotărâţi ( şi vă felicit!) iar alţii nehotărâţi. Nu-i nimic. Ce ar fi viaţa noastră fară dorinţa de a atinge excelenţa, fară decizii greu de luat şi fără consum de energie? Eu cred că ne-am plictisi.
În încheiere las ca o declaraţie a noului meu prieten să ne conducă gândurile şi să ne încurajeze în luarea dciziilor cu hotărâre şi determinare .
“Să aveţi totdeauna un scop mareţ….Nu vă lăsaţi molipsiţi de scepticismul sterp care calomniază, să nu vă pierdeţi curajul în ceasurile de întristare care bântuie câteodată o ţară. Oricât de mult sau de puţin să fi fost înlesnite de soartă străduinţele voastre, când vă apropiaţi de un ţel înalt, trebuie să aveţi dreptul să spuneţi: <<Am făcut tot ce am putut.>>”
Bibliografie:
- Portrete in alb-negru, editura Viata si Sanatate, 2011
- Asuma-ti riscul, dr.Ben Carson, editura MajestyPress, 2008
- http://www.scientia.ro/biografii/72-biografii-biologie/894-louis-pasteur-biografia-viata-si-opera-1.html