În restaurant, bancă, metrou, magazin, pe stradă, la spital, la dentist sau chiar în casă un monstru ne urmăreşte. Încape într-o cutie neagră, scoate zgomote şi face lumini. Alteori e tăcut, dar ţipă prin culoare sau frecvenţa întâlnirii cu el.
E un monstru care s-a adaptat imediat. Se înmulţeşte rapid în mediile aglomerate de specia umană. Numărul victimelor creşte încontinuu.
Nu este vorba de gripa porcină, ci de manipularea în masă. Televizorul, gadgeturile, cumpărăturile, brandurile şi publicitatea reprezintă mutaţiile genetice ale aceluiaşi fenomen care afectează mediul intelectual.
Vendeta manipulaților
Odată cu apariţia monştrilor, tabăra adversară nu s-a lăsat mai prejos. Vocile criticilor nu au încetat să răguşească, dar independent, nu sub o cauză comună. Din 1989 s-au omogenizat într-o organizaţie denumită Adbusters.
Aceasta este o organizaţie nonprofit şi anticonsumeristă, preocupată de poluarea intelectului prin efectele capitalismului. A fost înfiinţată de doi canadieni - Kalle Lasn şi Bill Schmalz. Organizaţia se prezintă ca fiind „o reţea globală de artişti, activişti, scriitori, studenţi, educatori, care doresc să dezvolte noua mişcare socială activistă a erei informaţionale”.
Spus mai pe româneşte: un grup de oameni care vrea să acţioneze împotriva manipulării media şi advertisingului. Scopul este lupta pentru un mediu mental curat. Activitatea acestei organizaţii este dezvoltată pe mai multe direcţii. Cele mai cunoscute campanii sociale sunt: TV Turn Off Week (Săptămâna televizorului închis), Buy Nothing Day (Ziua fără Cumpărături), BlackSpot şi Media Carta.
De asemenea, Adbusters publică o revistă anticonsumeristă, cu titlul omonim. Organizaţii înfrăţite: Résistance à l'Aggression Publicitaire şi Casseurs de Pub (Franţa), Adbusters Norge (Norvegia), Adbusters Sverige ( Suedia) şi Culture Jammers (Japonia).
Butonul de urgență
Televizorul este scos din priză, iPodul nu mai are baterii, radioul nu funcţionează, mobilul nu sună - aceasta este provocarea pe care o lansează campania Tv Turn Off Week. Este una dintre cele mai cunoscute campanii iniţiate de Adbusters. Popularitatea ei s-a extins şi în alte ţări, precum Statele Unite, dovedindu-se destul de puternică să traverseze Oceanul până pe bătrânul continent.
Arma secretă a acestei campanii o reprezintă telecomanda TV-B-GONE. Inventată de Mitch Altman, dar popularizată de Adbusters, micuţa minune poate fi ataşată la breloc şi închide orice televizor enervant pe care-l întâlneşti atunci când eşti în oraş. Campania se desfăşoară de două ori într-un an.
Anul acesta, prima parte a avut loc în perioada 20-26 aprilie, iar a doua parte se va desfăşura în perioada 20-26 septembrie. Conform feedbackului participanţilor, 90% au fost influenţaţi pozitiv în reducerea petrecerii timpului în faţa ecranelor.
Victimele războiului:
- 1 an din viaţa îl petrecem privind reclame care ne îndeamnă să cheltuim bani
- 3000 de mesaje comerciale zilnic pe cap de locuitor
- 4 ore în faţa televizorului pe zi şi alte 4 ore la iPod, telefon, calculator, video şi jocuri
Vinerea Neagră
Buy Nothin Day este o zi internaţională de protest împotriva consumerismului. Ziua fără cumpărături este organizată în fiecare an în vinerea dinaintea sărbătorii Recunoştinţei. Conform unui studiu, aceasta este ziua cu cel mai mare număr de cumpărături din tot anul. Din aceasta cauză este denumită şi „Black Friday”.
Prima campanie a avut loc în anul 1992, iar de atunci a crescut în popularitate tot mai mult, organizându-se şi săptămâna fără cumpărături. Astăzi participă mai mult de 65 de naţiuni. În America toate televiziunile, cu excepţia CNN, au refuzat să emită reclamele evenimentului.
Demografia publicităţii
- Presa - 39, 8%
- Televiziune - 24, 1%
- Internet - 15, 6%
- Poşta - 11,2%
- Transport şi spatii publice - 5,5%
- Radio - 2,8%
- Cinema - 1,1%
Încălţămintea care crede în libertate
Una dintre găurile negre ale consumerismului o reprezintă dorinţa de a cumpăra un brand cât mai cunoscut. Chiar dacă preţurile sunt mari, dar calitatea mai proastă, mania brandurilor s-a extins. Black Spot este o campanie care luptă împotriva marilor branduri de încălţăminte.
Aceasta s-a născut pe seama brandurilor Nike şi Chuck Taylor All Star. Prin încălţămintea fabricată parodiază conceptul şi înfăţişarea adidaşilor de marcă, sugerând că pentru un produs de calitate nu este neapărată nevoie de un nume cunoscut. Ceea ce caracterizează acest tip de încălţăminte o reprezintă lipsa logo-ului de pe materialul produsului. Efectul - peste 25.000 de oameni poartă deja acest model de adidaşi protestatari.
Reclama anti-reclamă
Pe lângă aceste campanii, Adbusters îşi dovedeşte inventivitatea în protest şi prin alte metode neconvenţionale. Una dintre ele o reprezintă spoof-urile. Acestea sunt o formă de protest vizual care copiază caracteristicile reclamelor sau logo-urilor celebre prin schimbări minore. Spoof-uri le parodiază pentru a determina pe privitor să conştientizeze manipularea la care aprobă prin cumpărarea acestor produse.
Care pe care?
Totuşi, există anumite similitudini între cele două tabere. Adbusters foloseşte aceleaşi mijloace în mass-media pentru a se populariza. Revista organizaţiei este categorisită ca având aspectul şi stilul publicaţiilor glossy, care maschează cu eficienţă conţinutul superficial. Criticii acuză că Buy Nothing Day nu face decât să încurajeze participanţii să cumpere şi mai mult a doua zi după eveniment ca urmare a abţinerii. Alţii consideră campania insultătoare pentru oamenii care nu îşi permit să cumpere nimic.
Un alt defect ar fi acela că evenimentul este bazat pe eliminarea unei preocupări, ceea ce conduce spre inactivitate. Pe de altă parte, unii susţin că activismul promovat nu aduce nicio schimbare de lungă durată în domeniu. Toată agitaţia devine un gâdilat plăcut în urechile consumatorilor. Astfel, prin participarea fără cheltuieli personale se induce sentimentul de aparent control, ceea ce nu face decât să liniştească conştiinţa răzvrătită şi să promoveze obţinerea unui lucru fără mari sacrificii.
Părerea voastră
Întrebarea rămâne: cine este duşmanul şi cine este aliatul?
Un articol scris de: Lavinia Gedo